Kako početi sa sastavljanjem poslovnog plana?

Kako početi sa sastavljanjem poslovnog plana?

Foto: Fotolia

Puno pitanja stiže u vezi izrade poslovnog plana te mnogi potencijalni poduzetnici ne znaju kako započeti prvi korak. Našli su neke „šprance“ po Internetu, dobili su od kolega neke planove za primjer, no svejedno se osjećaju izgubljeno. Kao prvo, poslovni plan morate prilagoditi sebi i vašem poduzeću.

Nije isto ako imate poduzeće koje zapošljava 100 ljudi i mikro poduzetnika. Mali poduzetnici griješe kada idu raditi poslovne planove po uzoru na velika poduzeća. Bitno je da razumijete ono što ste napisali na papiru, a ne da impresionirate nekoga oko vas. Ako možete jednom rečenicom objasniti što želite, već ste puno napravili.

Koliko je poslovnih planova napravljeno koji su ocijenjeni s odličnim, a na kraju je sve propalo. Jedno je ono na papiru, a drugo u stvarnosti. Napišite neke važne točke za koje smatrate da su vam bitne u vašem poslovanju i analizirajte ih svojim riječima. Vizualizirajte kako radite marketing plan, kako prodajete usluge i proizvode, kako se odnosite prema kupcima i slično.

Pokušajte se uživjeti u vaš posao, kreirajte poslovni plan u glavi i tek onda ga prenesite na papir. Kada je poznati američki redatelj Quentin Tarantino režirao svoj prvi fil, Reservoir Dogs, nije imao knjigu snimanja.

Izjavio je kako je on sve u glavi snimio, pa mu nije ni trebalo da to pojašnjava na papiru. Bitno je da znate što želite, poželjno je da imate poslovni plan na papiru, no najbolje je da u glavi imate posložene kockice u vezi toga kako će vaš biznis funkcionirati.

Još iz kategorije

Generacija Z i budućnost rada i zabave

Generacija Z i budućnost rada i zabave

15.09.2020. komentiraj

Vremena se mijenjaju brže nego ikad prije, a s njima i potrebe zaposlenika. Traže bolje uvjete, ali glasnije i odlučnije, a ako ih ne dobiju otići će od poslodavca, što se nekad činilo nezamislivo i kontraproduktivno, no posljednjih je godina iznimno uspješan alat u stvaranju okruženja koje je adekvatno radnom mjestu i atmosferi.

Kako startupi vide budućnost s radom na daljinu

Kako startupi vide budućnost s radom na daljinu

09.09.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa kreirala je novu stvarnost na svim razinama, pa i onima koje se tiču poslovanja. Dok se već na našem portalu naveliko spominjalo kako raditi na daljinu, kojim se alatima služiti i kako ostati mentalno jak za tako nešto, vrijeme je da se spomene i kakvu budućnost imaju startupi u jeku ove krize.

Da bi postali što efektivniji lider, ponovite ove 3 fraze svaki dan

Da bi postali što efektivniji lider, ponovite ove 3 fraze svaki dan

05.09.2020. komentiraj

Rezultati su važni jer najčešće su jedina relevantna mjerna jedinica uspjeha neke organizacije. I upravo zato je ključna stavka, ili bolje rečeno osoba, ona na samom vrhu - lider.