Jeste li rob ili poduzetnik?

Jeste li rob ili poduzetnik?
Fotolia

Poduzetništvo je usamljen posao. Na svojim leđima nosite odgovornost za uspjeh ili neuspjeh vašeg pothvata. Većina poduzetnika, čak i kada spava, sanja o poslu pa se može reći da njihov radni dan traje 24 sata dnevno. To ne samo da nije dobro za vas, nego nije dobro ni za ljude u vašoj najbližoj okolini.

Obično je obitelj prva žrtva poduzetništva. Dok vi sanjate o izgradnji vašeg poslovnog carstva vaša obitelj na sve načine pokušava privući vašu pažnju. Kako vrijeme odmiče obitelj od vas zahtjeva sve više pozornosti. Često se događa da se poduzetnici, umjesto da nešto učine po pitanju obitelji, sve više zakopavaju u posao, radeći na taj način svojevrsni bijeg od problema.

Oni koji rade od kuće ne vide tu opasnost jer su zbog fizičke prisutnosti svojoj obitelji nesvjesni problema koji se može pojaviti. No, to što ste fizički prisutni i što razmijenite par rečenica dnevno sa svojim ukućanima ne znači da ste tu. Zdrav odnos podrazumijeva mentalnu i emocionalnu prisutnost, a koju im vi ne možete pružiti jer ste u brigama, problemima i mislima na stotom mjestu, a ne u svojem dnevnom boravku.

Vaši ukućani osjećaju da niste prisutni bez obzira na to što sjedite pola metra od njih. Vaš posao utječe na obitelj, ali i odnosi u obitelji isto tako utječu na vaše poslovanje. Nezadovoljstvo obiteljskim životom odjednom počinje narušavati vaš mir, crpeći vam snagu koju trebate za svakodnevne aktivnosti. Čini se kao začarani krug - obitelj treba vas, a vi trebate posao - a nitko nikoga ne razumje.

Za početak je dobro uvidjeti da to što ste fizički prisutni svojoj obitelji ne znači da ste s njima. Svakoga dana trebate pronaći barem nekoliko sati za svoju obitelj. Redovito ulaganje vremena u obitelj je siguran način za sprječavanje pojave kasnijih bezbrojnih sati koje ćete morati uložiti u rješavanje problema koji će u suprotnom nastati. Smiren i zdrav obiteljski okoliš će vam dati više poticaja za rad tijekom tjedna.

Kada uzimate pauzu za odmor to ne mora nužno biti cijeli dan ili cijeli vikend. Nađite vrijeme koje vam tijekom dana najbolje odgovara za obitelj, dogovorite što ćete u to vrijeme raditi i neka vam to bude na listi prioriteta. To zahtjeva dosljednost i planiranje i povremeno stavljanje obitelji ispred posla. U tom razdoblju se odvojite od tehnologije, mobilnih uređaja, elektroničke pošte. Sve to može čekati par sati.

S obitelji sastavite popis što možete raditi skupa, gdje koji dan otići ili koji film zajedno pogledati. Poslušate njihove probleme, potrebe, emocije i želje i podijelite s njima svoje snove, vizije. To je vrijeme kada se možete zabavljati, otići na kakav zajednički izlazak ili se jednostavno družiti u okruženju vašeg doma. Ti su sati dragocjeni i potrebni i njima i vama. Budite prisutni,slušajte ih što govore, nađite kvalitetno vrijeme za njih, a obitelj će vam to znati i te kako vratiti.

Ukoliko vaš posao ne može preživjeti nekoliko sati bez vas, upitajte se da li ste doista poduzetnik - ili rob.