Poduzetnik detektor – naplatim ti proizvodnju kisika

Poduzetnik detektor – naplatim ti proizvodnju kisika

I dok neki s radija već vrište „Petak je dan za metak“, možda mi se danas učinilo da tako i jest ali u glavu ili kako bi rekli u Top listi nadrealista hrkljuš je igra za nas s onim „udri se beno“, a za poduzetnike treba uvesti ne nacional detektor iz te iste Top liste već poduzetnik detektor jer kao da su poduzetnici postali pokretne mete države. Leteći glinenci za napaljene državne i lokalne dužnosnike.

Moj poduzetnik detektor detektirao me negdje oko 5 30 ujutro, dan za metak eto taj petak, krećemo u poduzetničku avanturu i onda hladan tuš. Kao i svakog jutra palim računalo, počinje „skidanje“ mailova. Polako surfam kroz njih ispijajući prvu jutarnju kavu. I među njih tridesetak krije se ON. Bomba iz knjigovodstva.

Još jedan mail iz knjigovodstva, kažu mi da moram platiti OKFŠ. Trljam oči, koji je to vrag, mislio sam samo da informatičari i telekomaši imaju ludnicu u glavi od kratica i buzzworda, ali eto i financijaši iz državne uprave nadmašit će ih.

U ljubaznoj poruci moje mi knjigovodstvo, znajući da bi mi bez veće količine jutarnje kave u ovako rano doba mogao skočiti talk, objašnjavaju sljedeće citiram – „Pored pravnih osoba, Odlukom i Rješenjem Ustavnog suda Republike Hrvatske (NN 68/12), od 26. lipnja 2012. godine i fizičke osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost su obveznici plaćanja Naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma : OKFŠ“.

Hladan tuš, ma lišće mi je već počelo rasti, kakva OKFŠ – ali ne budi vrag odem pročitati što je to općekorisna korisna funkcija šuma. Za šesti razred osnovne škole i ne mogu vjerovati što čitam.

Općekorisna korisnia funkcija šuma je smanjenje stakleničkih plinova (ugljični dioksid), proizvodnja kisika, te održavanje hranidbenog lanca. Ma tko je tu lud. Ja ili država koja je odlučila naplatiti proizvodnju kisika. Da neki će reći da to nije tako, ali definicija općekorisne funkcije šume kaže da je tako jer eto i Amazonu zovu pluća svijeta.

Eto moja draga država koja će uskoro biti dio EU, naplaćuje nam svima na ovaj ili onaj način proizvodnju kisika, ali to ne bi bilo ništa da tu nije još mnoštvo drugih nameta. Možda da počnemo kisik pakirati u male bočice ili konzervice

Kako kaže premijer Milanović ono što radi Vlada nema alternative, smislit ćemo još nekoliko nameta, s ironijom kaže moj prvi susjed onako još uvijek pripit dok ja izlazim iz zgrade i komentiram namete države. Ali nisu to jedini nameti, njih je umjesto 245 kako je to mislila Vlada čak 572 koji napadaju poduzetnike sa svih strana.

I ne zaboravite, danas je dan slobode medija!

Još iz kategorije

MONTESQUIE (O duhu zakona)

MONTESQUIE (O duhu zakona)

23.04.2019. komentiraj

„Zviždač“ je popularan naziv za osobu koja javno upozorava na ilegalne aktivnosti kojima svjedoči. U javnosti je možda najviše kontroverze u posljednjih nekoliko godina, izazvao slučaj američkog zviždača Edwarda Snowdena koji je učinio dostupnima javnosti dokumente iz kojih su vidljive mjere nadzora diljem svijeta putem softvera koje su razvile američke obavještajne službe.

Microsoftova reakcija na optužbe o povredama privatnosti

Microsoftova reakcija na optužbe o povredama privatnosti

17.04.2019. komentiraj

Na zahtjev nizozemskog Ministarstva sigurnosti i pravde, društvo Privacy Company provelo je procjenu učinka na zaštitu podataka u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka – GDPR, u odnosu na Microsoft Office ProPlus Enterprise (Office 2016 MSI i Office 365 CTR). Procjena je pokazala da Microsoft sistematično i prikriveno prikuplja podatke velikog razmjera o pojedinačnoj upotrebi Worda, Excela, PowerPointa i Outlooka.

Što je AI?

Što je AI?

16.04.2019. komentiraj

Vjerojatno već svatko ima neku osnovnu ideju o tome što bi umjetna inteligencija trebala biti. Postoje mnoge definicije, no mi ćemo bez kompliciranja i ulaska u prijeporna pitanja reći da je umjetna inteligencija (AI) inteligencija koju pokazuju uređaji pri obavljanju određene zadaće. Idealni inteligentni uređaj je prilagodljiv i ujedno poduzima radnje kako bi povećao vjerojatnost da ispuni neku zadaću. Glavne značajke umjetne inteligencije su: 1. sposobnost pohranjivanja velike količine podataka i prikupljanja novih podataka iz okoline; 2. sposobnost da samostalno donosi odluke i zatim djeluje na temelju tih odluka.