4 stvari koje trebate napraviti prije zapošljavanja prvog djelatnika

4 stvari koje trebate napraviti prije zapošljavanja prvog djelatnika
DepositPhotos

Voditi posao i graditi tim koji će pomoći na tom putu nije nimalo lako, niti se može obaviti preko noći. Samo za zapošljavanje prvog radnika potrebno je jako dobro promišljati i stvoriti temelje da se sve to i obavit. Jer, kao lider, poslodavac i prvi čovjek organizacije, morate biti primjer onima koje dovodite kao podređene.

Stoga, prije zapošljavanja prve osobe, potrebno je napraviti četiri koraka koja donosimo u nastavku teksta.

1. Proučite dnevne obveze i zadatke

Nitko ne zna bolje od osobe koja je sve "gurala" sama kako bi posao krenuo u određenom smjeru. Stoga, uzmite si desetak dana, dobro razmislite o tome što činite svaki dan, stavite to na papir i vidjet ćete očekivanja koja imate od prvog zaposlenika. Ujedno, vidjet ćete i koliko vremena gubite zapravo na nepotrebne zadatke. Pritom se radi o zadacima koje može obaviti doslovno bilo tko i nema smisla gubiti vrijeme na njih.

2. Financijska strana priče

Nemojte razmišljati kratkoročno, odnosno od mjeseca do mjeseca, već na barem sljedećih godinu dana. Odredite koliko ste spremni izdvojiti na zaposlenika i budite spremni imati barem godinu dana potreban novac za njegovu plaću i sva davanja koja idu uz to. Zato je najpametnije upustiti se u ovaj izazov kad počnete bilježiti profit.

3. Kreirajte proces koji se odvija "u hodu

Ono što sigurno želite, što želi bilo tko, jest ne trošiti previše vremena na obuku zaposlenika. Posebno ne kad je organizacija još uvijek mlada. Zato tijekom razgovora za posao učinite sve kako biste prepoznali hoće li se osoba koju želite zaposliti odmah snaći i u "u hodu" usvajati sve potrebno za što bolje obavljanje posla. Na taj način će proces ići neometano prema naprijed i dobit ćete nekog od povjerenja uz sebe.

4. Klijenti su na prvom mjestu

Digitalno doba donosi svoje prednosti, a jedno od njih je zapošljavanje na daljinu. Ukoliko vaše poslovanje nije fizički vezano uz klijente, ono što želite jest imati uz sebe osobu koja bi brinula o klijentima, odnosno, mušterijama. Za pet do deset američkih dolara po satu to se može s nekim iz Indije ili Filipina. Dakle, osoba koju biste na taj načij zaposlili bila bi cjenovno prihvatljiva, a ujedno bi i učinila da se mušterije osjete tretirano na adekvatan način...