8 znakova da ste preljubazni

8 znakova da ste preljubazni
DepositPhotos

Odnosi s ljudima su jako bitni, kako privatno, tako i u poslovnom svijetu, no neke osobe na svoju štetu trude se udovoljiti drugima više nego što bi trebali. Jer su, jednostavno, preljubazne i prepristojne. Odnosno, moguće i da imaju sociotropiju.

To je stanje u kojem se osoba konstantno trudi udovoljiti drugima i svoje mišljenje stavlja po strani, ako nije u skladu s onim druge osobe. Često si na taj način štete, dovode se do stanja depresije i sami si ne mogu pomoći. Jer, ne uviđaju gdje griješe.

Stoga, u nastavku teksta donosimo osam znakova da je osoba previše ljubazna, iznad granica "normale". Njih je navela psihoterapeutkinja Amber Elizabeth Smith, koja ima godine i godine iskustva rada s ovakvim slučajevima.

1. Odbacit ćete ono što radite kako biste pomogli drugoj osobi, čak i ako to znači žrtvovanje nečega važnog za vas

Iako to zvuči lijepo i nekad je uistinu plemenito, ako to radite često, onda griješite. Stanite i razmislite trebate li naštetiti sebi da biste pomogli nekom drugom i odvagnite što je važnije, to što treba netko drugi ili vi. Također, ako ste uvijek vi osoba koja pomaže, onda je to jednostrano i prekinite tu praksu.

2. Biti "fin" dio je vašeg identiteta i bojite se da morate stalno biti takvi ili ćete biti označeni kao "lažni

Mentalno zdravlje je bitnije od predodžbe koju drugi imaju o nama i siliti nešto na vlastitu štetu ne može ispasti pozitivno.

3. Osjećate se pretjerano odgovornim za tuđe osjećaje i učinit ćete sve da ne prouzročite bol čak i ako to znači da se ne zauzimate za sebe

Ako ste uvijek vi osoba koja se nalazi u sredini i pokušava popraviti odnose između nekoga, stanite i razmislite tko ste zapravo, što želite i napravite ravnotežu u odnosima koje njegujete kako biste prestali isključivo gledati na druge.

4. Često lako opraštate i dopuštate ljudima da ostanu u vašem životu s ponavljajućim štetnim obrascima

Kod svake osobe za koju smatrate da joj često opraštate ili imate problema s njom, stanite i razmislite koliko vam doprinose u životu, a koliko vam nanose štete.

5. Kad mislite da je netko ljutit na vas, počnete ugađati ljudima, hvaliti ih i još se više truditi za njihovo odobravanje

Kad se netko ponaša loše, na toj je osobi ispraviti situaciju, a ne na vama. Oblikovati ponašanje kako biste ugodili drugima i u takvoj situaciji nije nimalo zdravo.

6. U prošlosti ste bili fini kako biste izbjegli štetu i to je postala vaša vještina "preživljavanja

Nitko ne voli konflikt, ali ako se trudite na sve načine kako biste ga izbjegli, bit ćete u konfliktu sa samim sobom. Oslobodite se i ne dopuštajte da ono što mislite da drugi očekuju od vas bude to što vas vodi.

7. Govorite ljudima da ste u redu i tješite ih nakon što oni vas povrijede, iako uistinu niste u redu i oni su ti koji moraju tiješiti vas

Izraziti kako se uistinu osjećate, pogotovo u napetoj situaciji, nije uvijek lako. Ali ako se opravdavate loše ponašanje i ne možete govoriti što mislite, to bi mogao biti znak da vas se uzima zdravo za gotovo i da trebate postaviti jasnije smjernice iskrenosti i međusobnog poštovanja koje očekujete od odnosa.

8. Bojite se da ćete biti označeni kao "sebični", "toksični" ili "neempatični" zbog reakcija koje "nisu fine

Naravno, svi uvijek želimo biti viđeni u najboljem mogućem svjetlu. Međutim, ne bismo smjeli dopustiti da nas strah od toga kako nas smatraju "lošim prijateljem" spriječi da reagiramo na toksično ponašanje drugih ljudi. Trebali biste se osjećati sposobnim razgovarati o svojim osjećajima, dobrim ili lošim, na miran i razuman način sa svima u svom životu, bez straha od reakcije.