Kako je Microsoft od prozivanja Linuxa rakom došao do njegovog velikog pobornika

Kako je Microsoft od prozivanja Linuxa rakom došao do njegovog velikog pobornika

Linux i Microsoft imaju burnu prošlost, ali i vrlo prisnu sadašnjost te iznimno blistavu budućnost, ako je suditi prema svemu što se događalo unazad par godina, onome što se događa trenutno i što se najavljuje. Primjerice, Microsoft je zatražio uvrštavanje na linux-distros mailing listu, koja se plaća i ekskluzivna je.

Dakle, ponajveća kompanija na svijetu želi još prisniju suradnju s Linuxom, kojeg je prije 15 i više godina napadao na poprilično grub način. Ili, bolje rečeno, napadali su ga nekadašnji lideri te kompanije. Primjerice, 2001. godine tadašnji izvršni direktor (CEO) Microsofta Steve Ballmer, kazao je za Linux da je "rak koji izjeda industriju". Referirao se time na njihovu otvorenost, kojoj se protivio. Zajedno kao i cijela kompanija. No, razvoj se nije mogao zaustaviti. Kao ni promjena načina razmišljanja.

"Ako Microsoft ikad napravi aplikaciju za Linux, to će značiti da smo pobijedili", izjavio je tvorac Linuxa Linus Torvalds prije mnogo godina i sigurno nje ni sanjao dokle će njegovih ruku djelo i Microsoft dospjeti, ponajprije u odnosu koji njeguju.

Osim što sad Microsoft želi na linux-distros mailing listu, proteklih godina Azure je okrenuo prema Linuxu, što ne čudi jer Linux i cloud su prirodno povezani. Zatim, izveo je prije nešto više od mjesec dana Linux kernel za Windows 10, po prvi put ikad. Još prije tri godine postao je Microsoft i platinasti član Linux Foundationa...

I ne treba bježati od toga da se sve promijenilo s 4. veljače 2014. godine, kad je CEO postao Satya Nadella. Shvatio je gdje se griješi i odlučio sve promijeniti, a zasad mu ide više nego dobro, barem kad je cloud u pitanju. Mobilni dio je "odstranio" jer nije imao smisla, desktop računala "pretvara" u uređaje vezane uz cloud i pretplatnički softver, a kompanija mu je na mnogo područja jedan od lidera industrije...

Još iz kategorije

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

05.06.2020. komentiraj

Apple je sa svojim iPhone X 2017. probio granicu od tisuću američkih dolara za bazni model, što je skoro pa u potpunosti pratio Samsung s Galaxy Note 8 i cijenom od 929 dolara. Nakon toga su se stvari promijenile, luksuzni su uređaji preplavili tržište i nije bilo povratka, no zbog toga treba mijenjati pravila.

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

04.06.2020. komentiraj

Facebookov virtualni OCP skup početkom svibnja imao je dvije provokativne prezentacije, koje sugeriraju da će NVMe postati univerzalni protokol za pristup bloku. Ipak, upitno je ima li to još uvijek svojih temelje i je li realno, no ako jedan Facebook prognozira takvu situaciju, sve je moguće.

Jedan kibernetički pogled na racionalizam i empirizam u dobu strojnog učenja i Covida

Jedan kibernetički pogled na racionalizam i empirizam u dobu strojnog učenja i Covida

03.06.2020. komentiraj

Prije svega trebam se ispričati čitatelju na kibernetičkom pristupu-premda mnogi taj pojam koriste neformalno, meni je to vrlo prirodna ontologija, tako da sam metodološki vrlo ponosan misaoni nasljednik sovjetske kibernetike, posebno Alekseja Ljapunova.