Jeste li menadžer ili lider?

Jeste li menadžer ili lider?
Fotolia

Napisane su tisuće knjiga i održano mnoštvo seminara na temu vodstva, ali još uvijek brojni menadžeri u praksi ne razlikuju vodstvo od rutinskog obavljanja posla menadžera i puke birokracije.

Margaret Thatcher je jednom sjajno izjavila: „biti lider isto je kao biti dama. Morate li drugima objašnjavati da to jeste, onda to niste“.

Ako nemate snagu i ovlasti za mijenjanje situacije ili ako koristite uhodane metode gradeći stabilne strukture, vi niste lider - vi samo birokratski obavljate posao. Ako možete pokrenuti druge i ostvariti nevjerojatne stvari potičući svoje suradnike da s entuzijazmom odrade posao, onda ste lider. Kada je situacija u ekonomiji stabilna onda su dovoljni menadžeri koji rutinski obavljaju posao. No, kada su prisutni izazovi i potreba za okretanjem prema novom smjeru razvoja, potrebni su nam vizionari - lideri.

Uzmimo na primjer Jimmyja Walesa, osnivača Wikipedije, a koja slovi za najveću svjetsku akumulaciju znanja. Nitko od tisuća ljudi koji su doprinijeli Wikipediji Walesu nije podnio neki izvještaj, a on je opet, kao društveni arhitekt, pokrenuo mase i izgradio platformu koja energijom i organizacijom iziskuje iznimne količine ljudskoga napora. Fascinantno, zar ne?

Koje su to osobine pojedinca koje inspiriraju druge? Tko su istinski lideri našeg doba?

Oni su vizionari, pojedinci koji žive u budućnosti imajući uvjerljivu viziju o tome „što bi moglo biti“. Posjeduju slobodni duh mislilaca koji i naše umove oslobađaju za nove mogućnosti od statusa quo. Oni su mentori, vođe kojima je primarni cilj stvoriti još više lidera. U tom smislu oni su učitelji, treneri koji svoje djelatnike potiču. Pomažu drugima ostvariti svoje snove povezujući ih sa ulagačima, istomišljenicima i komplementarnim resursima. Vole ratovati s birokracijom. Njihova nepokolebljiva energija i predanost višem cilju inspirira i potiče druge da stoje iza svojih uvjerenja.

Posjeduju strast, radoznalost, suosjećanje, smionost, nesebičnost, odgovornosti i borbenost. Imaju karizmu, moć da pokrenu i motiviraju svoje djelatnike. To su osobine koje privlače ljude oko njih i pojačavaju njihova postignuća. To je genetski materijal vođe 21. stoljeća. Samo njihovim jačanjem možemo u potpunosti osloboditi latentne talente vodstva koje se nalaze u svakoj organizaciji.