Kako izbor oblaka prilagoditi poslovanju

Kako izbor oblaka prilagoditi poslovanju
DepositPhotos / Ilustracija

Razmišljanje o prebacivanju informacijskih sustava u cloud kod većine korisnika i dalje stvara nedoumice. Kolokacija, privatni oblak, javni oblak, hibridno okruženje modeli su koji stoje na raspolaganju korisnicima. Svaki od navedenih modela za korisnike ima određenih prednosti.

Kolokacija

Iako se možda mnogi neće složiti, kako kolokacija spada u „obitelj“ privatnih obaka. Uz uslugu kolokacije tvrtke vlastite poslužitelje, mrežnu opremu, softver i najam prostora za ormare ili pozicije u ormarima koji se nalaze u visokodostupnim podatkovnim centrima.  Korištenjem usluge kolokacije korisnici imaju potpunu slobodu i kontrolu nad izborom proizvođača opreme i sami su odgovorni za konfiguraciju posljužitelja i mrežne opreme, odgovorni su za instalaciju , održavanje, licenciranje softvera i izradu sigurnosnih kopija.

S druge strane usluga kolokacije korisnicima osigurava neprekinutost napajanja, superiorne rashladne sustave i višestruko redundantne internetske veze. Najčešći razlog odabira kolokacije je vezan uz nedostatk adekvatnog fizičkog prostora za smještaj opreme unutar tvrtke, a investicija izgradnje adekvatnog prostora sa svim budućim pratećim troškovima je neopravdana.

Privatni oblak

Kod modela privatnog oblaka usluge i infrastruktura u vlasništvu su jedne organizacije. Najčešće organizacija za potrebe privatnog oblaka gradi kvalitetnu serversku salu ili manji podatkovni centar. Dakle računalni resursi se ne dijele sa drugim korisnicima. Glavna prednost privatnog oblaka je mogućnost povećane razine sigurnosti i za razliku od javnog oblaka, korisnik može prilagoditi sve resurse svojim potrebama. Privatni oblak se koristi u određenim segmentima gospodarstva i najčešće su to segment zdravstva, financijski sektor i sektori osiguranja. Navedeni sektori gospodarstva koriste privatni oblak jer se moraju pridržavati strogih propisa, uključujući standarde sigurnosti i privatnosti podataka.

Međutim, ne treba privatni oblak smatrati sigurnosno superiornijim rješenjem nad javnim oblakom, štoviše sigurnosni mehanizmi javnih oblaka sve su savršeniji i trend je korisnika da poslovanje odmiču od privatnih oblaka prema javnom oblaku.

Javni oblak

Javni oblak IT usluge i infrastrukturu pruža fizički izvan prostora tvrtki putem interneta. Kod koncepta javnog oblaka sustavi i aplikacije dijele istu fizičku infrastrukturu podatkovnog centra davatelja usluge s drugim korisnicima, ali na potpuno izoliranoj virtualnoj okolini. S ovakvim načinom konzumacije usluga korisnici smanjuju potrebu za početno kapitalno ulaganje, a istovremeno zadržavaju pouzdanost, skalabilnost, sigurnost i fleksibilnost.

Korisnicima je javni oblak pruža skalabilnost bez ugrožavanja sigurnosti. Isto tako korisnici imaju slobodu platiti samo resurse koje su stvarno potrošili, čime je javni oblak postao idealno rješenje za male i srednje tvrtke.

Prilikom odabira i razmatranja tvrtki koje nude usluge javnog oblaka od izuzetne je važnosti provjeriti ispunjava li davatelj usluga posebne industrijske propise, usklađenost sa lokalnom zakonodavnom regulativom i može li davatelj usluge pružiti usklađenost i suverenitet podataka.

Hibridni oblak

Hibridni oblak je računarsko okruženje u oblaku koje koristi kombinaciju različitih praksi. Mnoge tvrtke idealno okruženje nalaze u kombiniranju javnog i privatnog oblaka u kombinaciji s uslugama kolokacije i/ili lokalne infrastrukture. Hibridna okruženja posebno su prikladna ukoliko podatci koje tvrtka obrađuje imaju različite razine osjetljivosti.

Tako korisnici kroz hibridni model omogućuje maksimalnu učinkovitost za najmanje financijsko ulaganje. Komponenta javnog oblaka pruža fleksibilnost i skalabilnost, privatni oblak za podatke s poslovno kritičnim funkcijama. Neke tvrtke hibridna okruženja koriste sa više različitih davatelja usluga javnog oblaka što takva hibridna okruženja čini prilično složenijima od rješenja temeljenih od čisto javnih ili privatnih oblaka ili kolokacije.

Odluke i strategije prelaska u rješenja temeljena na oblaku ili hibridna rješenja svakako nemojte donositi sami već se posavjetujte sa stručnjacima koji nude rješenja temeljena na oblaku . Obično se kod izrade rješenja treba uključiti nekoliko stručnjaka iz različitih polja kako bi okruženje moglo funkcionirati pouzdano i bez kašnjenja.