Poduzetnik detektor – naplatim ti proizvodnju kisika

Poduzetnik detektor – naplatim ti proizvodnju kisika

I dok neki s radija već vrište „Petak je dan za metak“, možda mi se danas učinilo da tako i jest ali u glavu ili kako bi rekli u Top listi nadrealista hrkljuš je igra za nas s onim „udri se beno“, a za poduzetnike treba uvesti ne nacional detektor iz te iste Top liste već poduzetnik detektor jer kao da su poduzetnici postali pokretne mete države. Leteći glinenci za napaljene državne i lokalne dužnosnike.

Moj poduzetnik detektor detektirao me negdje oko 5 30 ujutro, dan za metak eto taj petak, krećemo u poduzetničku avanturu i onda hladan tuš. Kao i svakog jutra palim računalo, počinje „skidanje“ mailova. Polako surfam kroz njih ispijajući prvu jutarnju kavu. I među njih tridesetak krije se ON. Bomba iz knjigovodstva.

Još jedan mail iz knjigovodstva, kažu mi da moram platiti OKFŠ. Trljam oči, koji je to vrag, mislio sam samo da informatičari i telekomaši imaju ludnicu u glavi od kratica i buzzworda, ali eto i financijaši iz državne uprave nadmašit će ih.

U ljubaznoj poruci moje mi knjigovodstvo, znajući da bi mi bez veće količine jutarnje kave u ovako rano doba mogao skočiti talk, objašnjavaju sljedeće citiram – „Pored pravnih osoba, Odlukom i Rješenjem Ustavnog suda Republike Hrvatske (NN 68/12), od 26. lipnja 2012. godine i fizičke osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost su obveznici plaćanja Naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma : OKFŠ“.

Hladan tuš, ma lišće mi je već počelo rasti, kakva OKFŠ – ali ne budi vrag odem pročitati što je to općekorisna korisna funkcija šuma. Za šesti razred osnovne škole i ne mogu vjerovati što čitam.

Općekorisna korisnia funkcija šuma je smanjenje stakleničkih plinova (ugljični dioksid), proizvodnja kisika, te održavanje hranidbenog lanca. Ma tko je tu lud. Ja ili država koja je odlučila naplatiti proizvodnju kisika. Da neki će reći da to nije tako, ali definicija općekorisne funkcije šume kaže da je tako jer eto i Amazonu zovu pluća svijeta.

Eto moja draga država koja će uskoro biti dio EU, naplaćuje nam svima na ovaj ili onaj način proizvodnju kisika, ali to ne bi bilo ništa da tu nije još mnoštvo drugih nameta. Možda da počnemo kisik pakirati u male bočice ili konzervice

Kako kaže premijer Milanović ono što radi Vlada nema alternative, smislit ćemo još nekoliko nameta, s ironijom kaže moj prvi susjed onako još uvijek pripit dok ja izlazim iz zgrade i komentiram namete države. Ali nisu to jedini nameti, njih je umjesto 245 kako je to mislila Vlada čak 572 koji napadaju poduzetnike sa svih strana.

I ne zaboravite, danas je dan slobode medija!

Još iz kategorije

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

03.07.2020. komentiraj

Svijet ima 10 godina za riješiti svoje hitne izazove ili će biti prekasno. U svojoj novoj knjizi „DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja (4. kolovoza 2020.; Berret-Koehler), Blair Sheppard objašnjava zašto je taj vremenski okvir tako presudan, koji su najhitniji izazovi i ključni elementi rješenja.

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

25.06.2020. komentiraj

Kako funkcioniraju tržišta Srednje Europe? Poslovni stručnjak Andreas Schwabe, viši ekonomist u Raiffeisen Bank International AG (RBI) i diplomant MBA programa Global Executive na poslovnoj školi WU Executive Academy, analizirao je utjecaj koronavirus krize na regiju CEE s posebnim fokusom na ekonomije Hrvatske, Rusije, Rumunjske i Bugarske.

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

24.06.2020. komentiraj

Rad na daljinu postao je potreba kao nikad prije u trenucima pandemije koronavirusa pa su se zaposlenici morali prilagođavati, što je podrazumijevalo nabavku ključnih “alata” za kvalitetan rad. A jedan od njih za neke je svakako printer.