A činio se kao pravi kandidat za posao…

A činio se kao pravi kandidat za posao…

Često čujemo od poslodavaca da je prilikom intervjua za posao neki kandidat zvučao sjajno, ali da se nakon što su ga zaposlili nije pokazao kao prava osoba za to radno mjesto. Dobri kandidati uvježbaju pitanja prije nego pristupe intervjuu, pripreme se te zvuče kao osobe koje mogu i žele raditi. Paze na govor tijela, smješkaju se i na sve načine vam šalju signale da su baš oni prava osoba za to radno mjesto. Kako onda odabrati budućeg zaposlenika, a pri tome ne pogriješiti?

Pokušajte malo drugačije složiti pitanja, tako da ih iznenadite i potaknete iskrenost, a kako bi došli do najboljeg odgovora. Napravite varijacije na temu standardnih pitanja. Umjesto pitanja „gdje se vidite za pet godina“ pitajte ih gdje se ne vide za pet godina. Na taj način ćete ih iznenaditi i procijeniti kako razmišljaju.

Kandidati se često susreću s pitanjem „navedite vaše dvije ili tri slabosti“. Naravno, ukoliko su se pripremili vrlo će vjerojatno navesti neku slabost koja se ujedno može okarakterizirati pozitivno. Umjesto toga ih pitajte da brzo navedu razloge zbog kojih ih ne bi zaposlili. Iako to pitanje i dalje ispituje slabosti, daleko će manji broj kandidata biti spreman za takvu formulaciju pitanja.

Samim time će vjerojatno zastati i početi razmišljati, na što ih podsjetite da tražite brzi odgovor. Prve misli koje im padnu na um i koje verbaliziraju najčešće su nefiltrirane i istinite. Možete ih pitati i što drugi misle koje su njihove najveće slabosti. Malo protresite kandidate, nemojte biti previše predvidljivi. Prodrmajte ih pitanjima, vidite kako se tko osjeća pod pritiskom.

Kada osjetite da bi neku osobu željeli zaposliti odvedite ju na ručak. Tu se ne radi o velikodušnosti ili slavlju, nego o testu. Kada ste na ručku obratite pozornost kako se vaš budući zaposlenik odnosi prema konobaru. Primjerice, da li mu zahvaljuje nakon posluživanja hrane i pića ili ga niti ne primjećuje i ponaša se „nadmoćno“, u stilu da je „zaslužio da ga služe“.

Naime, ukoliko ne primjećuje osoblje u restoranu treba se zapitati da li će primjećivati i ljude koji će sutra raditi za njega. Šefovi s kojima većina zaposlenika želi raditi primjećuju svoje radnike i zahvaljuju im na njihovu doprinosu. Ukoliko ne možete otići na ručak neka vam u sobu u kojoj održavate intervju barem posluže kavu ili sok, budući da ćete i tako moći procijeniti o kakvoj se osobi radi.

Raspitajte se kakav je bio prema vašoj tajnici ili prema osobama na recepciji. Svi ljudi oko nas zaslužuju poštovanje jer u konačnici svatko svojim radnim mjestom doprinosi radu tvrtke. Njihovim odnosom prema ljudima na tim radnim mjestima steći ćete sliku kako će se kao voditelji ponašati prema ljudima kojima će biti nadređeni.

Još iz kategorije

Legendarni potez Stevea Jobsa na kritike

Legendarni potez Stevea Jobsa na kritike

11.08.2020. komentiraj

Bihevioralna psihologija koristi se kao tehnika u borbi protiv kriminala, ali može se primijeniti i u svakodnevnom životu, što je najbolje pokazao tijekom jednog intervjua Steve Jobs. Naime, upotrijebio je tehniku S.T.O.P. da bi se suočio sa žestokim i argumentiranim kritikama jednog developera, nezadovoljnog činjenicom da se Apple 1997. bez ikakvog razloga i povoda odlučio odbaciti podršku za OpenDoc.

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh

06.08.2020. komentiraj

Predsjednik Atlantic Grupe jedan je od najuspješnijih biznismena u Europi, a njegov poslovni put do vrha inspirativna je priča o poslovanju u kojem uvijek treba imati rješenje u rukavu za najgore situacije.

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

31.07.2020. komentiraj

Bill Gates je prošle godine tijekom obraćanja srednjoškolcima u Lakeside školi, koju je i sam završio, otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu - kako izabrati pravog zaposlenika i pravi posao za njega.