Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

Foto: Antonio Jularić

Baterije su ono što po pitanju napretka konstantno kaska u svijetu mobilnih uređaja, posebno pametnih telefona, phableta i tableta, ali rješenje koje bi trebalo uvelike poslužiti sve dok ne dođe neki konkretniji iskorak jest umjetna inteligencija. Ona bi trebala optimizirat potrošnju i srezati opterećenja do te mjere da se dobije podosta “dodatnog života” u bateriji. I ne samo to, ono bitnije je da bi trebala odrediti unaprijed taj “životni vijek”!

Konkretnije, stručnjaci na američkim sveučilištima Standford i Massachusetts Institute of Technology (MIT) uspjeli su testirati umjetnu inteligenciju koja već nakon nekoliko punjenja baterije može predvidjeti njen "životni vijek". Možda to za prosječnog korisnika nije podatak zbog kojeg bi razbijao glavu ili imao ikakve smjernice pri kupnji uređaja, ali za proizvođače jest.

Jer, iako su litij-ionske baterije prisutne više od dva desetljeća, zabilježile su značajna poboljšanja kroz godine. Manje su, tanje, duže traju, dugovječnije su u svakom smislu i kvalitetnije. Ali, problem kod njihove sve jeftinije proizvodnje jest u tome što se nije mogao znati točno koliki im je životni vijek pa bi razvoj trošio previše vremena. Sad kad se možda napravio pomak po tom pitanju, proizvođači bi odmah trebali imati jasan pokazatelj koliko baterija može izdržati.

Primjerce, u ovom trenutku baterija se mora testirati na način da se napuni, isprazni, napuni, isprazni... i tako u krug dok ne pokaže tragove prilaska kraju "životnog vijeka". Najčešće je to kad ima u startu dvadeset posto od prvotnog kapaciteta, odnosno, kad traje 20 posto kraće nego prije kad bi bila puna. Tako nešto treba i desetak tisuća punjenja, što je uistinu predugo razdoblje za testove i razvoj bolje tehnologije.

Sad kad se nakon nekoliko punjenja može procijeniti, odnosno, sad kad se nagađa da bi se umjetnom inteligencijom moglo nakon nekoliko punjenja procijeniti koliko traje baterija, napredak bi trebao biti ubrzan. Brojkom, čak u 95 posto slučajeva je umjetna inteligencija točno predvidjela "životni vijek" baterije i to je veliki korak naprijed.

Još iz kategorije

Ne kupujte nove TV-e

Ne kupujte nove TV-e

22.01.2020. komentiraj

Razvoj televizora kao da je usporio jer sami princip onoga što ti uređaji nude jest što kvalitetnija slika, što bolji zvuk, što veći ekran, što manje odsjaja i dizajn koji se uklapa u interijer. U tom smjeru je išao i ovogodišnji CES sajam u Las Vegasu, gdje se moglo vidjeti podosta noviteta, a zaključak stručnjaka je identičan - dosadno.

SSD je najbolja stvar koja se dogodila PC hardveru u posljednjem desetljeću

SSD je najbolja stvar koja se dogodila PC hardveru u posljednjem desetljeću

20.01.2020. komentiraj

Podatkovni centri još uvijek se oslanjaju na klasične hard diskove jer su dugotrajniji, jeftiniji i s većim kapacitetom no alternativa koju nude daleko brži SSD (Solid State Drive) diskovi. No, kad se govori o komercijalnom tržištu, SSD je uspio nadmašiti HDD i to je velik uspjeh s obzirom da se na njemu radilo cijelo prošlo desetljeće.

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

17.01.2020. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.