KOMENTAR: Najjači domaći telekom tek čeka rast ICT-a i naravno 5G

KOMENTAR: Najjači domaći telekom tek čeka rast ICT-a i naravno 5G

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Kompletirani su poslovni rezultati domaćih telekoma, nakon A1 Hrvatska, evo i rezultata HT-a jer Tele2 više neće objavljivati kvartalne rezultate. Iz poslovnih rezultata vidljivo je kako sve više prihoda HT ostvaruje iz sistemskih odnosno ICT rješenja i taj segment HT-a rastao je 30,8 posto, kao što je rastao i prihod od širokopojasnog pristupa i TV usluga i to 6,6 posto. I ovo su jedina dva dijela HT-ova poslovanja koji su donijeli povećanje prihoda. Ovaj segment je porastao zbog konsolidacije EVO TV-a koji je konsolidiran u ožujku prošle godine, ali i rasta broja korisnika i prosječne mjesečne potrošnje.

Ono što je za HT vrlo značajno u segmentu mobilne telefonije jest da raste broj korisnika na ugovor i to 3 posto, dok je pad u segmentu prepaid korisnika 4,6 posto što je u konačnici na kraju prvog kvartala 2020. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine donijelo pad broja korisnika mobilne telefonije 0,6 posto odnosno na kraju prvog kvartala bilo je 2,248 milijuna korisnika. Time je HT zabilježio i tek 1,2 postotnih poena manji tržišni udjel na tržištu u segmentu fiksne telefonije koji je sada 44,4 posto na kraju prva tri mjeseca 2020. godine.

Što se tiče mobilnih mreža, pogotovo koje su pod posebnim opterećenjem zbog pandemije i krize izazvane SARS CoV 2 virusom odnosno bolesti COVID 19, osjeća se vrlo visok rast potrošnje u mobilnim ali i fiksnim mrežama. Radi se od doma, škola je od doma, a kod problema koji su zadesili HT treba uzeti u obzir i veliki požar u njihovom postrojenju u Draškovićevoj ulici u Zagrebu nakon potresa koji je 22. ožujka zadesio Zagreb. Tada su imali problema s fiksnim pristupom Internet, dakle fiksnom telefonijom, a sve se događalo u prostorima poznatim kao međunarodna telefonska centrala HPT-a.

Kada se u mobilnom segmentu uzme u obzir nastavak rasta broja i udjela pametnih telefona jasno je da je pritisak na mrežu velik. HT je tako objavio kako je na kraju prvog kvartala prošle godine imao 67 posto korisnika s pametnim telefonom, a ove godine taj je postotak porastao i to za 3 postotna poena na 70 posto. Stoga je HT zabilježio veću prosječnu potrošnju po korisniku zbog podatkovnog prometa.

Stoga opet treba reći da rast podatkovnog prometa zahtijevat će od telekoma i veća ulaganja. HT je i u ovom segmentu povećao ulaganja 7 posto na 413 milijuna kuna dok je ako se izbije utjecaj najma u Hrvatskoj rast i veći odnosno 8,5 posto na 391 milijuna kuna. Zbog pritiska na mreže ulaganja će se morati i povećati, a ono što je zanimljivo jeste da se očekuje i da napokon potkraj godine krene 5G utrka.

Ono što je sigurno, a to kažu i u HT-u, da je teško predvidjeti što se može očekivati. Tako u HT-u ističu da nakon stabilnog tromjesečja, Hrvatski Telekom predviđa određene izazove vezane uz COVID-19 pandemiju, a kao rezultat tu je prije svega suspenzije usluga za poduzeća koja su prestala s radom, smanjenja uplata prepaid bonova zbog manje mobilnosti korisnika, kašnjenja s plaćanjima i otpisa za poduzeća koja su se našla u problemima, pada prihoda od posjetitelja kao posljedice bitno smanjenog broja turističkih dolazaka, a što sve zahtijeva odgovornu optimizaciju troškova kako bi se održao neizmijenjeni plan kapitalnih ulaganja te osigurao održivi rast u budućnosti.

Neovisno na dobro poslovanje u prvom tromjesečju 2020. godine, s obzirom na trenutnu veliku razinu nesigurnosti i volatilnosti, nije moguće s pouzdanom točnošću utvrditi financijske izglede, te stoga revidiramo naše projekcije za 2020. godinu, pojašnjavaju u HT-u.

Kraj prvog tromjesečja 2020. godine obilježila je pandemija virusa COVID-19, a bez obzira na nove operativne zahtjeve Hrvatski Telekom je u potpunosti bio predan osiguranju povezanosti svojih korisnika te je poduzeo sve mjere kako bi osigurao  pouzdan i stabilan rad telekomunikacijske mreže u punom kapacitetu, tvrde u najjačem domaćem telekomu.

Uz to napominju da novi uvjeti poslovanja, rad od kuće, povećani zahtjevi vezani za povezanost, potpora nacionalnom školskom online programu, uz dodatne podatkovne i govorne pogodnosti koje je Hrvatski Telekom omogućio svojim korisnicima, uzrokovali su snažan porast prometa u fiksnoj i mobilnoj mreži.

Iz HT-a ističu kako je pritisak na mrežu ogroman. U odnosu na veljaču u ožujku je došlo do 25 posto povećanja mobilnog podatkovnog prometa te 32 posto povećanja mobilnog govornog prometa. Istodobno u fiksnoj mreži, došlo je do 35 posto povećanja internetskog prometa i 45 posto povećanja minuta govornog prometa. Modernizacija radijske pristupne mreže koja je završila u 2019. godini omogućila je ispunjavanje zahtjeva vezanih uz povećani promet, uz istodobno zadržavanje ključnih performansi kvalitete mreže na visokoj razini, i to bez obzira na činjenicu da je 22. ožujka Zagreb pogodio potres zbog kojeg je bilo potrebno iz sigurnosnih razloga privremeno isključiti struju u podatkovnom centru u Draškovićevoj ulici, ističu u HT-u i dodaju da zahvaljujući brzoj intervenciji, te unatoč objektivnim otežavajućim okolnostima, većina usluga je ponovno uspostavljena unutar 24 sata.

U svakom slučaju HT je spreman za sve izazove koji dolaze, proizlazi iz svih poteza koji su dosad povučeni, ali i one koje HT najavljuje da je spreman povući u ovim u najmanju ruku jako zanimljivim vremenima.

Još iz kategorije

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

27.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zatvorila je u jednom trenutku više od polovice stanovništva u njihove domove pa samim time i primorala organizacije da zaposlenima omogući rad od kuće.

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

25.05.2020. komentiraj

Koronavirus se pokazao opasnijim no što se isprva mislilo i dočekao cijeli svijet na “krivoj nozi” te doslovno zatvorio kompletne države. A među njima su tri iznimno moćne kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) - Kina, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

22.05.2020. komentiraj

Nisu samo veliki igrači ti koji mogu imati koristi od naizgled beskrajnog Big Data potencijala. Male i srednje tvrtke trebale bi biti jednako svjesne snage svojih podataka. Međutim, u praksi veliki broj malih i srednjih tvrtki uopće ne koristi svoje podatke. Profesor Axel Polleres, akademski direktor sekcije Professional MBA Digital Transformation & Data Science na WU Executive Academy, predstavio je kako male i srednje tvrtke mogu koristiti Big Data u svoju korist čak i bez velikog proračuna i posebnog odjela.