Kako poboljšati svoje prezentiranje kod javnih nastupa

Kako poboljšati svoje prezentiranje kod javnih nastupa

Foto: Fotolia

Prema nedavnom istraživanju online magazina Lifehacker, 84 posto ispitanika ima strah od javnog nastupa. Nažalost, javno izlaganje je nezaobilazan aspekt profesionalnog života mnogih ljudi.

Bilo da se radi o predstavljanju nekretnine kod posredovanja pri prometu nekretninama, predstavljanju pred potencijalnim klijentima ili o izlaganju na nekom javnom događanju, javni govor će vjerojatno imati veliku ulogu u vašem uspjehu. Stoga vam donosimo nekoliko jednostavnih savjeta kako poboljšati svoje vještine kod javnog izlaganja.

1. Upoznajte se s temom o kojoj izlažete

Ne morate uvijek u potpunosti sve znati o temi o kojoj govorite, stoga je uvijek važno da se pripremite i opremite s ključnim informacijama koje su povezane s temom koju prezentirate. S dostupnim internetom, relevantne informacije nisu tako daleko, i nadohvat su ruke, te si ostavite dovoljno vremena za istraživanje i pripremu ključnih informacija.

2. Planiranje pri prezentiranju informacija

Neki javni govornici će odabrati čitanje skripti pri predstavljanju, dok će drugi odabrati izlaganje putem natuknica ili kartica. Ako je moguće, najbolje je pamtiti ono što će te reći unaprijed, tako da se ne morate osvrtati na svoje bilješke. Tako će te u potpunosti biti u suradnji s publikom i sebe će te bolje pozicionirati kao vjerodostojan izvor informacija o temi o kojoj govorite.

3. Upoznajte svoju publiku

Zbog različite publike potrebno je poznavati različite vrste prezentacije i govorne stilove. Na primjer, tehnički potkovana i brza prezentacija može biti prikladna za publiku kao što su iskusni investitori, dok su sporije i pojednostavljene prezentacije prikladne za prezentiranje nekretnine potencijalnim kupcima koji po prvi puta kupuju nekretninu. Stoga je vrlo važno unaprijed razmišljati o svojoj publici, i znati o kakvom se profilu publike radi.

4. Vizualizacija

Slike i video sadržaj je vrlo zanimljiv,a kako ponekad sam govor nije dostatan da bi se zadržala pozornost publike, koliko god možete, koristite se svim sredstvima kako bi vaše prezentacije bile atraktivne i privlačne.

5. Pronađite prezentacijski stil koje najviše odgovara vašoj osobnosti

Koje dijelove vašeg osobnog života možete uključiti u prezentaciju, a koji će vam pomoći u ostvarivanju bolje povezanosti s publikom, bez podilaženja i ulizivanja. Možete uzeti primjere iz svakodnevnog života i pretvoriti ih u uvjerljivu priču . Personalizacija je samo jedan od načina koji vam uvelike može pomoći i poboljšati   javni nastup.

Još iz kategorije

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

04.07.2020. komentiraj

Fil Rouge Capital je investicijski fond rizičnog kapitala čiji je primarni cilj investiranje u mlade poduzetnike, startup i scale up tvrtke kao i daljnje afirmiranje lokalnog poduzetničkog ekosistema u Hrvatskoj. Fil Rouge Capital ponosan je objaviti da su prijave za ljetni Akceleratorski program 2020. otvorene do nedjelje 05. srpnja 2020. Do ponoći.

Komunikacija u krizi

Komunikacija u krizi

24.06.2020. komentiraj

Maksimir će se 30. lipnja i 1. srpnja pretvoriti u pravu ljetnu oazu te će na DK Pikniku by Jamnica Botanica okupiti vodeće stručnjake komunikacijske industrije – kako domaće tako i svjetske.

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

20.06.2020. komentiraj

Sapphire Now, globalna konferencija koja donosi značajne uvide, vizije, vodstvo i usmjerenje SAP zajednici, s obzirom na situaciju uzrokovanu COVID-19 pandemijom se ove godine nije održala u tradicionalnom „licem u lice“ obliku već je otišla korak dalje i ušla u virtualni svijet. Ovogodišnje izdanje konferencije doživjelo je uzbudljiv zaokret te se u potpunosti održalo u digitalnom obliku pod nazivom Sapphire Now Reimagined. Konferencija koja se svake godine održavala u Orlandu i za koju se tražila kotizacija više, ove godine bila je besplatna svim registriranim korisnicima.