Poduzetnik detektor – naplatim ti proizvodnju kisika

Poduzetnik detektor – naplatim ti proizvodnju kisika

I dok neki s radija već vrište „Petak je dan za metak“, možda mi se danas učinilo da tako i jest ali u glavu ili kako bi rekli u Top listi nadrealista hrkljuš je igra za nas s onim „udri se beno“, a za poduzetnike treba uvesti ne nacional detektor iz te iste Top liste već poduzetnik detektor jer kao da su poduzetnici postali pokretne mete države. Leteći glinenci za napaljene državne i lokalne dužnosnike.

Moj poduzetnik detektor detektirao me negdje oko 5 30 ujutro, dan za metak eto taj petak, krećemo u poduzetničku avanturu i onda hladan tuš. Kao i svakog jutra palim računalo, počinje „skidanje“ mailova. Polako surfam kroz njih ispijajući prvu jutarnju kavu. I među njih tridesetak krije se ON. Bomba iz knjigovodstva.

Još jedan mail iz knjigovodstva, kažu mi da moram platiti OKFŠ. Trljam oči, koji je to vrag, mislio sam samo da informatičari i telekomaši imaju ludnicu u glavi od kratica i buzzworda, ali eto i financijaši iz državne uprave nadmašit će ih.

U ljubaznoj poruci moje mi knjigovodstvo, znajući da bi mi bez veće količine jutarnje kave u ovako rano doba mogao skočiti talk, objašnjavaju sljedeće citiram – „Pored pravnih osoba, Odlukom i Rješenjem Ustavnog suda Republike Hrvatske (NN 68/12), od 26. lipnja 2012. godine i fizičke osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost su obveznici plaćanja Naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma : OKFŠ“.

Hladan tuš, ma lišće mi je već počelo rasti, kakva OKFŠ – ali ne budi vrag odem pročitati što je to općekorisna korisna funkcija šuma. Za šesti razred osnovne škole i ne mogu vjerovati što čitam.

Općekorisna korisnia funkcija šuma je smanjenje stakleničkih plinova (ugljični dioksid), proizvodnja kisika, te održavanje hranidbenog lanca. Ma tko je tu lud. Ja ili država koja je odlučila naplatiti proizvodnju kisika. Da neki će reći da to nije tako, ali definicija općekorisne funkcije šume kaže da je tako jer eto i Amazonu zovu pluća svijeta.

Eto moja draga država koja će uskoro biti dio EU, naplaćuje nam svima na ovaj ili onaj način proizvodnju kisika, ali to ne bi bilo ništa da tu nije još mnoštvo drugih nameta. Možda da počnemo kisik pakirati u male bočice ili konzervice

Kako kaže premijer Milanović ono što radi Vlada nema alternative, smislit ćemo još nekoliko nameta, s ironijom kaže moj prvi susjed onako još uvijek pripit dok ja izlazim iz zgrade i komentiram namete države. Ali nisu to jedini nameti, njih je umjesto 245 kako je to mislila Vlada čak 572 koji napadaju poduzetnike sa svih strana.

I ne zaboravite, danas je dan slobode medija!

Još iz kategorije

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

25.07.2019. komentiraj

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma pokazuju stabilnost s obzirom na vrlo izazovnu tržišnu utakmicu, ali i dokazuju da će doći do promjena koje dolazi s novim predsjednikom Uprave Konstantinos Nempisom koji je kompaniju preuzeo na početku drugog kvartala ove godine.

RFID – temelj uredske sigurnosti?

RFID – temelj uredske sigurnosti?

24.07.2019. komentiraj

Bili svjesni toga ili ne, svi smo u nekom trenutku u životu koristili RFID. Prvi radioodašiljači korišteni tijekom Drugog svjetskog rata pokrenuli su razvoj te tehnološke grane. Kroz stalnu evoluciju ona je u međuvremenu narasla tako da obuhvaća moderne često korištene ID kartice koje se oslanjaju na radiofrekvencijsku identifikaciju i daljinske ključeve na baterije. U ne tako dalekoj budućnosti možda će ljudi čak koristiti mikročipove ugrađene u tijela da bi se prijavljivali na računala i plaćali na aparatima za kavu i pića. Sveprisutnost RFID-a znači da se njegove prednosti često uzimaju zdravo za gotovo, no ne treba ih podcjenjivati.

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

17.07.2019. komentiraj

Za švedskog vlasnika Tele2 Hrvatska priča je završena. Tele2 AB je odmah na početku svog šestomjesečnog izvješća istaknuo kako Tele2 podaje svoje poslovanje u Hrvatskoj i kao takvog ga smatraju završenim i posebno to ističu tijekom cijelog izvješća. Čak ga i ne prikazuju u grupnim rezultatima nego navode kao „Tele2 Croatia is reported as a discontinued operation for all periods“ odnosno nema više Tele2 Hrvatska kao dijela grupacije.