Benefiti i dodaci nisu nužno i efektivan način za zadržavanje zaposlenika

Benefiti i dodaci nisu nužno i efektivan način za zadržavanje zaposlenika

Foto: DepositPhotos

Istraživanje koje je u proljeće ove godine objavio Robert Half pokazalo je da 64 posto zaposlenika na višim pozicijama najuspješnijih kompanija svijeta smatra da je korisno svakih nekoliko godina promijeniti posao, što je sve te uspješne kompanije dovelo u vrlo nezgodnu situaciju. Naime, iako se nagađalo da je stanje stvari takvo, nije bilo potvrđeno tako konkretnom brojkom.

Slučajno ili ne, kompanije kao Johnson & Johnson, IBM i Accenture odmah su ponudile benefite i razne dodatke za motivaciju svojim najvrednijim zaposlenicima, valjda u nadi da ih zadrže uz sebe što je duže moguće. Primjerice, besplatni doručak i(li) ručak, besplatni vrtić unutar kompanije, pomoć oko brige starijih članova obitelji zaposlenika, pronalazak stana u blizini posla, osiguran službeni automobil s plaćenim troškovima... Odjednom je sve krenulo u jednom drugačijem smjeru za mnogo veći broj zaposlenih nego prije, no situacija se nije promijenila.

Jer, zaposleni na višim pozicijama velikih kompanija znaju da posao mogu pronaći doslovno dan nakon što to požele pa novac i razni benefiti nisu ključni u njihovu zadržavanju. Bitnije je im je mogu li ispuniti ambicije na postojećem radnom mjestu i mogu li se nadograđivati, mogu li napredovati. Stoga, uz financijske i materijalne benefite, poslodavci moraju poraditi i na tri važna koraka.

1. Dopustite zaposleniku da biraju svoju "avanturu"

Produktivnost je najbitnija, zato nema smisla tjerati nekoga da radi "od do" i određeni broj sati. Ako se posao završi, kompanija je dobila što treba i zaposlenik treba nakon toga imati svoju slobodu. Dakle, poanta je u fleksibilnosti, neka zaposlenik bira kad, kako i otkud bi radio, a posao neka govori zatim za njega. Takvu situaciju omogućavaju već HubSpot, Salesforce, Google, Facebook, Microsoft, Oracle... I zato jesu pri vrhu najpoželjnijih kompanija za raditi u njima.

2. Poštujte individualnost zaposlenika i "lanac zapovjedne odgovornosti"

Bitno je okružiti se sposobnim i talentiranim ljudima, ali jednako je bitno dopustiti im da rade to za što su zaposleni. Ako vode tim, neka ga vode u smjeru koji misle da je najbolje i sve dok kompanija ostvaruje pozitivne rezultate, nema smisla miješati se u "lanac zapovjedne odgovornosti".

3. Prepoznajte dobar rad

Nemojte se otuđiti od zaposlenika, pratite što rade i dajte im do znanja da su dobro obavili posao. Novac je bitan, slobodno vrijeme je bitno, ali bitno je zaposleniku čuti da je njegov nadređeni zadovoljan, to ispunjava i motivira.

Još iz kategorije

Kupci na prvom mjestu

Kupci na prvom mjestu

16.06.2019. komentiraj

U studenom ove godine održat će se 10. konferencija SUPERPRODAVAČ te se dodijeliti nagrade najboljima, B2B Superprodavač godine, o čemu smo razgovarali sa Sandrom Mihelčić koja je i pokrenula ovu nagradu i konferenciju.

Kako odgajati djecu u digitalnom dobu?

Kako odgajati djecu u digitalnom dobu?

12.06.2019. komentiraj

Dolaskom ljetnih vrućina bliži se i kratka stanka po pitanju raznih događaja iz ICT svijeta. Nakon godišnjih odmora, u rujnu slijedi novi val zanimljivih konferencija i srodnih događanja, a među njima se ističe Weekend Media Festival. Ovogodišnje izdanje WMF-a održat će od 19. do 22. rujna u Rovinju.

5 podmuklih načina na koji vas dizajn ureda čini manje produktivnim

5 podmuklih načina na koji vas dizajn ureda čini manje produktivnim

11.06.2019. komentiraj

Nedostatak koncentracije na poslu česta je pojava i pojavljuje se iz vrlo jednostavnih razloga, koji se mogu riješiti bez previše stresa te na taj način zapravo poboljšati produktivnost. Stoga, nastavku ovog teksta donijet ćemo pet najčešćih razloga za dekoncentraciju i kako ih se riješiti.