Kako je Microsoft od prozivanja Linuxa rakom došao do njegovog velikog pobornika

Kako je Microsoft od prozivanja Linuxa rakom došao do njegovog velikog pobornika

Linux i Microsoft imaju burnu prošlost, ali i vrlo prisnu sadašnjost te iznimno blistavu budućnost, ako je suditi prema svemu što se događalo unazad par godina, onome što se događa trenutno i što se najavljuje. Primjerice, Microsoft je zatražio uvrštavanje na linux-distros mailing listu, koja se plaća i ekskluzivna je.

Dakle, ponajveća kompanija na svijetu želi još prisniju suradnju s Linuxom, kojeg je prije 15 i više godina napadao na poprilično grub način. Ili, bolje rečeno, napadali su ga nekadašnji lideri te kompanije. Primjerice, 2001. godine tadašnji izvršni direktor (CEO) Microsofta Steve Ballmer, kazao je za Linux da je "rak koji izjeda industriju". Referirao se time na njihovu otvorenost, kojoj se protivio. Zajedno kao i cijela kompanija. No, razvoj se nije mogao zaustaviti. Kao ni promjena načina razmišljanja.

"Ako Microsoft ikad napravi aplikaciju za Linux, to će značiti da smo pobijedili", izjavio je tvorac Linuxa Linus Torvalds prije mnogo godina i sigurno nje ni sanjao dokle će njegovih ruku djelo i Microsoft dospjeti, ponajprije u odnosu koji njeguju.

Osim što sad Microsoft želi na linux-distros mailing listu, proteklih godina Azure je okrenuo prema Linuxu, što ne čudi jer Linux i cloud su prirodno povezani. Zatim, izveo je prije nešto više od mjesec dana Linux kernel za Windows 10, po prvi put ikad. Još prije tri godine postao je Microsoft i platinasti član Linux Foundationa...

I ne treba bježati od toga da se sve promijenilo s 4. veljače 2014. godine, kad je CEO postao Satya Nadella. Shvatio je gdje se griješi i odlučio sve promijeniti, a zasad mu ide više nego dobro, barem kad je cloud u pitanju. Mobilni dio je "odstranio" jer nije imao smisla, desktop računala "pretvara" u uređaje vezane uz cloud i pretplatnički softver, a kompanija mu je na mnogo područja jedan od lidera industrije...

Još iz kategorije

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

17.10.2019. komentiraj

Treći po veličini domaći telekomunikacijski telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je odlične rezultate u prvih devet mjeseci ove godine uz rast svih ključnih financijskih pokazatelja od rasta prihoda od 8 posto i bruto dobiti, odnosno dobit s kamatama, amortizacijom, deprecijacijom i porezom (EBITDA) od čak 71 posto. To su odlični rezultati na vrlo zasićenom tržište gdje nas očekuju neki od ključnih događaja za domaće telekomunikacijsko tržište. I dok se čekaju konačne odluke regulatora i to prije svega Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja oko prodaje Tele2 Hrvatska United Grupi na telekom tržištu se sve više govori i o tome tko će kupiti Optima Telekom.

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

15.10.2019. komentiraj

A1 Hrvatska sada se fokusira na investicije i pripreme za dolazak 5G mreže, ulažu u nove tehnologije, a prošlogodišnja dobit bila im je pod velikim pritiskom rebrendinga koji baš i nije bio jeftin, stoga uz rast prihoda i dobiti može se slobodno reći kako su rezultati ovog drugog po veličini domaćeg telekom operatera sasvim solidni.

Zašto su korporativna preuzimanja dobra za zajednicu otvorenog koda

Zašto su korporativna preuzimanja dobra za zajednicu otvorenog koda

15.10.2019. komentiraj

Prošla su vremena u kojima bi velike tehnološke kompanije činile što god mogu kako bi onemogućile open soruce projekte, zajednice i startupe da “dišu punim” plućima, u što smo se uvjerili prošle godine kad je IBM za 34 milijarde američkih dolara preuzeo Red Hat, a Microsoft za 7,5 milijardi dolara GitHub. I koliko god se nekome to činilo lošim u globalu, nije tako.