Izvedba je bitnija od strategije

Izvedba je bitnija od strategije

Foto: DepositPhotos

Poduzetnici će često razglabati je li bitnija strategija ili izvedba, odnosno teorija ili praksa. Oni najuspješniji će bez razmišljanja reći da je izvedba ta koja donosi uspjeh, no neće se baš svi s time složiti. Iako bi trebali!

U nastavku teksta donosimo nekoliko bitnih razloga zašto je to tako i zašto se bolje koncentrirati na izvedbu, a manje na strategiju. Uostalom, i Steve Jobs je rekao da su za njega ideje bezvrijedne, ukoliko nisu izvedene. Jer, kako je rekao, izvedba vrijedi milijune dolara...

1. Demistificirajte savršenu strategiju

Svako planiranje promijeni nekoliko oblika prije nego bude izvedeno kako se željelo. Zato će o samoj ideji i strategiji kako ostvariti zamišljeno većina poduzetnika šutjeti sve dok ona ne bude implementirana. Dakle, manje se koncentrirati na savršenu strategiju, jer ona zapravo ni ne postoji, a više na to kako izvesti ideju. Jer, strategija se može mijenjati.

2. Shvatite da su lideri više nego ljudi s idejom

Oni koji imaju ideju su uvijek u sjeni, a u prvom su planu oni koji su ideju pretvorili u stvarnost. Dapače, takve se naziva vizionarima. Znači, još jedan dokaz da se treba posvetiti pretvaranju ideje u stvarnost, a manje promišljanju o njoj.

3. Ležernije strategije često su najefektivnije

Kao što je rečeno u prvom koraku, savršena strategija ne postoji, što zna svaka osoba koja je pokušala ideju pretvoriti u stvarnost. Uvijek se dogodi nešto što će poremetiti tijek razvoja ideje, a samim time je bolje dozvoliti u samom startu nešto ležerniji pristup, koji se može lakše izvoditi "u hodu". Jer, ako se sve svede na samu strategiju i dođe do nekakvih turbulencija koje nisu očekivane ni poželjne, tad će se uzalud gubiti vrijeme. Uz ležerniji pristup, lakše je "skrenuti s puta", a ne gubiti vrijeme pri izvedbi ideje.

Još iz kategorije

Huawei pokrenuo „2021 APPSUP“ natjecanje za inovacije s fondom nagrada od milijun dolara

Huawei pokrenuo „2021 APPSUP“ natjecanje za inovacije s fondom nagrada od milijun dolara

17.06.2021.

Huawei pokreće svoje godišnje natjecanje za inovacije aplikacija Huawei Mobile Services (HMS) - AppsUP. Cilj programa je nadahnuti nadarene programere širom svijeta za stvaranje revolucionarnih aplikacija i digitalnih iskustava te im pruža jedinstvenu priliku za istraživanje i promicanje digitalnih inovacija.

Kako biti siguran da netko posjeduje prave liderske vještine?

Kako biti siguran da netko posjeduje prave liderske vještine?

16.06.2021.

Lider ne može biti bilo tko, ali bilo tko se može potruditi biti lider, ako to istinski želi. Neke osobe to jednostavno imaju u sebi, ali neki nemaju i željele bi imati.

BASF otvara prijave za financiranje startupova i inovatorskih rješenja u Hrvatskoj

BASF otvara prijave za financiranje startupova i inovatorskih rješenja u Hrvatskoj

10.06.2021.

Europski lider u istraživanju i razvoju te najveća svjetska kemijska kompanija BASF pokreće projekt BASF Innovation Hub koji će okupiti startupove i inovatore u 11 zemalja srednje i južne Europe među kojima je i Hrvatska. Ove godine natjecanje je usredotočeno na rješenja koja izravno ili neizravno doprinose stupovima Zelenog plana - čista energija, održiva poljoprivreda i kružna ekonomija. Pobjednik lokalnog natjecanja bit će nagrađen s 2500 eura, a najbolja ideja regionalnog kruga nagrađuje se s 5000 eura.