3 sigurna pokazatelja da ste zapeli na besperspektivnom poslu

3 sigurna pokazatelja da ste zapeli na besperspektivnom poslu

Foto: Fotolia

Velik broj zaposlenih osoba u jednom trenutku svoje karijere shvati da su zapravo nezadovoljni. Naravno, osim, ako već sada ne radite svoj posao iz snova, nakon nekog vremena ljudi počinju primjećivati da im se posao uglavnom vrti oko istih stvari. Niska plaća, nedostatak izazova i poticaja dovodi ih do bjesomučne rutine i monotonije iz koje nikako ne mogu izaći. Jeste li i vi među njima? Ovo su 3 pokazatelja koja će vam omogućiti dublji uvid u vašu trenutnu situaciju i kao to promijeniti.

Trebalo bi se dogoditi nešto dramatično da dobijete priliku za promaknuće

Jasan znak da je vaše napredovanje na poslu obustavljeno, jest ako npr. imate nadređenog koji je na svojoj poziciji već nekoliko godina i njegov nadređeni također. Ako vam se čini da su prilično zadovoljni sa svojom pozicijom i nemaju nikakvu namjeru to promijeniti, to znači da postoji velika mogućnost da i vi ostanete na svojoj poziciji još nekoliko godina. Trebala bi se dogoditi neka dramatična promjena ili odlazak nekog od njih da vi dobijete priliku za napredovanje, a  ipak vam se čini da do toga neće doći u skorije vrijeme. Iako ovo možda i nije toliko očito znak da ste na besperspektivnom poslu (nikad se ne zna kad bi netko mogao naglo otići iz firme), svakako jest indikator da bi mogli ostati tamo gdje jeste još jako dugo.

Vaši sljedeći koraci :

Ako radite u većoj tvrtki koja je otvorena prema horizontalnim promjenama, postoji mogućnost da se prebacite u drugi odjel, gdje ćete moći pronaći neku drugu vrstu posla ili zadovoljstva. Ako ne, nije potrebno još odustajati, čak i ako vaš šef ne ode sa svoje pozicije, mogli biste početi tražiti više odgovornosti ili zahtjevnije, kreativnije zadatke. Možete si stvoriti novi identitet ili novu poziciju, ako pokušate pronaći neke potrebe tvrtke za koje mislite da bi ih vi mogli ispuniti.

Čak i kada bi se ponudila prilika za promaknućem, vi ju ne biste prihvatili.

Vjerojatno mislite „Pa zašto ne bih prihvatio promaknuće?“ Ali razmislite, ako ste sada nezadovoljni i ako bi vam se ponudila pozicija koja bi vas dodatno opterećivala i povećavala svakodnevnu količinu stresa, a ne bi nudila nikakve beneficije za uzvrat, zašto bi to prihvatili? Na primjer, ako ste sada menadžer u velikoj tvrtki i zadovoljni svojim poslom, ali ne možete se zamisliti da to radite do kraja života i htjeli biste isprobati neka druga područja, promaknuće bi vas obavezalo na još jedan period i ne biste tako lako mogli promijeniti posao. Možda niste spremni ulagati dodatne sate i trud u nešto što vas u konačnici i sa većom plaćom ne bi ispunilo ili vas ne veže nikakva strast za taj posao. Koji god razlog bio, ako nemate želje za napredovanje, smatrajte to crvenim kartonom.

Vaši sljedeći koraci:

Vrijeme je da sagledate i ponovo postavite ciljeve u vašem profesionalnom životu. Zašto toliko trošite vrijeme na poslu koji vas ne ispunjava? Imate čvrste razloge, poput sigurnog posla, dobre plaće...? Jesu li to dovoljni razlozi za vas da ostanete na istoj poziciji? Imajte na umu, što je veća razlika između onoga što mislite da biste ste trebali zarađivati i onoga koliko ste plaćeni u stvarnosti, proporcionalno tome bit ćete manje zadovoljni.

Dakle, ako to nisu dovoljno dobri razlozi, probajte početi sa manjim promjenama u svojoj okolini i oko sebe. Informativno porazgovarajte sa vašim kolegama u drugim tvrtkama ili na drugim pozicijama oko područja za koje ste zainteresirani. Pogledajte potražnju za takvim poslovima na netu i na kraju, budite sigurni u svoju odluku. Možda iznenadite sami sebe svojom odlučnošću i željom za boljitkom za koji niste ni znali da gajite.

Vaš se posao ne razvija

Kad steknete više iskustva na svojoj poziciji, bilo bi logično očekivati da ćete dobivati i više povjerenja i veću odgovornost na nekim drugim zadacima. Takvi sitni koraci, trebali bi biti prekretnice prema vašem napredovanju u tvrtki i onome za što smatrate da bi vas više usrećilo. Ali, ako još uvijek radite isti posao kao otprije 5 godina, bez obzira što ste dokazali svoju stručnost i motivaciju, to je prilično jasan znak da vas ne uzimaju za ozbiljno i velika postoji šansa da provedete  još 5 godina na istom mjestu. Bez novih prilika, vaša karijera je u slijepoj ulici.

Vaši sljedeći koraci:

Nikada se nemojte bojati tražiti više odgovornosti, osim ako doista smatrate da to ne bi mogli podnijeti. Kada vidite potrebu za time ili ako npr. primijetite da je vaša tvrtka počela zaostajati u društvenim medijima, probajte predložiti neki projekt koji bi ih ponovo istaknuo i pozicionirao na toj mapi. Pokažite vašim nadređenima da to želite i možete ispuniti. Ako vaš zahtjev ostane neprimijećen, onda je možda vrijeme da potražite nešto s više potencijala za rast.

Ako shvatite da ste doista u situaciji besperspektivnog posla, to ne mora biti ništa strašno. Još uvijek imate vremena preuzeti kontrolu nad onime što radite i ispuniti svoje ciljeve. Na kraju radnog vremena, zapitajte se osjećate li se zadovoljno i ispunjeno? Ne dopustite se da budete frustrirani, ako znate da možete više i bolje. Vaše buduće ja, bit će vam zahvalno.

Još iz kategorije

Legendarni potez Stevea Jobsa na kritike

Legendarni potez Stevea Jobsa na kritike

11.08.2020. komentiraj

Bihevioralna psihologija koristi se kao tehnika u borbi protiv kriminala, ali može se primijeniti i u svakodnevnom životu, što je najbolje pokazao tijekom jednog intervjua Steve Jobs. Naime, upotrijebio je tehniku S.T.O.P. da bi se suočio sa žestokim i argumentiranim kritikama jednog developera, nezadovoljnog činjenicom da se Apple 1997. bez ikakvog razloga i povoda odlučio odbaciti podršku za OpenDoc.

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh

06.08.2020. komentiraj

Predsjednik Atlantic Grupe jedan je od najuspješnijih biznismena u Europi, a njegov poslovni put do vrha inspirativna je priča o poslovanju u kojem uvijek treba imati rješenje u rukavu za najgore situacije.

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

31.07.2020. komentiraj

Bill Gates je prošle godine tijekom obraćanja srednjoškolcima u Lakeside školi, koju je i sam završio, otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu - kako izabrati pravog zaposlenika i pravi posao za njega.