Uberbrand naš svagdašnji: svi za jednog, jedan za sve

Uberbrand naš svagdašnji: svi za jednog, jedan za sve

Foto: Dražen Tomić

Znam da nisam počeo s dobrom, hrvatskom riječju. No u poplavi rasprava oko ispravnog hrvatskoj jezika i pisma, nekako mi je najjednostavnije je držati se one famozne "radio je živa stvar, on se mora mijenjati, prilagođavati" prof. Sapunara tamo još iz dana "obrane" Radija 101 te ne brinuti o tome kako se što piše i upotrebljava, već se koncentrirati na poruku i razumijevanje iste. Uberbrand nije neka udomaćena riječ, ali ako ju uglavite u google ili ajde, bing, dobit ćete niz marketinških agencija širom svijeta koji njeguju ovu riječ.

Iako nije hrvatska riječ, dakle, kladio bih se da svi razumijete što znači: brand iznad branda, pojam iznad pojma, vršna odrednica nad svim ostalim odrednicama. Čemu ovakva tema i općenito uvod? Zapravo je vrlo jednostavno. Krenut ću odmah u glavu, a potom objašnjavam detalje, odnosno, prvo pucam a potom pitam tko je.

Za napredak Hrvatske treba nam uberbrand.

I to ne samo za napredak mladih, tvrtki, poduzetnika, djece, ljudi, društvenih zajednica - rekao bi za napredak svega; treba nam uberbrand.

Pokušao sam promijeniti naziv - uberbrand i nije najsretniji izraz. Možda slogan? Možda naslov? Možda nešto drugo? Stvarno ne znam i u ovom trenutku nam to nije potrebno. Vidjet ćete kasnije u tekstu da neke stvari jednostavno nisu bitne i ne treba ih komplicirati i detaljizirati trošeći vrijeme na formalizme nebitnoga. Tako da do daljnjeg ostaje - uberbrand, tako i u ovom tekstu.

Uberbrandovi nam zapravo trebaju na nekoliko razina - ja ću na neki način analizirati dvije, a vi mi recite gdje sam pogriješio ili što bi se moglo napraviti bolje. Na primjer, uzet ćemo našu poduzetničku scenu. Kad napišem poduzetnička, pri tome mislim na vrlo široki krug aktivnosti koje se događaju u zadnje vrijeme vezano uz želju da se stvari pokrenu, da se kreiraju nove tvrtke, da im se olakša poslovanje, podignu platforme za suradnju, otvore fizički prostori na kojima se dijele ideje i inovacije, educiraju nove snage za nove izazove i tako slično i blisko.

Tim aktivnostima predstavile su se cijele grupacije udruga i tvrtki, sve mlade i poletne i u svakom slučaju za pohvalu. Sve one, zastupaju jednu novu ideju vodilju, koja nas vodi ka svjetlu na kraju tunela, korak dalje od propasti, ... sve one imaju zajedničku ideju koja se može nazvati... tu mi sad nedostaje zajednička točka. Nekako mi se čini da bi bilo izvrsno kad bi sve aktivnosti koje razni startupi, poduzetnici, coworkinzi, predavanja, edukacije mogli povezati kroz zajednički prepoznatljivi branding (zato ga zovem uberbrand). Nekakav logo, potpis, naslov, uzvik, parolu, što god koju bi svi koristili kad želimo dati do znanja da smo dio nečega većeg, nečega što traži bolje od ovog danas.

Nešto što bi upotrijebili svaki put kada pokušavamo napraviti bolji proizvod ili otvoriti uslugu koja je kvalitetnija za korisnika. Logo kojeg bi koristile sve tvrtke u Hrvatskoj pored svoj logoa kada bi htjeli dati do znanja da im je stalo. Da im je stalo do promjene. Gotovo kao kad naše IT tvrtke lijepe razne logiće po svojim web stranicama uvjeravajući nas da je ISO9000 upravo onaj "uberbrand" koji nam garantira kvalitetu. Treba nam brand koji svima govori da se zalažemo za nešto i da ne želimo komplicirati oko toga.

Uberbrand ne zahtjeva program. Neće ga niti nikad biti. Neće biti planova, neće biti kartica obećanja, neće biti pamfleta i manifesta. On je jednostavan znak da želimo bolje i više, što god da to bilo. I nemam namjeru objašnjavati što bi to bilo dok god je opća kriza razumijevanja napretka i nevjerojatna količina "pa bilo bi logično" razmišljanja kod kojih se logičari ne trude da svoju ideju pretvore u praksu.

Skaliranje uberbrenda je zapravo vrlo jednostavno. Možda sam govorio o poduzetnicima i aktivistima raznih kategorija ali se ovako nešto treba primijeniti na cijelu Hrvatsku. Stvarno nam treba uberbrand koji vrišti naslovom "ŽELIM BOLJE!". Vrlo osoban, vrlo jasan, vrlo razumljiv. Želim bolje. Želimo bolje. Nekako imamo pravo na to. Vrijeme je da stvorimo uberbrand kojeg će svi razumjeti, a koji nije kratkoročan politički pamflet ili letak papira.

Na primjer, uvijek sam cijenio način kako štrajkaju u Japanu: zavežu žutu traku oko ruke i... rade dalje. Proizvodnja neće stati, ali neka svi razumiju da smo u štrajku. Razumijemo druge, ali neka i drugi razumiju nas. Vrijeme je da osmislimo takav "uberbrand" i jednostavno stavimo crvenu kockicu na rever. Ili bilo koji brand kojeg osmislimo, kao što nosimo poruke koje podržavaju oboljele od karcinoma, ili želimo bolju budućnost djeci bez roditelja.

Mali uberbrand koji bi bio jako razumljiv - i nosili bi ga svi, od poduzetnika do gospođe na placu. I ne bi puno objašnjavali, pogledali bi jedno drugo i razumjeli se da želimo bolje. Da nam je stalo do promjene i da ju želimo sami napraviti. Da nam sadržaj dnevnih novina i programa nije u redu i da stvarnost mora izgledati drugačije. Zapravo ne bi rekli ništa - vjerojatno bi se samo nasmiješili. Uberbrand bi ionako rekao sve za nas. Ako aktivnost osobe ne bi bila u skladu s željom da stvar funkcionira bolje, mislim da bi bio dovoljan i pogled na kockicu. I novi osmijeh.

Na kraju, možete me zvati "aktivistom" ali bilo bi dobro da se svi aktiviramo po malo. Kad nas već nisu naučili da se aktiviramo na veliko.

 

*O autoru: Ratko Mutavdžić osnivač je i arhitekt rješenja u tvrtki PROJEKTURA, savjetodavnoj tvrtki koja istražuje nove i tehnologije u nastajanju te ih uvodi u različite organizacije. Možete ga pronaći na adresi www.projektura.org ili na elektroničkoj pošti ratko.mutavdzic@projektura.org.

Još iz kategorije

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

03.07.2020. komentiraj

Svijet ima 10 godina za riješiti svoje hitne izazove ili će biti prekasno. U svojoj novoj knjizi „DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja (4. kolovoza 2020.; Berret-Koehler), Blair Sheppard objašnjava zašto je taj vremenski okvir tako presudan, koji su najhitniji izazovi i ključni elementi rješenja.

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

25.06.2020. komentiraj

Kako funkcioniraju tržišta Srednje Europe? Poslovni stručnjak Andreas Schwabe, viši ekonomist u Raiffeisen Bank International AG (RBI) i diplomant MBA programa Global Executive na poslovnoj školi WU Executive Academy, analizirao je utjecaj koronavirus krize na regiju CEE s posebnim fokusom na ekonomije Hrvatske, Rusije, Rumunjske i Bugarske.

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

24.06.2020. komentiraj

Rad na daljinu postao je potreba kao nikad prije u trenucima pandemije koronavirusa pa su se zaposlenici morali prilagođavati, što je podrazumijevalo nabavku ključnih “alata” za kvalitetan rad. A jedan od njih za neke je svakako printer.