5 vještina koje vam trebaju kao poduzetniku

5 vještina koje vam trebaju kao poduzetniku
DepositPhotos

Mnogo se priča i piše o uspješnim startupima, ali istina je da ne postoji nikakva tajna ili dobitna formula za uspjeh, postoje samo smjernice koje će pomoći na putu do cilja, no apsolutno ništa ne garantiraju u konačnici jer toliko je faktora koji mogu utjecati na rezultat da ih je teško i pobrojati.

Ipak, smjernice koje mogu pomoći poduzetnicima da naprave iskorak i dođu bliže željenom uspjehu su stvarne i donosimo njih nekoliko, pristiglih od uspješnih poduzetnika iz cijelog svijeta.

1. Istraživanje nije zabavno, ali je potrebno

Najdosadniji i možda najteži dio jest istražiti svaki aspekt poslovanja. Želite novog zaposlenika? Morate istražiti detalje o njemu. Želite novi proizvod? Morate istražiti tržište. Želite plasirati proizvod? Morate istražiti postojeće ili još nepostojeće korisnike. Želite sklopiti partnerstvo? Potrebno je istražiti partnera. Svaki djelić poslovanja iziskuje istražiti materiju, a to može biti iscrpljujuće. Samo, bez toga ništa ne ide kako treba, osim ako se ne umiješa faktor sreće.

2. Očvrsnite ili odustanite

Prije ili kasnije, u poslovanju dođe do teških situacija, kad treba nekome dati otkaz, kad treba raskinuti s nekim suradnju, kad treba pozajmiti novac od nekoga od koga ne biste to željeli. Poslovanje je prepuno kompromisa i samo za one najčvršće.

3. Fleksibilnost je ključ uspjeha

Kao u prethodnoj točci, iznimno je bitno biti fleksibilan. Pozitivno je zacrtati si ciljeve, no nije pozitivno ne odustajati od njih baš u svakoj situaciji. Ponekad treba naučiti popustiti, skrenuti s puta te postići kompromis koji će u konačnici pomoći poslovanju i gurati vas prema naprijed.

4. Komunikacija je važna kao i proizvod

Ne misli se pritom samo na komunikaciju u smislu plasiranja proizvoda, već i na komunikaciju potrebnu u odnosu sa zaposlenicima. Jer, ponekad ćete od njih čuti nešto zlata vrijedno, kao što bez jasne komunikacije možete uništiti dobar dio projekta ili poslovanja.

5. Izbrusite analitičku stranu mozga prije nego kasnije

Morate razmišljati u brojkama, morate razmišljati nekoliko koraka unaprijed i tako nešto se može naučiti uz mnogo truda. Zvuči teško? I jest! Poduzetništvo nije za svakoga...