Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

Foto: Antonio Jularić

Baterije su ono što po pitanju napretka konstantno kaska u svijetu mobilnih uređaja, posebno pametnih telefona, phableta i tableta, ali rješenje koje bi trebalo uvelike poslužiti sve dok ne dođe neki konkretniji iskorak jest umjetna inteligencija. Ona bi trebala optimizirat potrošnju i srezati opterećenja do te mjere da se dobije podosta “dodatnog života” u bateriji. I ne samo to, ono bitnije je da bi trebala odrediti unaprijed taj “životni vijek”!

Konkretnije, stručnjaci na američkim sveučilištima Standford i Massachusetts Institute of Technology (MIT) uspjeli su testirati umjetnu inteligenciju koja već nakon nekoliko punjenja baterije može predvidjeti njen "životni vijek". Možda to za prosječnog korisnika nije podatak zbog kojeg bi razbijao glavu ili imao ikakve smjernice pri kupnji uređaja, ali za proizvođače jest.

Jer, iako su litij-ionske baterije prisutne više od dva desetljeća, zabilježile su značajna poboljšanja kroz godine. Manje su, tanje, duže traju, dugovječnije su u svakom smislu i kvalitetnije. Ali, problem kod njihove sve jeftinije proizvodnje jest u tome što se nije mogao znati točno koliki im je životni vijek pa bi razvoj trošio previše vremena. Sad kad se možda napravio pomak po tom pitanju, proizvođači bi odmah trebali imati jasan pokazatelj koliko baterija može izdržati.

Primjerce, u ovom trenutku baterija se mora testirati na način da se napuni, isprazni, napuni, isprazni... i tako u krug dok ne pokaže tragove prilaska kraju "životnog vijeka". Najčešće je to kad ima u startu dvadeset posto od prvotnog kapaciteta, odnosno, kad traje 20 posto kraće nego prije kad bi bila puna. Tako nešto treba i desetak tisuća punjenja, što je uistinu predugo razdoblje za testove i razvoj bolje tehnologije.

Sad kad se nakon nekoliko punjenja može procijeniti, odnosno, sad kad se nagađa da bi se umjetnom inteligencijom moglo nakon nekoliko punjenja procijeniti koliko traje baterija, napredak bi trebao biti ubrzan. Brojkom, čak u 95 posto slučajeva je umjetna inteligencija točno predvidjela "životni vijek" baterije i to je veliki korak naprijed.

Još iz kategorije

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

27.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zatvorila je u jednom trenutku više od polovice stanovništva u njihove domove pa samim time i primorala organizacije da zaposlenima omogući rad od kuće.

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

25.05.2020. komentiraj

Koronavirus se pokazao opasnijim no što se isprva mislilo i dočekao cijeli svijet na “krivoj nozi” te doslovno zatvorio kompletne države. A među njima su tri iznimno moćne kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) - Kina, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

22.05.2020. komentiraj

Nisu samo veliki igrači ti koji mogu imati koristi od naizgled beskrajnog Big Data potencijala. Male i srednje tvrtke trebale bi biti jednako svjesne snage svojih podataka. Međutim, u praksi veliki broj malih i srednjih tvrtki uopće ne koristi svoje podatke. Profesor Axel Polleres, akademski direktor sekcije Professional MBA Digital Transformation & Data Science na WU Executive Academy, predstavio je kako male i srednje tvrtke mogu koristiti Big Data u svoju korist čak i bez velikog proračuna i posebnog odjela.