Dobro je znati

Dobro je znati

Foto: Dražen Tomić

Kad god upoznate novu osobu, bilo poslovno ili privatno prirodno vam je i normalno da saznate što više o njoj. Raspitujete se preko onih koji su vas upoznali, tko je, kakva je osoba, kakav joj je karakter, s kim se duži, gdje izlazi … guglate ju obavezno. Zar ne?

Dobro je znati s kim imate posla!

Ili ćete imati. Ili radije ne. Naravno da razmišljate, procjenjujete onog s kojim se spremate ući u privatni i/ili poslovni odnos. Ili radite za njega, ili on za vas. Ništa vam novo nisam rekao, a kamoli nešto mudro, pa to radimo instinktivno, možda sam vas samo osvijestio. I zaintrigirao. O čemu se radi danas?

Najvažnije u pravilu zanemarujemo

Pogotovo mi tehničke orijentacije, nama rad s ljudima nije prirodno okruženje, mi smo koncentrirani na stvari, ideje, funkcionalnosti. Tek ponekad, i to samo ako nas nauče, i suradnike, korisnike, kupce …

I tko je ta, od svih najvažnija, osoba s kojom smo u bliskom, svakodnevnom kontaktu, a o kojoj vrlo rijetko razmišljamo. Uzimamo ju zdravo za gotovo i puštamo da se naš odnos odvija sam od sebe. A najvažnija je za naš ukupni rast i razvoj. I da, nije mama.

It is I - Leclerc

Zašto je tako, na žalost ne znam, ali pogledajte oko sebe – cijelo se vrijeme bavite drugima, predmetima i područjima interesa, te ljudima koji vas okružuju, ponekad i cijelim svijetom i nerijetko ih osim shvatiti želite i promijeniti. Sebi u korist.

I to da bi vam bilo lakše u životu.

A put koji smo gotovo svi odabrali, ili nam je odgojem, kućnim ili školskim bio ponuđen je sve samo ne lagan. Pokušavamo promijeniti svijet umjesto sebe.

Ma razumijem ja da je teško spoznati, a kamo li promijeniti sebe, ali budimo realni (racionalnost je nešto što nas iz ove branše odlikuje) te se dvije kategorije i ne mogu uspoređivati – ja i sve drugo. Nacrtajte si Venn dijagram, pa ćete shvatiti.

Upoznaj sebe

Stara je izreka, grčkog porijekla, ali se nekako (mora da je to stvarno jako teško) nije prihvatila u modernom okruženju, a kamo li obrazovanju. Imao sam priliku i osobno posvjedočiti opće neznanje i nerazumijevanje (ne i nezainteresiranost) na nedavno održanom profesionalnom školovanju europskih stručnjaka tehnološke provenijencije. Pod stručnjaka, mislim izrazito uspješnih profesionalaca iz dvadesetak europskih zemalja, kad sam i shvatio da to i nije nešto lokalno, već pravi globalni problem.

Emocionalna inteligencija

I poučen odavno od prof. Sriće, koji je među prvima mantrao i o toj, meni tada potpuno nepoznatoj inteligenciji, radeći s ljudima, a odnedavno i studentima (no offenece) krenuo sam u dodatno čitanje. I shvatio da i ne zaostajem previše. Daniel Goleman, otac emotivne inteligencije, svoj  je best seller napisao tek 1995. godine.

Gdje sam tu ja

Kakve to veze ima sa mnom,  zar nismo počeli da je dobro znati, upoznati i raditi, promijeniti sebe, što je bitno lakše nego ratovati s objektima, ljudima, cijelim svijetom.

Osnova emocionalne inteligencije je rad na sebi, razumijevanje i usavršavanje, kako bi mogli prvo razumjeti druge, a tek na kraju ih „brusiti i usavršavati“.

Ljeto je idealno doba

Dolazi nam vrijeme koje možemo u potpunosti posvetiti sebi, svojim bližnjima, svojim ciljevima i snovima, pa ako je bar nešto od toga spoznavanje sebe i vještina emocionalne inteligencije, stay tuned, nadam se da sam dosta radio na sebi i da ću naći vremena podijeliti to s vama. Ugodan vam odmor (radni) želim.

Još iz kategorije

Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

03.04.2020. komentiraj

Rasprave vezane uz to traju li SSD diskovi duže od “klasičnih” hard diskova traju već poduže vrijeme, a odgovor na brojna pitanja nude razni stručnjaci. Čak se prije četiri godine i Google odlučio ponuditi neke od odgovora, a sad su se na posao “bacili” i entuzijasti s How-To Geek.

5 osnovnih savjeta za rad od doma

5 osnovnih savjeta za rad od doma

31.03.2020. komentiraj

Svjetska kriza izazvana koronavirusom, epidemija koja je ugrozila gospodarstvo donijela je novu paradigmu i prisilila kompanije na rad od kuće. Iako će se mnogima činiti jednostavno rad od kuće će biti veliki izazov iz nekoliko razloga. Kompanije i pojedinci moraju odgovoriti na te izazove i upravo ćemo vam u ovom tekstu dati možda neke od korisnih smjernica kako se organizirati za rad od kuće.

Kako ne zvučati kao seronja u komuniciranju preko Slacka i e-maila

Kako ne zvučati kao seronja u komuniciranju preko Slacka i e-maila

30.03.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa natjerala je oko dvije milijarde ljudi diljem svijeta na izolaciju, što znači da oni koji mogu, obavljaju posao iz svojih domova, na daljinu. A tako nešto iziskuje prilagodbu u svakom smislu, među kojima je i ona vezana uz komunikaciju.