Znanstvenici upozoravaju na nužnost pripreme za kvantne napade

Znanstvenici upozoravaju na nužnost pripreme za kvantne napade

Foto: DepositPhotos

Kvantna računala donijet će napredak na svim poljima u računalstvu, a automatski i šire, ali vrijeme je da se počne razgovarati malo detaljnije o problemima koji mogu stići. Pritom se misli na kibernetičke napade, koji će uz korištenje kvantnih računala biti daleko opasniji od svega što danas možemo zamisliti. Upozorili su na to u američkoj Nacionalnoj akademiji znanosti, inženjerstva i medicine (NASEM) te objavili i rad na tu temu.

Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Konkretnije, napredak po pitanju kvantnog računalstva trebao bi se zbiti kroz narednih pet godina i to je dovoljno vremena da se pronađe alternativa kriptiranju podataka kao njihovoj zaštiti.

Stoga, svi koji žele osigurati podatke koje imaju na razdoblje od deset ili više godina, moraju se okrenuti drugim metodama zaštite i prekinuti se oslanjati na enkripciju. To je vrlo jednostavan zaključak, ali u praksi kompliciran jer kako pronaći adekvatnu zaštitu za situaciju u kojoj još nismo... Zato su potrebni ovakvi razgovori, rasprave, pogled prema naprijed.

Primjerice, probijanje kriptiranih podataka kod današnjih bi računala trajalo milijarde godina, bez obzira na moć koju posjeduju, a kvantnim bi računalima trebao djelić sekunde. Takav podatak jasno govori o tome koliko su moćna i koliki napredak će uslijediti njihovim dolaskom. Zato je mnogo jasnije zašto hakeri i špijuni na državnim razinama zadovoljno trljaju ruke te se svi skupa nadaju što skorijem dolasku nove tehnologije. Ako imaju mogućnosti, podupiru je znanjem i(li) novcem.

Kako god bilo, prevencija je potrebna jer danas apsolutno sve ovisi o enkripciji. Banke, obrazovanje, zdravstvo, javna služba, vojska, komunalne usluge, prijevoz... Apsolutno sve bi moglo doći u opasnost ukoliko "loši momci" imaju prednost po dolasku kvantnog računalstva "na svijet".

Još iz kategorije

Facebook najavio vlastitu kriptovalutu nazvanu Libra

Facebook najavio vlastitu kriptovalutu nazvanu Libra

19.06.2019. komentiraj

Najavom o vlastitoj kriptovaluti Facebook je izazvao veliku pozornost, a tek odabirom imena – Libra odnosno ako to prevedemo na hrvatski Vaga. Nova će valuta biti lansirana već sljedeće godine i biti ono što je poznato kao stabilcoin - digitalna valuta koja je podržana od strane valuta i vrijednosnih papira. Cilj je izbjeći masovne fluktuacije vrijednosti tako da se Vaga može koristiti za svakodnevne transakcije tako da više ne postoje problemi kao kod drugih kriptovaluta zbog velikih fluktuacije kao što je to slučaj kod Bitcoina.

Keks Pay nudi i skeniranje kartica

Keks Pay nudi i skeniranje kartica

18.06.2019. komentiraj

U sklopu svoje mobilne aplikacije Keks Pay, Erste banka je korisnicima ponudila mogućnost jednostavnog i brzog skeniranja kreditnih i debitnih kartica. Riječ je o novitetu na hrvatskom tržištu, koji je razvila tvrtka Microblink, a korisnicima omogućava da umjesto ručnog unošenja, podatke s kartice puno brže unesu koristeći kameru mobitela. Skeniranje podataka s kartice odvija se na samom uređaju, bez serverske obrade i pohrane podataka, što omogućuje visoku razinu sigurnosti.

Prva godina primjene Uredbe o zaštiti podataka - 73 posto Europljana zna za barem jedno od svojih prava

Prva godina primjene Uredbe o zaštiti podataka - 73 posto Europljana zna za barem jedno od svojih prava

18.06.2019. komentiraj

U povodu prve godišnjice primjene Opće uredbe EU-a o zaštiti podataka, na kojem se razmatrala njezina uspješnost, Europska komisija objavila je rezultate posebnog istraživanja Eurobarometra o zaštiti podataka. Rezultati pokazuju da su Europljani relativno dobro upoznati s novim pravilima o zaštiti podataka, svojim pravima i postojanjem nacionalnih tijela za zaštitu podataka, kojima se mogu obratiti ako su im prava prekršena.