Benefiti i dodaci nisu nužno i efektivan način za zadržavanje zaposlenika

Benefiti i dodaci nisu nužno i efektivan način za zadržavanje zaposlenika

Foto: DepositPhotos

Istraživanje koje je u proljeće ove godine objavio Robert Half pokazalo je da 64 posto zaposlenika na višim pozicijama najuspješnijih kompanija svijeta smatra da je korisno svakih nekoliko godina promijeniti posao, što je sve te uspješne kompanije dovelo u vrlo nezgodnu situaciju. Naime, iako se nagađalo da je stanje stvari takvo, nije bilo potvrđeno tako konkretnom brojkom.

Slučajno ili ne, kompanije kao Johnson & Johnson, IBM i Accenture odmah su ponudile benefite i razne dodatke za motivaciju svojim najvrednijim zaposlenicima, valjda u nadi da ih zadrže uz sebe što je duže moguće. Primjerice, besplatni doručak i(li) ručak, besplatni vrtić unutar kompanije, pomoć oko brige starijih članova obitelji zaposlenika, pronalazak stana u blizini posla, osiguran službeni automobil s plaćenim troškovima... Odjednom je sve krenulo u jednom drugačijem smjeru za mnogo veći broj zaposlenih nego prije, no situacija se nije promijenila.

Jer, zaposleni na višim pozicijama velikih kompanija znaju da posao mogu pronaći doslovno dan nakon što to požele pa novac i razni benefiti nisu ključni u njihovu zadržavanju. Bitnije je im je mogu li ispuniti ambicije na postojećem radnom mjestu i mogu li se nadograđivati, mogu li napredovati. Stoga, uz financijske i materijalne benefite, poslodavci moraju poraditi i na tri važna koraka.

1. Dopustite zaposleniku da biraju svoju "avanturu"

Produktivnost je najbitnija, zato nema smisla tjerati nekoga da radi "od do" i određeni broj sati. Ako se posao završi, kompanija je dobila što treba i zaposlenik treba nakon toga imati svoju slobodu. Dakle, poanta je u fleksibilnosti, neka zaposlenik bira kad, kako i otkud bi radio, a posao neka govori zatim za njega. Takvu situaciju omogućavaju već HubSpot, Salesforce, Google, Facebook, Microsoft, Oracle... I zato jesu pri vrhu najpoželjnijih kompanija za raditi u njima.

2. Poštujte individualnost zaposlenika i "lanac zapovjedne odgovornosti"

Bitno je okružiti se sposobnim i talentiranim ljudima, ali jednako je bitno dopustiti im da rade to za što su zaposleni. Ako vode tim, neka ga vode u smjeru koji misle da je najbolje i sve dok kompanija ostvaruje pozitivne rezultate, nema smisla miješati se u "lanac zapovjedne odgovornosti".

3. Prepoznajte dobar rad

Nemojte se otuđiti od zaposlenika, pratite što rade i dajte im do znanja da su dobro obavili posao. Novac je bitan, slobodno vrijeme je bitno, ali bitno je zaposleniku čuti da je njegov nadređeni zadovoljan, to ispunjava i motivira.

Još iz kategorije

Otvorene prijave za program Social Impact Award Hrvatska

Otvorene prijave za program Social Impact Award Hrvatska

13.03.2019. komentiraj

ACT Grupa je u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER javnosti predstavila program Social Impact Award Hrvatska i otvorila prijave za sudjelovanje. Social Impact Award program pokrenut je 2009. godine od strane Impact Hub Vienna, u partnerstvu sa Zakladom Erste i Vienna University of Economics and Business. Fokus ovog programa je na mladima od 14-30 godina starosti koji su voljni pridonijeti radu na društvenoj promjeni i biti dio razvoja društvenog poduzetništva u svijetu. Program se danas provodi u više od 20 zemalja Europe, Azije i Afrike te obuhvaća više od 8.000 studenata i mladih godišnje.

Schneider Electric pokrenuo natjecanje Go Green in the City 2019.

Schneider Electric pokrenuo natjecanje Go Green in the City 2019.

04.03.2019. komentiraj

Schneider Electric pokrenuo je Go Green in the City 2019., godišnje globalno natjecanje za studente s ciljem pronalaženja smjelih zamisli i inovativnih rješenja za pametnije, energetski učinkovitije i održive gradove.

5 koraka kako osigurati pažnju na prezentaciji

5 koraka kako osigurati pažnju na prezentaciji

26.02.2019. komentiraj

Prezentacijske vještine nešto su što treba usavršiti i vježbati konstantno. Neki se rađaju komunikativniji, s više karizme i talenta, ali nitko ne može bez vježbe stići do savršenstva, situacije u kojoj ih se sluša od prve do posljednje riječi. Ukoliko želite biti takav, imati pozornost cijele prostorije, tad u nastavku teksta dobro pročitajte pet koraka o načinima prezentiranja koji će vam osigurati pažnju.