Koji SSD odabrati - NVMe ili SATA?

Koji SSD odabrati - NVMe ili SATA?

Tržište ubrzano preuzimaju SSD diskovi (Solid State Drives) pa više nije pitanje treba li ih izabrati ispred HDD diskova (Hard Disk Drive) već koju vrstu SSD diska izabrati. Jer, to je zapravo podosta komplicirano pitanje zbog brojnih varijabli, ali u konačnici se sve svodi na to izabrati li NVMe (Non-Volatile Memory Express) ili SATA (Serial ATA) vrstu.

Pa krenimo redom s nekoliko ključnih stavki. Ali, prije svega, NVMe je protokol dizajniran posebno za PCI sučelje kako bi dodatno ubrzao njegove performanse. No, prosječnim korisnicima uistinu nije toliko bitan NVMe, što im kao izbor sugerira SATA, najpopularnije sučelje u ovom trenutku.

BRZINA

Iznimno je bitna i u tom pogledu NVMe je uvjerljivi pobjednik, što ne čudi s obzirom da je SATA tehnologija dostupna posljednjih 19 godina i SATA doseže maksimalnih 600 MB/s. Primjerice, PCI Express 3.0 doseže 984,6 MB/s, generacija 4.0 gotovo 2000 MB/s, a generacija 5.0 bit će još dvostruko brža. Dakle, spora nema.

PERFORMANSE I SKALABILNOST

Naravno, s obzirom da činjenicu da SATA sučelje ima svojih limita, jasno je i da se NVMe nameće kao očiti pobjednik po ovom pitanju. Ujedno, skalabilnost je na strani NVMe, ponovno jer je riječ o novijoj tehnologiji.

DIZAJN

Nadovežimo se ovdje na sučelje koje ima limita, a to je SATA i protokol koji tek treba dosegnuti svoje limite. Jasno, jednostavniji dizajn ide na stranu NVMe tehnologije.

CIJENA

U prosjeku, SATA je 11 posto jeftiniji ili tek 50 kuna jeftiniji ako se govori o 256 GB kapaciteta. Za organizacije to predstavlja uštedu, pojedincima ne.

POUZDANOST

Iako bi se moglo o ovom dijelu raspravljati, SATA svakako može izaći kao pobjednik i taj segment neka za dlaku ode na stranu starije tehnologije, ponajprije zbog dugotrajnosti.

Zaključak cijele priče je jasan, NVMe bi trebao biti logičan izbor zbog činjenice da ta tehnologija tek treba ispuniti potencijal. Samim time, to otklanja jedine prednosti koje SATA ima - nešto nižu cijenu i višu razinu pouzdanosti.

Još iz kategorije

Zašto je Windows 10 gaming i dalje tako superioran Linuxu?

Zašto je Windows 10 gaming i dalje tako superioran Linuxu?

06.06.2020. komentiraj

Windows 10 još uvijek je glavni Microsoftov adut kad se govori o gaming svijetu na računalima. Iako se u Linux okruženju nude sjajna rješenja, još uvijek “to nije to” da bi Microsoft osjetio ikakvu prijetnju ili se morao prilagođavati da zadrži dominaciju.

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

05.06.2020. komentiraj

Apple je sa svojim iPhone X 2017. probio granicu od tisuću američkih dolara za bazni model, što je skoro pa u potpunosti pratio Samsung s Galaxy Note 8 i cijenom od 929 dolara. Nakon toga su se stvari promijenile, luksuzni su uređaji preplavili tržište i nije bilo povratka, no zbog toga treba mijenjati pravila.

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

04.06.2020. komentiraj

Facebookov virtualni OCP skup početkom svibnja imao je dvije provokativne prezentacije, koje sugeriraju da će NVMe postati univerzalni protokol za pristup bloku. Ipak, upitno je ima li to još uvijek svojih temelje i je li realno, no ako jedan Facebook prognozira takvu situaciju, sve je moguće.