Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

Foto: Antonio Jularić

Baterije su ono što po pitanju napretka konstantno kaska u svijetu mobilnih uređaja, posebno pametnih telefona, phableta i tableta, ali rješenje koje bi trebalo uvelike poslužiti sve dok ne dođe neki konkretniji iskorak jest umjetna inteligencija. Ona bi trebala optimizirat potrošnju i srezati opterećenja do te mjere da se dobije podosta “dodatnog života” u bateriji. I ne samo to, ono bitnije je da bi trebala odrediti unaprijed taj “životni vijek”!

Konkretnije, stručnjaci na američkim sveučilištima Standford i Massachusetts Institute of Technology (MIT) uspjeli su testirati umjetnu inteligenciju koja već nakon nekoliko punjenja baterije može predvidjeti njen "životni vijek". Možda to za prosječnog korisnika nije podatak zbog kojeg bi razbijao glavu ili imao ikakve smjernice pri kupnji uređaja, ali za proizvođače jest.

Jer, iako su litij-ionske baterije prisutne više od dva desetljeća, zabilježile su značajna poboljšanja kroz godine. Manje su, tanje, duže traju, dugovječnije su u svakom smislu i kvalitetnije. Ali, problem kod njihove sve jeftinije proizvodnje jest u tome što se nije mogao znati točno koliki im je životni vijek pa bi razvoj trošio previše vremena. Sad kad se možda napravio pomak po tom pitanju, proizvođači bi odmah trebali imati jasan pokazatelj koliko baterija može izdržati.

Primjerce, u ovom trenutku baterija se mora testirati na način da se napuni, isprazni, napuni, isprazni... i tako u krug dok ne pokaže tragove prilaska kraju "životnog vijeka". Najčešće je to kad ima u startu dvadeset posto od prvotnog kapaciteta, odnosno, kad traje 20 posto kraće nego prije kad bi bila puna. Tako nešto treba i desetak tisuća punjenja, što je uistinu predugo razdoblje za testove i razvoj bolje tehnologije.

Sad kad se nakon nekoliko punjenja može procijeniti, odnosno, sad kad se nagađa da bi se umjetnom inteligencijom moglo nakon nekoliko punjenja procijeniti koliko traje baterija, napredak bi trebao biti ubrzan. Brojkom, čak u 95 posto slučajeva je umjetna inteligencija točno predvidjela "životni vijek" baterije i to je veliki korak naprijed.

Još iz kategorije

Napadi ucjenjivačkim softverom ne jenjavaju

Napadi ucjenjivačkim softverom ne jenjavaju

21.10.2019. komentiraj

Ne krivimo vas ukoliko smatrate da je vrhunac epidemije ucjenjivačkog softvera (ransomwarea) već prošao. Naposljetku, malo je tko doživio napad poput onoga koji je zadesio britanski sustav zdravstva (NHS) 2017. godine. No, ransomware nije potrošena metoda napada – ako ništa drugo, postao je posve uobičajena vrsta napada. Kaspersky je otkrio 16.017 novih varijacija ucjenjivačkih napada u drugom tromjesečju ove godine, dvostruko više nego u istom razdoblju prošle godine.

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

17.10.2019. komentiraj

Treći po veličini domaći telekomunikacijski telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je odlične rezultate u prvih devet mjeseci ove godine uz rast svih ključnih financijskih pokazatelja od rasta prihoda od 8 posto i bruto dobiti, odnosno dobit s kamatama, amortizacijom, deprecijacijom i porezom (EBITDA) od čak 71 posto. To su odlični rezultati na vrlo zasićenom tržište gdje nas očekuju neki od ključnih događaja za domaće telekomunikacijsko tržište. I dok se čekaju konačne odluke regulatora i to prije svega Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja oko prodaje Tele2 Hrvatska United Grupi na telekom tržištu se sve više govori i o tome tko će kupiti Optima Telekom.

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

15.10.2019. komentiraj

A1 Hrvatska sada se fokusira na investicije i pripreme za dolazak 5G mreže, ulažu u nove tehnologije, a prošlogodišnja dobit bila im je pod velikim pritiskom rebrendinga koji baš i nije bio jeftin, stoga uz rast prihoda i dobiti može se slobodno reći kako su rezultati ovog drugog po veličini domaćeg telekom operatera sasvim solidni.