Znanstvenici upozoravaju na nužnost pripreme za kvantne napade

Znanstvenici upozoravaju na nužnost pripreme za kvantne napade

Foto: DepositPhotos

Kvantna računala donijet će napredak na svim poljima u računalstvu, a automatski i šire, ali vrijeme je da se počne razgovarati malo detaljnije o problemima koji mogu stići. Pritom se misli na kibernetičke napade, koji će uz korištenje kvantnih računala biti daleko opasniji od svega što danas možemo zamisliti. Upozorili su na to u američkoj Nacionalnoj akademiji znanosti, inženjerstva i medicine (NASEM) te objavili i rad na tu temu.

Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Konkretnije, napredak po pitanju kvantnog računalstva trebao bi se zbiti kroz narednih pet godina i to je dovoljno vremena da se pronađe alternativa kriptiranju podataka kao njihovoj zaštiti.

Stoga, svi koji žele osigurati podatke koje imaju na razdoblje od deset ili više godina, moraju se okrenuti drugim metodama zaštite i prekinuti se oslanjati na enkripciju. To je vrlo jednostavan zaključak, ali u praksi kompliciran jer kako pronaći adekvatnu zaštitu za situaciju u kojoj još nismo... Zato su potrebni ovakvi razgovori, rasprave, pogled prema naprijed.

Primjerice, probijanje kriptiranih podataka kod današnjih bi računala trajalo milijarde godina, bez obzira na moć koju posjeduju, a kvantnim bi računalima trebao djelić sekunde. Takav podatak jasno govori o tome koliko su moćna i koliki napredak će uslijediti njihovim dolaskom. Zato je mnogo jasnije zašto hakeri i špijuni na državnim razinama zadovoljno trljaju ruke te se svi skupa nadaju što skorijem dolasku nove tehnologije. Ako imaju mogućnosti, podupiru je znanjem i(li) novcem.

Kako god bilo, prevencija je potrebna jer danas apsolutno sve ovisi o enkripciji. Banke, obrazovanje, zdravstvo, javna služba, vojska, komunalne usluge, prijevoz... Apsolutno sve bi moglo doći u opasnost ukoliko "loši momci" imaju prednost po dolasku kvantnog računalstva "na svijet".

Još iz kategorije

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

14.01.2019. komentiraj

Microsoft je novu godinu započeo s praskom i omogućio svima besplatno kreiranje repozitorija na GitHubu, što će i one tvrdokorne približiti platformi kojoj su možda okrenuli leđa kad je u lipnju prošle godine za 7,5 milijardi američkih dolara prodana Microsoftu. A nije ni to sve, broj repozitorija je neograničen i sve besplatno!

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

12.01.2019. komentiraj

Kompanija Abine, koja stoji iza Blur upravljača lozinkama i DeleteMe online uslugom za zaštitu privatnosti, objavila je da se suočila s probojem koji je utjecao na oko 2,4 milijuna korisnika. Nezgodna situacija zbila se 13. prosinca prošle godine i odmah je uslijedila reakcija, no javnost je za sve doznala tek s početkom godine.

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

10.01.2019. komentiraj

Od dvije velike povrede osobnih podataka u Njemačkoj, ona koja je pogodila političare privukla je gotovo 65 puta veću pažnju. Hoće li EDPB reagirati? Mjesec dana nakon što je njemačko nadzorno tijelo za zaštitu osobnih podataka LfDI upravo simboličnom kaznom od 20.000 eura kaznilo Knuddels.de za curenje osobnih podataka njihovih 330.000 korisnika, bumerang se vratio u obliku objave ukradenih osjetljivih osobnih podataka stotina članova njemačkog parlamenta i drugih javnih osoba.