Kako postati što bolji lider čovjek

Kako postati što bolji lider čovjek
Fotolia

Danas ima puno lidera, no samo oni rijetki se mogu izdvojiti kao oni od kojih se može naučiti kako postati lider u pravom smislu te riječi. Kako bi postali što bolji kao lider bitno je da sve gledate otvorenim očima, da jasno vidite mogućnosti koje su pred vama.

Najgore je kada zakopate glavu u pijesak i ne obraćate pažnju na svijet oko sebe. Trebate učiti iz prošlosti, testirati razne načine i načela te izbjegavati odugovlačenje. To je nešto najgore za lidera i organizaciju u cjelini.

Budite pouzdani, prilagodljivi, pravilno procijenite potrebe svojih ljudi, vodite brigu o njima i uvijek ih štitite. Imajte otvoren um, razmotrite prilike i mogućnosti koje vam se nude, fokuisrajte se na to da se vaša organizacija razvije i ne gledajte samo sebe.

Empatija - postoji li još to danas? Uzmite si vremena i truda te saslušajte što vaši zaposlenici žele. Hladnoća i strogoća ubija ljude, neka vaše srce bude toplo, a ne programirano i distancirano. Budite lider čovjek, a ne robot koji izdaje naredbe.

Najgore je kada čitamo o svim tim „velikim“ liderima koji su izumili ovo, napravili ono ili zaradili toliko. No, ono pravo pitanje koje se postavlja na kraju života je - „ da li je bio čovjek“? To se pamti i poštuje, uzalud vam sve ostalo...

Jedan poglavica iz plemena Apache rekao je...

Tokom cijelog tvog života, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. A koji pobjeđuje? Onaj kojeg više hraniš.