Znanstvenici spojili moždane ćelije na strojeve putem interneta

Znanstvenici spojili moždane ćelije na strojeve putem interneta

Foto: DepositPhotos

Znanstvenici su stigli do fenomenalnog otkrića, u kojem su moždane ćelije štakora u Italiji uspjeli spojiti na mrežu te odaslati električne signale u realnom vremenu tako da ih “čitaju” umjetne neuronske veze u Švicarskoj! Naime, online signali slani su putem električnih sinapsa nazvanih memristori, a nalaze se u Velikoj Britaniji.

Moguće je odaslati signal i u suprotnom smjeru, od umjetnih neurona prema moždanim ćelijama, što znači da bi u teoriji bilo moguće davati naredbe ili pomagati moždanim ćelijama koje ne funkcioniraju na adekvatan način. Mogućnosti su uistinu u ovom trenutku neograničene jer otkriće je potpuni novitet te s njim još treba raditi.

Detalji rada objavljeni su u stručnom mediju Nature Scientific Reports, a iza njega stoje znanstvenici iz Velike Britanije, Italije, Njemačke i Švicarske. Stručno, područje njihova rada naziva se "sučelje mozga-stroja" ili na jednostavnije na engleskom - "brain-machine interface.

Glavni cilj jest uz pomoć umjetne inteligencije tretirati Parkinsonovu bolest, ali moguće je raditi i s ostalim poteškoćama koje su vezane uz živčani sustav. Osim ovog međunarodnog tima, na identičnoj tehnologiji i njenom razvoju, radi nekoliko grupa stručnjaka, ali i kompanija. Primjerice, američki Blackrock Microsystems i irski Medtronic ulažu novac kako bi što prije stigli konkretni rezultati.

Ali, nitko još nije uspio što je uspio ovaj međunarodni tim, slati signale obostrano, tako da su u priču uključene moždane ćelije, umjetne neuronske veze i memristori. A sve to, da se odvija putem internetske veze. Naravno, proći će godine prije no što počnu testiranja na ljudima, a potom i određeno vrijeme prije nego cijela priča postane stvarnost.

Kad bi postala, osim Parkinsona i bolesti vezanih uz živčani sustav, implantanti umjetne inteligencije u ovom bi smjeru mogli pacijentima kontrolirati krvni tlak, spriječiti probleme s mjehurom i sve ostalo što se veže uz neurološke probleme. Iznimno je to otkriće i korak naprijed, u svakom slučaju.

Još iz kategorije

Velika analiza domaćeg weba i kako se na njemu štite osobni podaci

Velika analiza domaćeg weba i kako se na njemu štite osobni podaci

30.03.2020. komentiraj

Od danas su javnosti potpuno besplatno dostupni rezultati analize zaštite osobnih podataka za preko 1.000 hrvatskih web stranica, pružatelja usluga iz područja različitih područja zdravstva, državne uprave, energetike, financijske industrije, lokalnih uprava, kritične prometne infrastrukture, obrazovanja i znanosti, prehrambene industrije, web-trgovina, komunalnih poduzeća, medija, transporta, telekoma i auto kuća, potvrdio nam je Stanko Cerin direktor Ostendo Consultinga.

Firefox najavio ukidanje podrške za FTP protokol

Firefox najavio ukidanje podrške za FTP protokol

29.03.2020. komentiraj

Mozilla je objavila plan uklanjanja podrške za FTP protokol iz Firefoxa, što znači da ubuduće korisnici neće moći preuzimati datoteke na taj način, niti pregledavati sadržaj FTP linkova i foldera unutar Firefox internetskog preglednika.

Schneider Electric pridružio se Tehničkom sporazumu o kibernetičkoj sigurnosti

Schneider Electric pridružio se Tehničkom sporazumu o kibernetičkoj sigurnosti

28.03.2020. komentiraj

Schneider Electric pridružio se Tehničkom sporazumu o kibernetičkoj sigurnosti, revolucionarnom dogovoru država potpisnica da će raditi na poboljšavanju ekosustava kibernetičke sigurnosti i braniti digitalnu ekonomiju od kibernetičkih napada.