Kako Big Data tehnologija utječe na poslovanje

Kako Big Data tehnologija utječe na poslovanje

Foto: Fotolia

Kompanije stvaraju i zadržavaju goleme količine podataka, a biti u mogućnosti pristupiti pravim informacijama u pravo vrijeme, je presudno za dobro poslovanje kompanija.

Big Data je termin koji se koristi kada se govori o količini informacija dobivenih kroz korištenje računala, zajedno s podacima dobivenim iz senzora i drugih digitalnih naprava. Obično se govori u smislu volumena, raznolikosti i brzini generiranja ogromnih količina podataka. Kod Big Data rješenja sve se svodi na analizu podataka koje pomaže pri donošenju profitabilnih poslovnih odluka i poboljšava poslovne procese.

Kompanije u različitim industrijskim sektorima počele su analizirati i obrađivati podatke u realnom vremenu kako bi osigurali vitalne informacije svojim zaposlenicima i optimizirali radne operacije.

Novi tehnološki preokret na više načina ima utjecaja u poslovanju kompanija:

Dostupnost informacija

Informiranje prije donošenja poslovnih odluka je iznimno važno za poslovanje kompanije. No, uvijek se događa da tvrtke imaju sve potrebne informacije koje su potrebne za optimiziranje njihovog poslovanja, ali im te informacije nisu dostupne onda kad je to kompanijama potrebno. Big Data rješava taj problem i omogućuje obradu i dostupnost podataka na način koji je dokazano isplativ za tvrtke.

Istraživanje i razvoj

Sektor istraživanja i razvoja baziran je na podatkovnim portalima putem kojih se prikupljaju potrebne informacije. U sektoru maloprodaje, Big Data rješenja mogu generirati podatke koji će omogućiti tvrtkama bolje razumijevanje želja i ponašanje kupaca. U području kliničkog istraživanja, ova rješenja omogućit će učinkovitije provođenje kliničkih ispitivanja, te će tvrtkama uštedjeti vrijeme i omogućiti postizanje točnijih zaključaka.

Marketing

High Data rješenja uvelike pomažu marketinškim i prodajnim profesionalcima, te poboljšavaju učinkovitost oglašavanja i marketinških programa. A također pomažu pri identificiranju stalnih klijenata i kod ciljanih promocija za ostvarivanje što boljih rezultata.

Big Data tehnologija otvara nove mogućnosti u poslovnom svijetu, a analitika velike količine podataka je još jedna mogućnost o kojoj bi valjalo razmisliti. Ova nova tehnološka rješenja su stvorila revoluciju u načinu na koji se poslovanje odvija, a IT kompanije koje pružaju High Data konzultantske usluge su procvale u vrlo kratkom roku.

Još iz kategorije

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

04.07.2020. komentiraj

Fil Rouge Capital je investicijski fond rizičnog kapitala čiji je primarni cilj investiranje u mlade poduzetnike, startup i scale up tvrtke kao i daljnje afirmiranje lokalnog poduzetničkog ekosistema u Hrvatskoj. Fil Rouge Capital ponosan je objaviti da su prijave za ljetni Akceleratorski program 2020. otvorene do nedjelje 05. srpnja 2020. Do ponoći.

Komunikacija u krizi

Komunikacija u krizi

24.06.2020. komentiraj

Maksimir će se 30. lipnja i 1. srpnja pretvoriti u pravu ljetnu oazu te će na DK Pikniku by Jamnica Botanica okupiti vodeće stručnjake komunikacijske industrije – kako domaće tako i svjetske.

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

20.06.2020. komentiraj

Sapphire Now, globalna konferencija koja donosi značajne uvide, vizije, vodstvo i usmjerenje SAP zajednici, s obzirom na situaciju uzrokovanu COVID-19 pandemijom se ove godine nije održala u tradicionalnom „licem u lice“ obliku već je otišla korak dalje i ušla u virtualni svijet. Ovogodišnje izdanje konferencije doživjelo je uzbudljiv zaokret te se u potpunosti održalo u digitalnom obliku pod nazivom Sapphire Now Reimagined. Konferencija koja se svake godine održavala u Orlandu i za koju se tražila kotizacija više, ove godine bila je besplatna svim registriranim korisnicima.