8 smješnih i povezivih iskustava kroz koja svi poduzetnici prođu

8 smješnih i povezivih iskustava kroz koja svi poduzetnici prođu

Foto: DepositPhotos

Poduzetnici se na putu koji prolaze nalaze s raznim stvarima koje su neizbježne, a dok su ponekad smiješne, ponekad su iznimno neugodne. Stoga, ovdje donosimo osam koje su upravo takve i svi koji su ušli u samostalni posao svakako će se pronaći u pokojoj od tih situacija, ako ne i u svim navedenima.

1. Prihvaćanje telefonskog poziva na čudnim mjestima

Kad se posao tek razvija, konstantno morate biti prisutni, što može itekako narušiti životni sklad i odnose. Stoga, nije ništa čudno naći se u situaciji da zvoni mobitel u crkvi, na nečijem rođendanu, u kinu, kazalištu, na koncertu, pod tušem, dok obavljate nuždu... i jednostavno se morate javiti jer znate da o tome ovisi vaša budućnost.

2. "Krpanje" financija

Iako ste posložili poslovni plan, nedostaje novca za osnovne stvari? Naravno, to je konstanta. Često će trebati "skrpati" novac u kratkom roku kako posao ne bi patio. Jer, nešto se "po putu" pokvari ili izjalovi pa novca nedostaje. Tad kreće urnebes, trčanje prijateljima u pomoć, obitelji, bankama, raznim osobama i institucijama kojima inače ne biste išli po novac...

3. Završni proizvod različit je od idejnog

Još jedna potpuno uobičajena stvar u poslovnom svijetu. Dovoljno je vidjeti najveće. PayPal se u startu zvao Confinity i proizvodio je sigurnosni softver za uređaje kao PalmPilots. A eto što je nastalo od njega u konačnici. Primjera je "mali milijun" pa ne treba gubiti živce ako se dogodi nešto tako. Na kraju možda ispadne savršeno. Sve je to dio putovanja.

4. Uhvatili ste se kako činite nešto ludo samo da vas se primijeti

Vjerojatno niste trčali goli po javnim mjestima, ali ste možda prekinuli neki važan sastanak da biste se pokazali. Ili ste kao Marc Benioff unajmili lažne prosvjednike kako biste ometali konferenciju konkurentu. Ponekad je sve potrebno da biste uspjeli. Naravno, dok je u granicama dobrog ukusa.

5. Spoznaja da morate samome sebi dati otkaz

Nismo svi za sve, ali često to shvatimo prekasno, ako shvatimo. Neki ljudi ne mogu voditi kompanije, kao što to nije mogao Steve Wozniack. Ali, mogao je voditi manji tim inženjera i postići uspjeh unutar kompanije. Nitko ne zna sve i ta čudna situacija kad se odlučite skloniti s puta i prestati biti "kontrol frik" je u konačnici istinski blagoslov, koji donosi napredak.

6. Pokušaj pronalaska ravnoteže poslovnog i privatnog života

Leonardo da Vinci pokušavao je spavati samo dva do tri sata dnevno, kao i mnogi drugi genijalci nakon njega. Jer, u glavi je stalno zaostajao, nikad nije imao dovoljno vremena za sve što želi. Voditi posao je slično. Nažalost, ravnotežu je nemoguće postići i to treba prihvatiti ili se povući.

7. Učenje kako napraviti pravi teambuilding

Ponekad se u želji za nečim pozitivnim dogodi suprotno. Ne treba komplicirati pa ljude tjerati na iscrpljujuće fizičke aktivnosti ili putovanja koja im oduzimaju dragocjeno slobodno vrijeme. Zabava, druženje i naglasak na neobaveznosti će uroditi plodom. No, do te spoznaje se dolazi nakon pokušaja i pokušaja izvođenja nečeg velikog, a često ispadne... smiješno. Ne uvijek i pozitivno smiješno.

8. Trebamo ljude oko sebe

Tuđa perspektiva je ono što često donosi velike ideje. I ne tako velike, ali barem korisne. Bez toga ne ide, no, ponovno, po putu se dogodi svašta. Posebno u počecima. Primjerice, Jeff Bezos danas je najbogatiji čovjek na svijetu, ali počeci mu nisu bili laki. On i nekoliko zaposlenih 1995. su pakirali Amazonove pakete na podu toliko dugo da bi ih boljela koljena, zbog čega je Bezos rekao da trebaju štitnike za koljena kako bi si olakšali posao. Jedan zaposlenik mu je na to rekao da bi bilo bolje kad bi imali stolove pa da posao obavljaju na nogama. Ta jednostavna ideja u tim trenucima nije bila ni u primisli Bezosu. Već drugi dan kupio je stolove. Nešto slično prošli su mnogi, ako ne i svi oni koji su krenuli u posao od nule.

Još iz kategorije

Kako napisati motivacijsko pismo?

Kako napisati motivacijsko pismo?

26.02.2021.

Prijava za posao nikad nije laka, a uz životopis nerijetko treba priložiti motivacijsko pismo. Iako se čini nebitno, u stvarnosti to nije tako i mnogi poslodavci više pažnje posvete upravo njemu.

Sedam strategija za povećanje prihoda

Sedam strategija za povećanje prihoda

25.02.2021.

Uhodani posao lako je održavati jer korisnici se vraćaju, dolaze novi i sve je uistinu idealno za poduzetnike i njihovo poslovanje, no doći do takve situacije nije ni najmanje lako. Potrebna je iznimna strategija, strpljenje i ulaganja, što u konačnici uspiju samo oni najbolji.

Motivacijska tajna koja uvijek pali

Motivacijska tajna koja uvijek pali

22.02.2021.

Ljeto nikad nije jednostavno godišnje doba za ostati motiviran, a kad se tome pridoda aktualna pandemija koronavirusa, situacija je još teža. Dapače, iznimno je nevjerojatno da se poduzetnici uopće uspiju natjerati išta obaviti.