Benefiti i dodaci nisu nužno i efektivan način za zadržavanje zaposlenika

Benefiti i dodaci nisu nužno i efektivan način za zadržavanje zaposlenika

Foto: DepositPhotos

Istraživanje koje je u proljeće ove godine objavio Robert Half pokazalo je da 64 posto zaposlenika na višim pozicijama najuspješnijih kompanija svijeta smatra da je korisno svakih nekoliko godina promijeniti posao, što je sve te uspješne kompanije dovelo u vrlo nezgodnu situaciju. Naime, iako se nagađalo da je stanje stvari takvo, nije bilo potvrđeno tako konkretnom brojkom.

Slučajno ili ne, kompanije kao Johnson & Johnson, IBM i Accenture odmah su ponudile benefite i razne dodatke za motivaciju svojim najvrednijim zaposlenicima, valjda u nadi da ih zadrže uz sebe što je duže moguće. Primjerice, besplatni doručak i(li) ručak, besplatni vrtić unutar kompanije, pomoć oko brige starijih članova obitelji zaposlenika, pronalazak stana u blizini posla, osiguran službeni automobil s plaćenim troškovima... Odjednom je sve krenulo u jednom drugačijem smjeru za mnogo veći broj zaposlenih nego prije, no situacija se nije promijenila.

Jer, zaposleni na višim pozicijama velikih kompanija znaju da posao mogu pronaći doslovno dan nakon što to požele pa novac i razni benefiti nisu ključni u njihovu zadržavanju. Bitnije je im je mogu li ispuniti ambicije na postojećem radnom mjestu i mogu li se nadograđivati, mogu li napredovati. Stoga, uz financijske i materijalne benefite, poslodavci moraju poraditi i na tri važna koraka.

1. Dopustite zaposleniku da biraju svoju "avanturu"

Produktivnost je najbitnija, zato nema smisla tjerati nekoga da radi "od do" i određeni broj sati. Ako se posao završi, kompanija je dobila što treba i zaposlenik treba nakon toga imati svoju slobodu. Dakle, poanta je u fleksibilnosti, neka zaposlenik bira kad, kako i otkud bi radio, a posao neka govori zatim za njega. Takvu situaciju omogućavaju već HubSpot, Salesforce, Google, Facebook, Microsoft, Oracle... I zato jesu pri vrhu najpoželjnijih kompanija za raditi u njima.

2. Poštujte individualnost zaposlenika i "lanac zapovjedne odgovornosti"

Bitno je okružiti se sposobnim i talentiranim ljudima, ali jednako je bitno dopustiti im da rade to za što su zaposleni. Ako vode tim, neka ga vode u smjeru koji misle da je najbolje i sve dok kompanija ostvaruje pozitivne rezultate, nema smisla miješati se u "lanac zapovjedne odgovornosti".

3. Prepoznajte dobar rad

Nemojte se otuđiti od zaposlenika, pratite što rade i dajte im do znanja da su dobro obavili posao. Novac je bitan, slobodno vrijeme je bitno, ali bitno je zaposleniku čuti da je njegov nadređeni zadovoljan, to ispunjava i motivira.

Još iz kategorije

Još tjedan dana do početka velikog izdanja konferencije „The Art of Feminine Leadership“

Još tjedan dana do početka velikog izdanja konferencije „The Art of Feminine Leadership“

18.01.2019. komentiraj

Prva konferencija koja slavi ženske vještine vodstva, u petak 25. siječnja u 9h otvara svoja vrata u Cinestar Branimir Centru. U osam sati inspirativnog programa čak 500 sudionika dobit će odgovore na neka od glavnih pitanja današnjice koji će im pomoći da se pripreme za budućnost uspješnog poslovanja.

TOP 5 izazova s kojima se suočavaju današnji B2B prodajni timovi

TOP 5 izazova s kojima se suočavaju današnji B2B prodajni timovi

31.12.2018. komentiraj

Ponajveći dio „putovanja“ svakog kupca odvija se bez njihova znanja, iza zatvorenih vrata i između marketinških stručnjaka koji traže najbolje načine za plasman proizvoda i pronalazak istih tih kupaca. Naravno, izazovi su sve veći jer je konkurencija na tržištu sve veća iz dana u dan, što znači da se stručnjaci moraju nadograđivati također iz dana u dan.

Četiri stvari koje svako poduzeće mora znati o generaciji Z

Četiri stvari koje svako poduzeće mora znati o generaciji Z

29.12.2018. komentiraj

Generacija Y, poznatija kao milenijalci, odrasla je i polako preuzima kontrolu nad raznim industrijama pa se nekako polako primaklo vrijeme za otkrivati generaciju Z. Jer, riječ je o osobama rođenima između 1995. i 2012. godine, a s obzirom da čine 25 posto ukupne populacije Sjedinjenih Američkih Država, veća su skupina no Baby boomersi ili milenijalci.