Doba digitalnog obrazovanja za EU iznimno važno

Doba digitalnog obrazovanja za EU iznimno važno

Foto: DepositPhotos

U viziji europskog prostora obrazovanja koju treba ostvariti do 2025. Europska komisija predlaže nove inicijative, veća ulaganja i više suradnje država članica kako bi se svim Europljanima, svih dobnih skupina, pomoglo da iskoriste bogatu ponudu obrazovanja i osposobljavanja u EU-u.

Komisija je donijela i novi akcijski plan za digitalno obrazovanje, u koji su uključene pouke izvučene iz krize uzrokovane koronavirusom i detalji ostvarivanja uspješnog ekosustava digitalnog obrazovanja s poboljšanim digitalnim kompetencijama za digitalnu transformaciju.

„Obrazovanje i osposobljavanje pretrpjeli su goleme poremećaje zbog bolesti COVID-19 i naglog prelaska na učenje na daljinu i na internetu. Masovna uporaba tehnologije razotkrila je mnoge nedostatke i slabe točke, ali i stvorila priliku za potpunu prilagodbu obrazovanja i osposobljavanja digitalnom dobu. 95 % ispitanika koji su sudjelovali u javnom savjetovanju o akcijskom planu za digitalno obrazovanje vidi krizu kao prekretnicu u načinu na koji se tehnologija upotrebljava u obrazovanju i osposobljavanju. To nas potiče da obrazovanje moderniziramo i prilagodimo digitalnom dobu“, ističe Izvršna potpredsjednica Komisije za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager.

U Komunikaciji o europskom prostoru obrazovanja navodi se kako suradnja može unaprijediti kvalitetu, uključivost te digitalnu i zelenu dimenziju obrazovnih sustava država članica. Države članice mogu zajedno oblikovati europski prostor obrazovanja koji se temelji na slobodi učenika i studenata da uče, a učitelja i nastavnika da rade bilo gdje u Europi te slobodi obrazovnih ustanova da se međusobno povezuju u Europi i šire.

Europski prostor obrazovanja temelji se na šest dimenzija: kvaliteta, uključivost i rodna ravnopravnost, zelena i digitalna tranzicija, učitelji i nastavnici, visoko obrazovanje, snažnija Europa u svijetu. Cilj je inicijativa pronaći načine da se poboljša kvaliteta, posebno u pogledu osnovnih i digitalnih vještina, poveća uključivost i rodna osjetljivost u školskom obrazovanju te poboljša uspjeha u školi. Tako će se pridonijeti boljem razumijevanju klimatskih promjena i održivosti, povećati ekologizacija obrazovne infrastrukture, pružiti potpora učiteljskoj struci, nastaviti rad na inicijativi „Europska sveučilišta“ i jačati povezanost među ustanovama za obrazovanje i osposobljavanje.

U Komunikaciji se utvrđuju i sredstva i ključne etape za postizanje europskog prostora obrazovanja do 2025., a sve će se provoditi uz potporu europskog plana oporavka (NextGenerationEU) i programa Erasmus+. Kako bi se potaknule i pratile reforme, predlaže se okvir za suradnju s državama članicama i dionicima u području obrazovanja, koji će uključivati strukturu za izvješćivanje i analizu s dogovorenim obrazovnim ciljevima. Rad na uspostavi europskog prostora obrazovanja provodit će se u sinergiji s Programom vještina za Europu, obnovljenom politikom strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te europskim istraživačkim prostorom.

U akcijskom planu za digitalno obrazovanje (2021. – 2027.) predlaže se niz inicijativa za visokokvalitetno, uključivo i pristupačno digitalno obrazovanje u Europi. Time bi se trebala ojačati suradnja među državama članicama na europskoj razini te suradnja s dionicima i među njima kako bi sustavi obrazovanja i osposobljavanja postali doista prikladni za digitalno doba. Zbog krize uzrokovane koronavirusom nastava na daljinu postala je najvažnija obrazovna praksa. To je ukazalo na hitnu potrebu za poboljšanjem digitalnog obrazovanja kao ključnog strateškog cilja za visokokvalitetno poučavanje i učenje u digitalnom dobu. Budući da su hitne mjere iz prve faze pandemije iza nas, potreban nam je strateški i dugoročni pristup digitalnom obrazovanju i osposobljavanju.

Akcijski plan ima dva dugoročna strateška prioriteta: (i) poticanje razvoja uspješnog ekosustava digitalnog obrazovanja i (ii.) jačanje digitalnih kompetencija za digitalnu transformaciju. Kako bi ojačala suradnju i razmjenu u digitalnom obrazovanju na razini EU-a, Komisija će osnovati europsku platformu za digitalno obrazovanje, koja će poticati suradnju i sinergijsko djelovanje različitih područja politike povezanih s digitalnim obrazovanjem, uspostaviti mrežu nacionalnih savjetodavnih službi i jačati dijalog među dionicima iz javnog i privatnog sektora.

Obje će inicijative biti temelj i za treći europski sastanak na vrhu o obrazovanju koji će se održati putem interneta 10. prosinca. Komisija kao domaćin želi okupiti ministre i ključne dionike kako bi se raspravljalo o tome kako obrazovanje i osposobljavanje prilagoditi digitalnom dobu.

Još iz kategorije

Karakteristike dobrog lidera

Karakteristike dobrog lidera

24.11.2020. komentiraj

Lider ne može biti bilo tko, ali bilo tko se može potruditi biti lider, ako to istinski želi. Neke osobe to jednostavno imaju u sebi, ali neki nemaju i željele bi imati. Stoga, za postati što kvalitetniji lider tima ili cijele kompanije treba obratiti pozornost na deset bitnih kvaliteta koje uspješni lideri imaju.

Regionalni stručnjaci predstavljaju prodaju i marketing „novog normalnog“ doba

Regionalni stručnjaci predstavljaju prodaju i marketing „novog normalnog“ doba

24.11.2020. komentiraj

U organizaciji tvrtke HSM informatika 2. prosinca održat će se online event „Prodaja 2.0. – pogled u budućnost, a na predavanjima i ključnim panelima „Budućnost prodaje“ i „Budućnost marketinga“ u sklopu događanja govorit će se o najnovijim trendovima, iskustvima regionalnih lidera u industriji i konkretnim rješenjima kako prilagoditi poslovanje novim uvjetima pomoću digitalne tehnologije.

Kako postaviti organizaciju na višu razinu

Kako postaviti organizaciju na višu razinu

20.11.2020. komentiraj

Alan Žepec, iza kojeg je gotovo 30 godina poduzetničkog iskustva, predstavo je svoju prvu knjigu – BOOM: Put do slobode svakog poduzetnika, u izdanju Školske knjige. Knjiga je namijenjena vlasnicima malih i srednjih poduzeća s ciljem da postave organizaciju na višu razinu, ali tako da zadrže poduzetničku energiju.