Kako početi sa sastavljanjem poslovnog plana?

Kako početi sa sastavljanjem poslovnog plana?

Foto: Fotolia

Puno pitanja stiže u vezi izrade poslovnog plana te mnogi potencijalni poduzetnici ne znaju kako započeti prvi korak. Našli su neke „šprance“ po Internetu, dobili su od kolega neke planove za primjer, no svejedno se osjećaju izgubljeno. Kao prvo, poslovni plan morate prilagoditi sebi i vašem poduzeću.

Nije isto ako imate poduzeće koje zapošljava 100 ljudi i mikro poduzetnika. Mali poduzetnici griješe kada idu raditi poslovne planove po uzoru na velika poduzeća. Bitno je da razumijete ono što ste napisali na papiru, a ne da impresionirate nekoga oko vas. Ako možete jednom rečenicom objasniti što želite, već ste puno napravili.

Koliko je poslovnih planova napravljeno koji su ocijenjeni s odličnim, a na kraju je sve propalo. Jedno je ono na papiru, a drugo u stvarnosti. Napišite neke važne točke za koje smatrate da su vam bitne u vašem poslovanju i analizirajte ih svojim riječima. Vizualizirajte kako radite marketing plan, kako prodajete usluge i proizvode, kako se odnosite prema kupcima i slično.

Pokušajte se uživjeti u vaš posao, kreirajte poslovni plan u glavi i tek onda ga prenesite na papir. Kada je poznati američki redatelj Quentin Tarantino režirao svoj prvi fil, Reservoir Dogs, nije imao knjigu snimanja.

Izjavio je kako je on sve u glavi snimio, pa mu nije ni trebalo da to pojašnjava na papiru. Bitno je da znate što želite, poželjno je da imate poslovni plan na papiru, no najbolje je da u glavi imate posložene kockice u vezi toga kako će vaš biznis funkcionirati.

Još iz kategorije

Poduzetnici konstantno moraju raditi na vlastitom redizajnu

Poduzetnici konstantno moraju raditi na vlastitom redizajnu

24.01.2020. komentiraj

Poduzetnici konstantno moraju biti u pokretu i konstantno se moraju nanovo izgrađivati jer status quo može označiti njihov krah. Takav pritisak nešto je s čime se samo najbolji mogu nositi jer nikad ne prestaje, posebno u današnjem ubrzanom vremenu. Zato, treba osluškivati tržište, tražiti načine kako se pozicionirati i napraviti iskorak.

Kultura poslovanja u radnoj okolini

Kultura poslovanja u radnoj okolini

20.01.2020. komentiraj

Promjena posla nikad nije laka, ali kad se na nju odlučite, izrazito je bitno biti svjestan u kakvo radno okruženje dolazite. U suprotnom biste mogli vrlo brzo otići ili tražiti novu poziciju unutar kolektiva. Srećom, tako nešto moguće je promijeniti. Ne uvijek, ali moguće je.

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

17.01.2020. komentiraj

Kompanije su dugi niz godina demografske informacije tretirale kao najrelevantnije pri oglašavanju i oslanjali su se na njih kad god je trebalo “targetirati” određenu skupinu ljudi. No, to više ne vrijedi i vrijeme je da se kompanije prilagode takvoj stvarnosti jer će u suprotnom bacati novac u vjetar.