Poduzetnik detektor – naplatim ti proizvodnju kisika

Poduzetnik detektor – naplatim ti proizvodnju kisika

I dok neki s radija već vrište „Petak je dan za metak“, možda mi se danas učinilo da tako i jest ali u glavu ili kako bi rekli u Top listi nadrealista hrkljuš je igra za nas s onim „udri se beno“, a za poduzetnike treba uvesti ne nacional detektor iz te iste Top liste već poduzetnik detektor jer kao da su poduzetnici postali pokretne mete države. Leteći glinenci za napaljene državne i lokalne dužnosnike.

Moj poduzetnik detektor detektirao me negdje oko 5 30 ujutro, dan za metak eto taj petak, krećemo u poduzetničku avanturu i onda hladan tuš. Kao i svakog jutra palim računalo, počinje „skidanje“ mailova. Polako surfam kroz njih ispijajući prvu jutarnju kavu. I među njih tridesetak krije se ON. Bomba iz knjigovodstva.

Još jedan mail iz knjigovodstva, kažu mi da moram platiti OKFŠ. Trljam oči, koji je to vrag, mislio sam samo da informatičari i telekomaši imaju ludnicu u glavi od kratica i buzzworda, ali eto i financijaši iz državne uprave nadmašit će ih.

U ljubaznoj poruci moje mi knjigovodstvo, znajući da bi mi bez veće količine jutarnje kave u ovako rano doba mogao skočiti talk, objašnjavaju sljedeće citiram – „Pored pravnih osoba, Odlukom i Rješenjem Ustavnog suda Republike Hrvatske (NN 68/12), od 26. lipnja 2012. godine i fizičke osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost su obveznici plaćanja Naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma : OKFŠ“.

Hladan tuš, ma lišće mi je već počelo rasti, kakva OKFŠ – ali ne budi vrag odem pročitati što je to općekorisna korisna funkcija šuma. Za šesti razred osnovne škole i ne mogu vjerovati što čitam.

Općekorisna korisnia funkcija šuma je smanjenje stakleničkih plinova (ugljični dioksid), proizvodnja kisika, te održavanje hranidbenog lanca. Ma tko je tu lud. Ja ili država koja je odlučila naplatiti proizvodnju kisika. Da neki će reći da to nije tako, ali definicija općekorisne funkcije šume kaže da je tako jer eto i Amazonu zovu pluća svijeta.

Eto moja draga država koja će uskoro biti dio EU, naplaćuje nam svima na ovaj ili onaj način proizvodnju kisika, ali to ne bi bilo ništa da tu nije još mnoštvo drugih nameta. Možda da počnemo kisik pakirati u male bočice ili konzervice

Kako kaže premijer Milanović ono što radi Vlada nema alternative, smislit ćemo još nekoliko nameta, s ironijom kaže moj prvi susjed onako još uvijek pripit dok ja izlazim iz zgrade i komentiram namete države. Ali nisu to jedini nameti, njih je umjesto 245 kako je to mislila Vlada čak 572 koji napadaju poduzetnike sa svih strana.

I ne zaboravite, danas je dan slobode medija!

Još iz kategorije

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

15.02.2019. komentiraj

Kompletirani su rezultati svih domaćih telekoma i prema posljednjim koji su izašli najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma može se lako konstatirati kako je tržište telekom rješenja i usluga u Hrvatskoj stabilno i da nastavlja rast. I HT kao najjači domaći telekom bilježi rast prihoda u Hrvatskoj za 0,6 posto, dok je taj prihod nešto manji ako se pribroje i rezultati Crnogorskog Telekoma.

INOVACIJA … i pravosuđe u Australiji

INOVACIJA … i pravosuđe u Australiji

14.02.2019. komentiraj

Kad se kod nas spominju „dobre prakse“ u nekim stranim zemljama, po mojem iskustvu, rezultira automatskim okidanjem tzv. „innovation killer statement“: „To kod nas tako ne može funkcionirati“!

KOMENTAR: Iznenađujuće dobri rezultati Tele2 u Hrvatskoj

KOMENTAR: Iznenađujuće dobri rezultati Tele2 u Hrvatskoj

13.02.2019. komentiraj

Redaju se rezultati, pa evo i Tele2 koji je sasvim iznenadio u 2018. godini s odličnim rezultatima jer mu je dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) skočila visokih 3,57 puta što će mnoge iznenaditi. Međutim, ako se pogledaju i druge brojke od rasta broja korisnika pa sve do posljedično rasta prihoda jasno je da su takve brojke očekivane. Ono što je za Tele2 u Hrvatskoj možda i najvažnije je da su EBITDA marže napokon dostigle one na telekom tržište koje su uvijek bile vrlo visoke.