Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

Foto: Antonio Jularić

Baterije su ono što po pitanju napretka konstantno kaska u svijetu mobilnih uređaja, posebno pametnih telefona, phableta i tableta, ali rješenje koje bi trebalo uvelike poslužiti sve dok ne dođe neki konkretniji iskorak jest umjetna inteligencija. Ona bi trebala optimizirat potrošnju i srezati opterećenja do te mjere da se dobije podosta “dodatnog života” u bateriji. I ne samo to, ono bitnije je da bi trebala odrediti unaprijed taj “životni vijek”!

Konkretnije, stručnjaci na američkim sveučilištima Standford i Massachusetts Institute of Technology (MIT) uspjeli su testirati umjetnu inteligenciju koja već nakon nekoliko punjenja baterije može predvidjeti njen "životni vijek". Možda to za prosječnog korisnika nije podatak zbog kojeg bi razbijao glavu ili imao ikakve smjernice pri kupnji uređaja, ali za proizvođače jest.

Jer, iako su litij-ionske baterije prisutne više od dva desetljeća, zabilježile su značajna poboljšanja kroz godine. Manje su, tanje, duže traju, dugovječnije su u svakom smislu i kvalitetnije. Ali, problem kod njihove sve jeftinije proizvodnje jest u tome što se nije mogao znati točno koliki im je životni vijek pa bi razvoj trošio previše vremena. Sad kad se možda napravio pomak po tom pitanju, proizvođači bi odmah trebali imati jasan pokazatelj koliko baterija može izdržati.

Primjerce, u ovom trenutku baterija se mora testirati na način da se napuni, isprazni, napuni, isprazni... i tako u krug dok ne pokaže tragove prilaska kraju "životnog vijeka". Najčešće je to kad ima u startu dvadeset posto od prvotnog kapaciteta, odnosno, kad traje 20 posto kraće nego prije kad bi bila puna. Tako nešto treba i desetak tisuća punjenja, što je uistinu predugo razdoblje za testove i razvoj bolje tehnologije.

Sad kad se nakon nekoliko punjenja može procijeniti, odnosno, sad kad se nagađa da bi se umjetnom inteligencijom moglo nakon nekoliko punjenja procijeniti koliko traje baterija, napredak bi trebao biti ubrzan. Brojkom, čak u 95 posto slučajeva je umjetna inteligencija točno predvidjela "životni vijek" baterije i to je veliki korak naprijed.

Još iz kategorije

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

25.07.2019. komentiraj

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma pokazuju stabilnost s obzirom na vrlo izazovnu tržišnu utakmicu, ali i dokazuju da će doći do promjena koje dolazi s novim predsjednikom Uprave Konstantinos Nempisom koji je kompaniju preuzeo na početku drugog kvartala ove godine.

RFID – temelj uredske sigurnosti?

RFID – temelj uredske sigurnosti?

24.07.2019. komentiraj

Bili svjesni toga ili ne, svi smo u nekom trenutku u životu koristili RFID. Prvi radioodašiljači korišteni tijekom Drugog svjetskog rata pokrenuli su razvoj te tehnološke grane. Kroz stalnu evoluciju ona je u međuvremenu narasla tako da obuhvaća moderne često korištene ID kartice koje se oslanjaju na radiofrekvencijsku identifikaciju i daljinske ključeve na baterije. U ne tako dalekoj budućnosti možda će ljudi čak koristiti mikročipove ugrađene u tijela da bi se prijavljivali na računala i plaćali na aparatima za kavu i pića. Sveprisutnost RFID-a znači da se njegove prednosti često uzimaju zdravo za gotovo, no ne treba ih podcjenjivati.

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

17.07.2019. komentiraj

Za švedskog vlasnika Tele2 Hrvatska priča je završena. Tele2 AB je odmah na početku svog šestomjesečnog izvješća istaknuo kako Tele2 podaje svoje poslovanje u Hrvatskoj i kao takvog ga smatraju završenim i posebno to ističu tijekom cijelog izvješća. Čak ga i ne prikazuju u grupnim rezultatima nego navode kao „Tele2 Croatia is reported as a discontinued operation for all periods“ odnosno nema više Tele2 Hrvatska kao dijela grupacije.