Ako želite postati developer, ovo su vještine koje morate znati kako biste našli posao

Ako želite postati developer, ovo su vještine koje morate znati kako biste našli posao
DepositPhotos

Regruteri u tehnološkim kompanijama kažu da se bore pronaći iskusne inženjere koji će zadovoljiti rastuću potražnju za razvojem web aplikacija na tržištu tehnoloških poslova, ponajprije jer je posla sve više, a istinskih stručnjaka, ali i početnika, premalo.

Platforma za zapošljavanje developera  CodinGame i online platforma za tehničku procjenu CoderPad anketirala je 4000 tehnoloških rekrutera kako bi se identificiralo najtraženije tehničke uloge, tehničke vještine, programske jezike i okvire u 2022., sve vezano uz zapošljavanje na određenim pozicijama.

Više od 10.000 programera također je ispitano kako bi se utvrdilo jesu li njihove vještine i profesionalne težnje usklađene s potrebama poslodavaca. Time se pak dobiva potrebna ravnoteža u istraživanju, što je bolje od jednosmjernih tvrdnji i dojma.

Ono što se u startu može reći jest da su najtraženije vještine u ovoj godini Devops, umjetna inteligencija i strojno učenje. Pritom, 36 posto rekrutera tvrdi da se muče kako bi pronašli iskusne inženjere na tržištu rada, a njih 35 posto tvrdi da je posebno  konkurentno pri potrazi back-end inženjera.

Što se programskih jezika tiče, u 48 posto slučajeva je JavaScript najtraženiji. Istovremeno, 64 posto ispitanih developera navodi da ima potrebne vještine za rad s njime. Odmah iza je Python, a da ga znaju, tvrdi 59 posto developera.

Ali, traži se i TypeScript, softverski arhitekti, stručnjaci za robotiku, cloud, blockchain... Iznimno je teško ne naći posao ako osoba ima potrebno znanje o nekoj od trenutno dominantnih tehnologija. No, najpametnije se koncentrirati na JavaScript, Python i TypeScript. S ta se tri programska jezika ne može pogriješiti i oni potencijalnog zaposlenika dovode u situaciju postavljati uvjete.

Veći problem je kompanijama, koje u tako "malom bazenu" ne mogu pronaći ono što žele za sebe u prevelikom broju slučajeva...