Još malo o povjerenju i motivaciji zaposlenika

Još malo o povjerenju i motivaciji zaposlenika
Fotolia (ilustracija)

Dobri menadžeri znaju kako motivirati svoje zaposlenike. Ne postoje dva čovjeka koje motiviraju iste stvari. Provodeći više vremena u uredu i van ureda sa svojim zaposlenicima otkrit ćete što ih zapravo motivira. Nekome je motivacija novac ili titula koju ima u tvrtci. Druge pokreće dobra ravnoteža između privatnog i poslovnog života.

Otkrivanjem onoga što ih pokreće utječete i na njihovu bolju produktivnost. Motivirani djelatnici daju bolje rezultate, angažiraniji su na svojem radnom mjestu i predaniji poslu, a što se pozitivno odražava na njihova postignuća.

Izgradnja povjerenja je jako bitna. Povjerenje je dvosmjerno - vi trebate svoje zaposlenike koji će vjerovati u vas jednako kao što oni trebaju da vi vjerujete u njih. Pitajte se doživljavaju li vas vaši zaposlenici kao svojeg saveznika na kojega mogu računati? Vi ste jedini koji ih zastupa pred ostalom upravom i oni moraju vjerovati da vi se borite za njih. Ako znaju da vjerujete i da se za njih borite pred upravom, vratit će vam to većim angažmanom i predanijim radom u poslu.

Često se čuju pritužbe od strane zaposlenika kako im nadređeni ukazuju manjak povjerenja i ne dozvoljavaju da sami samostalno odrade posao. Pustite svoje zaposlenike da "odrastu", dajte im povjerenje i slobodu da postanu samostalni u poslu. Nemoguće je da jedan menadžer sve nadzire i ima sve u glavi. Naučite jasno delegirati poslove tako da vaši zaposlenici također jasno znaju što se od njih očekuje.

Čak štoviše, motivirajte zaposlenike da preuzimaju nove zadatke koji ih pomiču iz njihove poznate zone sigurnosti. Na taj način im šaljete poruku da imate povjerenja da oni to mogu napraviti. Preuzimajući nove poslove koje nisu radili događat će se i pogreške. Dopustite im da pogriješe i da nauče iz tih grešaka. Pružite im pravovremene informacije što je pošlo loše, a što se moglo napraviti bolje i na taj im način dajte priliku za rast i razvoj njihovih kompetencija. Kako će ikada postati samostalni ako im vi ne date samostalnost?

Znamo da je vrijeme krize i da se rijetki odlučuju na dodatnu edukaciju. No, ukoliko uložite u obrazovanje zaposlenika oni će steći nove vještine i postizati bolje poslovne rezultate. Kao i u životu tako i u poslu svaka stagnacija predstavlja korak unatrag. Ne dozvolite da vas konkurencija prestigne dok vi tapkate u mjestu.