Jesmo li zaboravili da posao čine ljudi

Jesmo li zaboravili da posao čine ljudi

Foto: Fotolia (ilustracija)

Dobri menadžeri potiču svoje zaposlenike na kvalitetan rad i bolju produktivnost. Loši ih menadžeri svojim ponašanjem i odlukama pretvaraju u nezadovoljne djelatnike koji svakoga dana daju sve manje rezultata.

Suočeni s krizom koja je svuda oko nas, osjeća se sve veći stres i nezadovoljstvo djelatnika na svojim radnim mjestima. Od njih se zahtjeva podnošenje krize s  povećanim obimom  rada uz svakodnevno smanjivanje njihovih prava.

Postoje menadžeri koji  još uvijek vjeruju da su djelatnici koji ne rade prekovremeno lijenčine i lako zamjenjivi. Nekada na poslu dođe do situacija u kojima je potrebno ostati duže. No, to smije biti samo iznimka, a ne pravilo jer je u slučaju povećanja obima posla potrebno povećati broj zaposlenih radnika, a ne ga rasporediti na postojeće koji to ne stižu napraviti u svoje ugovoreno radno vrijeme.

Istraživanja pokazuju da je za djelatnike najbolji radni tjedan od 40 sati i da prekovremeni rad narušava njihovo zdravlje - povećava im se rizik od nastajanja dijabetesa, izloženiji su opasnostima od povišenog krvnog tlaka i srčanog udara.

Osim toga, skloniji su depresiji, debljanju, povećanoj konzumaciji alkohola i cigareta, a uz to im stradavaju i odnosi u obitelji. Dokazalo se da je ista efikasnost radnika koji rade 11 sati u odnosu na one koji rade 8. Što poslodavac dobiva s prekovremenim radom? Izmučenog djelatnika koji traži drugi posao! To je bitka u kojoj svi gube, a posao trpi.

Od loših menadžera se često čuje da njihovi zaposlenici mogu biti sretni jer uopće imaju posao. Da su lako zamjenjivi i da će, ukoliko oni ne žele raditi, naći nekoga tko hoće. Na taj način direktno omalovažavaju svoje zaposlenike i pri tome uopće ne doprinose njihovoj većoj produktivnosti. Loši menadžeri ne hvale zaposlenike, ali ih zato vole kritizirati.

I nakon svega se čude jer im produktivnost pada. Vrijeme krize je i vrijeme izazova u kojem samo najbolji opstaju. Vrijeme je da se prisjetimo one krilatice koju smo u nekim boljim vremenima znali često čuti: "posao čine ljudi". Izgleda da se to sve više zaboravlja.

Jeste li i vi svjesni da i vaš posao čine ljudi?

Još iz kategorije

Rad na daljinu ne ide nikuda, a s time i problem s karijerama

Rad na daljinu ne ide nikuda, a s time i problem s karijerama

19.10.2020. komentiraj

Rad na daljinu pokazao se kroz ovu godinu vrlo efektivnim, posebno u tehnološkom sektoru i zbog toga organizacije ne stvaraju pritisak zaposlenima oko povratka na radna mjesta. Jer, troškovi su se smanjili, produktivnost povećala i u tom smislu nema potrebe išta mijenjati. Ali, zaposleni su zbog toga polako u problemima...

3 koraka kako pridobiti ljude uz brend

3 koraka kako pridobiti ljude uz brend

12.10.2020. komentiraj

Mušterija je uvijek u pravu. Tako glasi ona stara izreka, koju zna baš svaki poslodavac, ali i zaposlenik u nekoj od djelatnosti koje ovise direktno o interakciji s mušterijama. U današnje vrijeme, ljudi su pametniji nego ikad, oprezniji i lakše se informiraju o onome na što misle trošiti novac.

Doba digitalnog obrazovanja za EU iznimno važno

Doba digitalnog obrazovanja za EU iznimno važno

07.10.2020. komentiraj

U viziji europskog prostora obrazovanja koju treba ostvariti do 2025. Europska komisija predlaže nove inicijative, veća ulaganja i više suradnje država članica kako bi se svim Europljanima, svih dobnih skupina, pomoglo da iskoriste bogatu ponudu obrazovanja i osposobljavanja u EU-u.