4 razloga zašto je empatija dobra za poduzetništvo

4 razloga zašto je empatija dobra za poduzetništvo

Foto: Depositphotos

Lako je u današnje vrijeme biti ciničan, ipak nas se bombardira na sve strane 24 sata svakog dana u tjednu negativnim informacijama, ekstremnim vijestima, senzacionalističkim naslovima i prilozima... Stoga se vrlo jednostavno može pomisliti da su nasilje, seksizam, predrasude prema starijim osobama, ksenofobija i politička nekorektnost nešto čime se postiže uspjeh.

I tu poduzetnici mogu biti u problemu, izgubiti mogućnost empatije, a ona je dobra u poslovnom okruženju, poticajna je. Donosimo četiri razloga zašto je to tako.

1. Povećana prodaja, odanost i preporuke

Steve Jobs je najpoznatiji radoholičar i priznati inovator, ali i osoba koju se kritizira zbog odnosa prema ljudima oko sebe, posebno u poslovnom okruženju. Zato je često mijenjao ljude s kojima je radio, što mu u nekoliko navrata kroz karijeru nije pomoglo. Da je bio bolji prema svima, tko zna što bi sve postigao jer vjerojatno ne bi ostao bez pozicije u Appleu. Dakle, takav odnos ne pomaže, empatija je korisna u svim segmentima i podići će razinu poslovanja. Iskušajte sami ako ne vjerujete. Ne kaže se bez razloga da lijepa riječ otvara sva vrata.

2. Poboljšana produktivnost i viša razina inovativnosti

Kad su zaposlenici motivirani i odani, daju više nego što bi u suprotnoj situaciji. Zato se to pozitivno odražava na produktivnost i inovativnost. Jer, u opuštenijoj radnoj atmosferi kreativnosti ne nedostaje, dapače. Google to jako dobro zna i njeguje takvu radnu atmosferu. Takav način rada ujedno je i opisan kroz studiju iz 2017., kojom se potvrdilo da tzv. "B timovi" donose najbolje rezultate jer ih se vrednuje, sluša i daje sloboda da budu kreativni. To je iznimno zanimljiv podatak jer u tim timovima nema top stručnjaka ili znanstvenika, a rezultati su hvalevrijedni.

3. Kompetitivnost i prednost na tržištu

Kad zaposlenici na svim razinama donose rezultate, to se automatski odražava na tržište. Zahvaljujući povećanoj kompetitivnosti, ostvaruju se prednosti. I ponovno je Google odličan primjer, ali posljednjih godina to su svakako Microsoft i Apple. Facebook također ne kaska, zaposleni se tamo osjećaju poprilično ugodno.

4. Proširena uključenost i suradnja

Kad atmosfera nije zatrovana negativnostima, kolege su sklonije suradnji, ne podmeću si u tolikim mjerama i ne idu preko tuđih leđa do uspjeha. Dakle, rade zajedno, doživljavaju uspjeh svog tima ili odjela kao osobni uspjeh. A sve to bilo bi nemoguće da nadređeni nemaju empatiju, ne slušaju, ne uvažavaju i ne olakšavaju koliko god mogu kako poslovni život ne bi ostavljao veće tragove na privatni.

Još iz kategorije

Algebra poziva tvrtke da prijave ekipe na MBA natjecanje „Leadership Talent Tournament“

Algebra poziva tvrtke da prijave ekipe na MBA natjecanje „Leadership Talent Tournament“

21.05.2019. komentiraj

Nakon prošlogodišnjeg, iznimno uspješnog natjecanja menadžera u organizaciji Algebrinog MBA programa, Visoko učilište Algebra najavljuje ovogodišnje izdanje u sklopu kojeg sadašnji i budući lideri imaju priliku dokazati svoje potencijale poslovnog upravljanja. Prijave su besplatne dok je vrijednost nagradnog fonda viša od 200.000 kuna, što će finalisti moći iskoristiti za e-Leadership MBA studij, Mini MBA program ili specijalizirane poslovne module koje provode Algebra i Kelley School of Business Sveučilišta u Indiani, SAD. Zainteresirane ekipe trebaju požuriti s prijavom za Leadership Talent Tournament jer je ova prilika otvorena samo do 1. lipnja.

10 stvari koje bogati rade da održe i povećaju bogatsvo

10 stvari koje bogati rade da održe i povećaju bogatsvo

20.05.2019. komentiraj

Obogatiti se nije lako, a jako teško može biti i ostati bogat jer samo jedan krivi potez i ostali ste bez svega. Ali, naravno da postoje savjeti i za to kako održati bogatstvo, nisu oni koji imaju novca škrtarili na njima pa vam ovdje donosimo njih deset koji su njima omogućili da ne izgube novac, odnosno, da ga ili održavaju ili povećavaju.

5 trikova za uspješno pokretanje novog poslovanja

5 trikova za uspješno pokretanje novog poslovanja

14.05.2019. komentiraj

Pokretanje novog posla nije nimalo jednostavan čin, on zahtijeva vrijeme, živce, strpljenje i očekivanja da su šanse neuspjeha veće od samog uspjeha. Stoga, da ne biste “vrludali”, donosimo pet savjeta koje je poželjno usvojiti prije nego se bacite u avanturu pokretanja posla. Uz njih možda sami početak bude lakši...