Znanstvenici upozoravaju na nužnost pripreme za kvantne napade

Znanstvenici upozoravaju na nužnost pripreme za kvantne napade

Foto: DepositPhotos

Kvantna računala donijet će napredak na svim poljima u računalstvu, a automatski i šire, ali vrijeme je da se počne razgovarati malo detaljnije o problemima koji mogu stići. Pritom se misli na kibernetičke napade, koji će uz korištenje kvantnih računala biti daleko opasniji od svega što danas možemo zamisliti. Upozorili su na to u američkoj Nacionalnoj akademiji znanosti, inženjerstva i medicine (NASEM) te objavili i rad na tu temu.

Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Konkretnije, napredak po pitanju kvantnog računalstva trebao bi se zbiti kroz narednih pet godina i to je dovoljno vremena da se pronađe alternativa kriptiranju podataka kao njihovoj zaštiti.

Stoga, svi koji žele osigurati podatke koje imaju na razdoblje od deset ili više godina, moraju se okrenuti drugim metodama zaštite i prekinuti se oslanjati na enkripciju. To je vrlo jednostavan zaključak, ali u praksi kompliciran jer kako pronaći adekvatnu zaštitu za situaciju u kojoj još nismo... Zato su potrebni ovakvi razgovori, rasprave, pogled prema naprijed.

Primjerice, probijanje kriptiranih podataka kod današnjih bi računala trajalo milijarde godina, bez obzira na moć koju posjeduju, a kvantnim bi računalima trebao djelić sekunde. Takav podatak jasno govori o tome koliko su moćna i koliki napredak će uslijediti njihovim dolaskom. Zato je mnogo jasnije zašto hakeri i špijuni na državnim razinama zadovoljno trljaju ruke te se svi skupa nadaju što skorijem dolasku nove tehnologije. Ako imaju mogućnosti, podupiru je znanjem i(li) novcem.

Kako god bilo, prevencija je potrebna jer danas apsolutno sve ovisi o enkripciji. Banke, obrazovanje, zdravstvo, javna služba, vojska, komunalne usluge, prijevoz... Apsolutno sve bi moglo doći u opasnost ukoliko "loši momci" imaju prednost po dolasku kvantnog računalstva "na svijet".

Još iz kategorije

Potrošači se odriču tradicionalnih oblika praćenja zabavnih i medijskih sadržaja

Potrošači se odriču tradicionalnih oblika praćenja zabavnih i medijskih sadržaja

25.03.2019. komentiraj

Potrošači sve više koriste digitalnu tehnologiju u razne svrhe, a velike se promjene odvijaju u načinu pristupanja zabavnim i medijskim sadržajima. 38% potrošača prima zabavni sadržaj putem streama najmanje jednom dnevno, a među potrošačima Generacije Z, više od 50% prestaje pristupati zabavnim sadržajima na tradicionalan način, odnosno putem raznih kablova.

Facebook čuvao stotine milijuna lozinki korisnika u običnom tekstualnom obliku

Facebook čuvao stotine milijuna lozinki korisnika u običnom tekstualnom obliku

25.03.2019. komentiraj

Facebook je šokirao javnost objavom da se stotine milijuna lozinki njegovih korisnika nalazimo u običnom tekstualnom obliku, i to unutar njegovih internih sustava. Doznalo se to potpuno slučajno prije dva mjeseca i uslijedila je brza reakcija, ali svejedno čudi da se tako nešto uopće dogodilo, izniman je to propust.

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

23.03.2019. komentiraj

Norveška tvrtka Auka angažirala je britansku istraživačku agenciju LM Research da provede istraživanje među 28 tisuća malih i velikih trgovaca te tvrtki u ugostiteljstvu i hotelijerstvu na razini svih 28 zemalja Europske unije. Rezultati ovog istraživanja danas su predstavljeni u Zagrebu na događanju organiziranom u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške.