Zoom se ipak predomislio, enkripcija svima, a ne samo pretplatnicima

Zoom se ipak predomislio, enkripcija svima, a ne samo pretplatnicima

Foto: DepositPhotos

Zoom se odlučio da ipak neće nastaviti s idejom enkripcije (E2EE) samo za pretplatnike, već i za sve ostale korisnike. Dakle, oni koji plaćaju usluge, neće biti u povlaštenom položaju po pitanju sigurnosti od onih koji ne plaćaju usluge.

Početkom lipnja stigla je odluka koja se sad "preokrenula", a vrlo vjerojatno je motiv za tako nešto u činjenici da konkurenti nude sve više besplatnih i kvalitetnih mogućnosti korisnicima. Očito zato jer su uhvatili korak izgubljen tijekom pandemije koronavirusa, ali i korak izgubljen jer nisu prepoznali trendove kao što ih je prepoznao Zoom. A potom ih je krenuo i postavljati.

Dakle, ukratko, Zoom od srpnja nudi mogućnost kriptiranih end-to-end poziva za sve korisnike, što znači da će kritike na računa slabije sigurnosti te platforme napokon biti utišane. U kompaniji su svjesni da samo na taj način mogu pridobiti povjerenje na duže staze. I ne samo to, mogu pridobiti povjerenje onih koji misle trošiti najviše novca i vremena na Zoom.

Što se pak tiče konkurencije i kriptiranih poziva... Zasad je Brave najavio tako nešto za svoj internetski preglednik, Facebook je to najavio za Messenger, ali na tržištu zapravo u punom smislu riječi postoji samo Signal te poslužitelji slični njemu. To znači da se radi o neprofitnim platformama koje nude kritpiranu komunikaciju no nisu ipak "to to".

A "to to" bi bio Zoom jer okuplja više od 300 milijuna aktivnih korisnika na svojoj platformi pa samim time ima daleko širi značaj. Zato ga se toliko i kritizira ako dođe do nekog propusta u sigurnosnom smislu. Iako, ruku na srce, kad stotine milijuna ljudi koristi nešto, za očekivati je da će se naći oni koji mogu narušiti nečiju sigurnost i(li) privatnost.

Nažalost po Zoom, luksuz u kojem se to promatra bez ikakvih konkretnih poteza ne postoji. Barem ne više... Pandemija koronavirusa vinula je tu platformu u orbitu te je od prosinca do travnja stigla do tek deset milijuna korisnika do spomenutih 300 milijuna. A da ih ne izgubi mora napredovati i razvijati se.

"Naučili smo mnogo iz ovih primjera i umjesto fokusa na dodavanje novih mogućnosti, uložit ćemo novac kako bismo poboljšali sigurnost aplikacije", ustvrdio je Eric Yuan, izvršni direktor (CEO) Zooma.

Bilo je to prije tri mjeseca, a obećao je da će do srpnja to obećanje biti ispunjeno. I čini se da hoće - za sve!

Još iz kategorije

HT produžio ugovor s United Mediom

HT produžio ugovor s United Mediom

23.07.2021.

Hrvatski Telekom svojim korisnicima uvijek pruža najkvalitetniji sadržaj s ciljem osiguranja najboljeg korisničkog iskustva, pohvalili su se iz najjačeg domaćeg telekoma HT-a. Sukladno tome, uz ranije produženu suradnju s Arena Sportom produljen je ugovor o suradnji s United Mediom (UM) čime sportski, informativni i zabavni kanali UM-a nastavljaju biti u MAXtv ponudi tijekom sljedećih 13 mjeseci. Odnosi se to i na N1 televiziju, pojašnjavaju iz HT-a.

YouTube dosegao 34,6 milijardi mjesečnih posjeta, više nego Facebook i Twitter zajedno

YouTube dosegao 34,6 milijardi mjesečnih posjeta, više nego Facebook i Twitter zajedno

23.07.2021.

Google se može pohvaliti novim uspjehom, njegov YouTube ima više posjeta na mjesečnoj razini no Facebook. Riječ je o 34,6 milijardi u odnosu na 22,4 milijarde i to se odvilo kroz svibanj ove godine.

Mala i srednja poduzeća najčešće su žrtve phishing napada u Europi

Mala i srednja poduzeća najčešće su žrtve phishing napada u Europi

22.07.2021.

Mala i srednja poduzeća (SMEs) u Europi najpoželjnija su meta za hakere tijekom pandemije koronavirusa, a najuspješnija metoda kojom se služe jest phishing, zatim slijede web bazirani napadi.