Fiskaliziraj me nježno – zalijepi mi znak - Fiskaliziran sam!

Fiskaliziraj me nježno – zalijepi mi znak - Fiskaliziran sam!

Novi val fiskalizacije osim sređivanja stanja naplate PDV-a, kako reče netko, najviše će obradovati ministra Slavka Linića, ali uz njega mislim i krojače. Naime, slobodna zanimanja koja su morala biti fiskalizirana i izdavati račune prema važećem zakonu morat će za svako mjesto izdavanja računa imati označeno.

Dakle, budući da svi oni koji koriste računalo i to prijenosno ili ako imaju tablet morati na leđima nositi znak da su zapravo putujuća blagajna i mjesto izdavanja računa. Naime, takve informacije trenutno kruže među slobodnim zanimanjima jer im tako govore knjigovođe i situacija je pomalo smiješna.

 

Evo što kaže između ostalog zakon:

 

III. SADRŽAJ RAČUNA

Članak 9.

 

Za potrebe provedbe postupka fiskalizacije račun, osim podataka propisanih posebnim propisima, mora sadržavati ove podatke:

1. vrijeme izdavanja računa (sat i minuta),

2. oznaku operatera (osobe) na naplatnom uređaju,

3. oznaku načina plaćanja računa – novčanice, kartica, ček, transakcijski račun, ostalo,

4. Jedinstveni identifikator računa i

5. zaštitni kod izdavatelja obveznika fiskalizacije.

(2) Obveznici fiskalizacije iz članka 3. ovoga Zakona dužni su na računu iskazati sve podatke propisane stavkom 1. ovoga članka bez obzira na način na koji se obavlja naplata računa.

(3) Iznimno od stavka 2. ovoga članka, obveznici fiskalizacije koji ostvareni promet naplaćuju sredstvom koje se ne smatra gotovinom prema članku 2. točki 5. ovoga Zakona, nisu dužni iskazati podatke iz stavka 1. točaka 4. i 5. ovoga članka.

(4) Preslike izdanih računa obveznik fiskalizacije dužan je čuvati u skladu s odredbama Općeg poreznog zakona te posebnih propisa.

 

Ipak mora se priznati da reda treba uvesti jer nejasno je što će se dogoditi dakle moramo označiti i laptope i tablete za račune koji su formalno u sustavu fiskalizacije jer se ne posluje s gotovinom ali moraju nakon donesene odluke imati točnu sljedivost broja računa, kao da to sami ne bismo željeli i ali točno vrijeme „sat : min : sec“, možda da dodamo i tisućinke sekunde prema atomskom satu.

Ali nismo gotovi sa zakonom:

Članak 10.

(1) Oznaku operatera na naplatnom uređaju, kao oznaku osobe koja je izvršila naplatu iz članka 9. stavka 1. točke 2. ovoga Zakona, obveznik fiskalizacije dužan je povezati s osobnim identifikacijskim brojem te osobe. Osobni identifikacijski broj (OIB) operatera naplatnog uređaja, dostavlja se Ministarstvu financija, Poreznoj upravi kao element računa, kod provedbe postupka fiskalizacije izdavanja računa.

(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, kao osobni identifikacijski broj (OIB) operatera može se dostaviti osobni identifikacijski broj (OIB) obveznika fiskalizacije ako se radi o djelatnostima fizičkih osoba, o izdavanju računa putem samonaplatnih uređaja te u ostalim sličnim slučajevima.

Članak 11.

(1) Broj računa, koji je prema odredbama posebnih propisa sastavni dio računa, obveznici fiskalizacije iz članka 3. ovoga Zakona, kod provedbe postupka fiskalizacije iskazuju u polju broj računa u tri dijela:

1. numerički broj računa,

2. oznaka poslovnog prostora i

3. broj naplatnog uređaja.

(2) Numerički broj računa iz stavka 1. točke 1. ovoga članka mora slijediti neprekinuti numerički redoslijed, bez praznina, po svakom poslovnom prostoru ili po naplatnom uređaju u poslovnom prostoru. Pravila slijednosti numeričkih brojeva računa, popis poslovnih prostora te dodijeljene oznake poslovnih prostora obveznik fiskalizacije propisuje internim aktom, koji predočuje za potrebe poreznog nadzora.

(3) Neprekinuti numerički redoslijed svake kalendarske godine kreće od broja 1 do broja n, po svakom poslovnom prostoru, odnosno po naplatnom uređaju u poslovnom prostoru.

Manjak interneta

E sad do problema sa spajanjem direktno na servere Porezne uprave kako bi se dobili jedinstveni broj računa i zaštitni kod izdavatelja obveznika fiskalizacije. Sve to treba proći kroz telekomunikacijsku mrežu, a zamislite pritom korisnika veterinara ili liječnika opće prakse u kućnom posjetu samo tridesetak kilometara od Zagreba s prijenosnim uređajem – odnosno prijenosnom fiskalnom kasom kako lutaju po brdašcima i traže signal.

Ili možda sljedeću priču. „U jednom svinjcu nemam, u drugome signala nema!“, reče jedan veterinar i bi u pravu. Stvarno katastrofalno izvođenje na terenu, ma što tko govorio, jer zaboravite pristupačnost Interneta kao u Zagrebu, Osijeku, Rijeci ili Splitu, zamislite veterinara na Velebitu, liječnika na Visu.

I moram priznati da će biti puno telekomunikacijskih muka za svakog veterinara, ali i državu i njezinu nakanu da se telekomunizirano u svakom smislu te riječi. I eto mora se priznati da mreža telekomunikacijska mora biti bolja, pa su na potezu pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku Darko Parić i telekom operateri jer Linić će u protivnom biti nezadovoljan!

Još iz kategorije

Kontroliranje naoružanja pogonjenog umjetnom inteligencijom vjerojatno je nemoguće

Kontroliranje naoružanja pogonjenog umjetnom inteligencijom vjerojatno je nemoguće

25.04.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija sve se češće veže uz naoružanje, ali teško je ignorirati činjenicu da bi situacija mogla otići u potpuno krivom smjeru pa svijet zadesi prijetnja daleko veća no što je bila ona u vrijeme “zveckanja” nuklearnim oružjem.

KOMENTAR:  Tele2 Hrvatska jako dobar u prvom kvartalu

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska jako dobar u prvom kvartalu

24.04.2019. komentiraj

Unatoč žestokoj tržišnoj utakmici za svakog korisnika Tele2 Hrvatska završio je još jedan uspješan kvartal i na godišnjoj razini gledajući razdoblje siječanj-ožujak ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine ostvario vrlo visok rast od gotovo 10 posto.

MONTESQUIE (O duhu zakona)

MONTESQUIE (O duhu zakona)

23.04.2019. komentiraj

„Zviždač“ je popularan naziv za osobu koja javno upozorava na ilegalne aktivnosti kojima svjedoči. U javnosti je možda najviše kontroverze u posljednjih nekoliko godina, izazvao slučaj američkog zviždača Edwarda Snowdena koji je učinio dostupnima javnosti dokumente iz kojih su vidljive mjere nadzora diljem svijeta putem softvera koje su razvile američke obavještajne službe.