80 posto startup tvrtki propadne u prvih pet godina

80 posto startup tvrtki propadne u prvih pet godina

Foto: Fotolia

Odlučili ste se pokrenuti vlastito poslovanje, smislili čime će se tvrtka baviti, smislili ime, napisali poslovni plan i krećete u akciju, no prije nego što pokrenete tvrtku trebate znati nekoliko stvari.

Prema Small Business Administrationu, čak 30 posto malih poslovnih startupa propadne u prve dvije godine poslovanja, a još 50 posto njih se ugasi u naredne tri godine. Koeficijenti su protiv vas, ali morate vjerovati da možete uspjeti, da pripadate u onih 20 posto koji mogu uspjeti.

Donosimo par loših stvari koje utječu na formiranje vašeg poslovanje i trebate ih izbjegavati već danas.

Nedostatak poslovne sposobnosti

Svaki dan morat ćete rješavati probleme oko svoje tvrtke - stanje udobnosti nije više dozvoljeno. Ponašanje kakvo ste imali kao zaposlenik neke druge tvrtke ovdje više nije moguće. Vi ste odgovorni za sve. Kupce, ljude, računovodstvo – nema više drugih ljudi da vas pokrivaju. Vi ste sada šef.

Nedostatak resursa

Za vlasnike malih tvrtki odnosi znače sve. Trebaju vam pravi savjetnici, oni koji znaju više od vas. Nemojte misliti kako znate sve.

Nedovoljan kapital

Jedan od najvećih problema prilikom pokretanja posla. U prve dvije godine više ćete trošiti nego zarađivati. Pažljivo postupajte s novcem, ulažite u tvrtku, a ne u novi auto. Doći će vremena kada poslovanje neće ići kako treba pa bi bilo poželjno da imate zalihu za crne dane.

Još iz kategorije

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

04.07.2020. komentiraj

Fil Rouge Capital je investicijski fond rizičnog kapitala čiji je primarni cilj investiranje u mlade poduzetnike, startup i scale up tvrtke kao i daljnje afirmiranje lokalnog poduzetničkog ekosistema u Hrvatskoj. Fil Rouge Capital ponosan je objaviti da su prijave za ljetni Akceleratorski program 2020. otvorene do nedjelje 05. srpnja 2020. Do ponoći.

Komunikacija u krizi

Komunikacija u krizi

24.06.2020. komentiraj

Maksimir će se 30. lipnja i 1. srpnja pretvoriti u pravu ljetnu oazu te će na DK Pikniku by Jamnica Botanica okupiti vodeće stručnjake komunikacijske industrije – kako domaće tako i svjetske.

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

20.06.2020. komentiraj

Sapphire Now, globalna konferencija koja donosi značajne uvide, vizije, vodstvo i usmjerenje SAP zajednici, s obzirom na situaciju uzrokovanu COVID-19 pandemijom se ove godine nije održala u tradicionalnom „licem u lice“ obliku već je otišla korak dalje i ušla u virtualni svijet. Ovogodišnje izdanje konferencije doživjelo je uzbudljiv zaokret te se u potpunosti održalo u digitalnom obliku pod nazivom Sapphire Now Reimagined. Konferencija koja se svake godine održavala u Orlandu i za koju se tražila kotizacija više, ove godine bila je besplatna svim registriranim korisnicima.