Izvedba je bitnija od strategije

Izvedba je bitnija od strategije

Foto: DepositPhotos

Poduzetnici će često razglabati je li bitnija strategija ili izvedba, odnosno teorija ili praksa. Oni najuspješniji će bez razmišljanja reći da je izvedba ta koja donosi uspjeh, no neće se baš svi s time složiti. Iako bi trebali!

U nastavku teksta donosimo nekoliko bitnih razloga zašto je to tako i zašto se bolje koncentrirati na izvedbu, a manje na strategiju. Uostalom, i Steve Jobs je rekao da su za njega ideje bezvrijedne, ukoliko nisu izvedene. Jer, kako je rekao, izvedba vrijedi milijune dolara...

1. Demistificirajte savršenu strategiju

Svako planiranje promijeni nekoliko oblika prije nego bude izvedeno kako se željelo. Zato će o samoj ideji i strategiji kako ostvariti zamišljeno većina poduzetnika šutjeti sve dok ona ne bude implementirana. Dakle, manje se koncentrirati na savršenu strategiju, jer ona zapravo ni ne postoji, a više na to kako izvesti ideju. Jer, strategija se može mijenjati.

2. Shvatite da su lideri više nego ljudi s idejom

Oni koji imaju ideju su uvijek u sjeni, a u prvom su planu oni koji su ideju pretvorili u stvarnost. Dapače, takve se naziva vizionarima. Znači, još jedan dokaz da se treba posvetiti pretvaranju ideje u stvarnost, a manje promišljanju o njoj.

3. Ležernije strategije često su najefektivnije

Kao što je rečeno u prvom koraku, savršena strategija ne postoji, što zna svaka osoba koja je pokušala ideju pretvoriti u stvarnost. Uvijek se dogodi nešto što će poremetiti tijek razvoja ideje, a samim time je bolje dozvoliti u samom startu nešto ležerniji pristup, koji se može lakše izvoditi "u hodu". Jer, ako se sve svede na samu strategiju i dođe do nekakvih turbulencija koje nisu očekivane ni poželjne, tad će se uzalud gubiti vrijeme. Uz ležerniji pristup, lakše je "skrenuti s puta", a ne gubiti vrijeme pri izvedbi ideje.

Još iz kategorije

Kako napisati motivacijsko pismo?

Kako napisati motivacijsko pismo?

26.02.2021.

Prijava za posao nikad nije laka, a uz životopis nerijetko treba priložiti motivacijsko pismo. Iako se čini nebitno, u stvarnosti to nije tako i mnogi poslodavci više pažnje posvete upravo njemu.

Sedam strategija za povećanje prihoda

Sedam strategija za povećanje prihoda

25.02.2021.

Uhodani posao lako je održavati jer korisnici se vraćaju, dolaze novi i sve je uistinu idealno za poduzetnike i njihovo poslovanje, no doći do takve situacije nije ni najmanje lako. Potrebna je iznimna strategija, strpljenje i ulaganja, što u konačnici uspiju samo oni najbolji.

Motivacijska tajna koja uvijek pali

Motivacijska tajna koja uvijek pali

22.02.2021.

Ljeto nikad nije jednostavno godišnje doba za ostati motiviran, a kad se tome pridoda aktualna pandemija koronavirusa, situacija je još teža. Dapače, iznimno je nevjerojatno da se poduzetnici uopće uspiju natjerati išta obaviti.