Kako je Microsoft od prozivanja Linuxa rakom došao do njegovog velikog pobornika

Kako je Microsoft od prozivanja Linuxa rakom došao do njegovog velikog pobornika

Linux i Microsoft imaju burnu prošlost, ali i vrlo prisnu sadašnjost te iznimno blistavu budućnost, ako je suditi prema svemu što se događalo unazad par godina, onome što se događa trenutno i što se najavljuje. Primjerice, Microsoft je zatražio uvrštavanje na linux-distros mailing listu, koja se plaća i ekskluzivna je.

Dakle, ponajveća kompanija na svijetu želi još prisniju suradnju s Linuxom, kojeg je prije 15 i više godina napadao na poprilično grub način. Ili, bolje rečeno, napadali su ga nekadašnji lideri te kompanije. Primjerice, 2001. godine tadašnji izvršni direktor (CEO) Microsofta Steve Ballmer, kazao je za Linux da je "rak koji izjeda industriju". Referirao se time na njihovu otvorenost, kojoj se protivio. Zajedno kao i cijela kompanija. No, razvoj se nije mogao zaustaviti. Kao ni promjena načina razmišljanja.

"Ako Microsoft ikad napravi aplikaciju za Linux, to će značiti da smo pobijedili", izjavio je tvorac Linuxa Linus Torvalds prije mnogo godina i sigurno nje ni sanjao dokle će njegovih ruku djelo i Microsoft dospjeti, ponajprije u odnosu koji njeguju.

Osim što sad Microsoft želi na linux-distros mailing listu, proteklih godina Azure je okrenuo prema Linuxu, što ne čudi jer Linux i cloud su prirodno povezani. Zatim, izveo je prije nešto više od mjesec dana Linux kernel za Windows 10, po prvi put ikad. Još prije tri godine postao je Microsoft i platinasti član Linux Foundationa...

I ne treba bježati od toga da se sve promijenilo s 4. veljače 2014. godine, kad je CEO postao Satya Nadella. Shvatio je gdje se griješi i odlučio sve promijeniti, a zasad mu ide više nego dobro, barem kad je cloud u pitanju. Mobilni dio je "odstranio" jer nije imao smisla, desktop računala "pretvara" u uređaje vezane uz cloud i pretplatnički softver, a kompanija mu je na mnogo područja jedan od lidera industrije...

Još iz kategorije

Ukidanje lajkova i zašto nam je to u redu

Ukidanje lajkova i zašto nam je to u redu

04.12.2019. komentiraj

Instagram je nedavno objavio da ulazi u testnu fazu ukidanja 'lajkova' u SAD-u. Osam drugih država bez ‘lajkova’ je već preko šest mjeseci i sada se proces širi zbog pojačanog nadzora s ciljem smanjivanja pritiska na mlade, stavljajući u fokus komunikaciju i ostvarivanje kontakata umjesto popularnosti. CEO Instagrama Adam Mosseri je za Buzzfeed News izjavio kako se nada da će ukidanje ‘lajkova’ potaknuti ugodniju atmosferu i okruženje u kojem će se ljudi moći opuštenije izražavati. No, sasvim je jasno kako ovo nije odluka nastala iz altruizma.

Iza svake uspješne žene stoji – muškarac

Iza svake uspješne žene stoji – muškarac

29.11.2019. komentiraj

One su obrazovane, pametne, zgodne i vrlo sposobne u poslu. Vode urede, skupove i ljude, organiziraju događanja i donose velike profite, a zovu ih kašmir mafija zbog velike moći u tzv.muškom poslovnom svijetu.

Umjetna inteligencija - zlatni trenutci ili pred novom zimom?

Umjetna inteligencija - zlatni trenutci ili pred novom zimom?

28.11.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija napreduje svakog dana i zato troši sve više računalne moći da bi se “utrenirala”, no sukladno s tim troši i nikad više novca da bi se održavala te u konačnici postajala naprednija. Zato se postavlja logično pitanje o tome proživljava li umjetna inteligencija zlatne trenutke ili dolazi nova “zima”...