Znanstvenici spojili moždane ćelije na strojeve putem interneta

Znanstvenici spojili moždane ćelije na strojeve putem interneta

Foto: DepositPhotos

Znanstvenici su stigli do fenomenalnog otkrića, u kojem su moždane ćelije štakora u Italiji uspjeli spojiti na mrežu te odaslati električne signale u realnom vremenu tako da ih “čitaju” umjetne neuronske veze u Švicarskoj! Naime, online signali slani su putem električnih sinapsa nazvanih memristori, a nalaze se u Velikoj Britaniji.

Moguće je odaslati signal i u suprotnom smjeru, od umjetnih neurona prema moždanim ćelijama, što znači da bi u teoriji bilo moguće davati naredbe ili pomagati moždanim ćelijama koje ne funkcioniraju na adekvatan način. Mogućnosti su uistinu u ovom trenutku neograničene jer otkriće je potpuni novitet te s njim još treba raditi.

Detalji rada objavljeni su u stručnom mediju Nature Scientific Reports, a iza njega stoje znanstvenici iz Velike Britanije, Italije, Njemačke i Švicarske. Stručno, područje njihova rada naziva se "sučelje mozga-stroja" ili na jednostavnije na engleskom - "brain-machine interface.

Glavni cilj jest uz pomoć umjetne inteligencije tretirati Parkinsonovu bolest, ali moguće je raditi i s ostalim poteškoćama koje su vezane uz živčani sustav. Osim ovog međunarodnog tima, na identičnoj tehnologiji i njenom razvoju, radi nekoliko grupa stručnjaka, ali i kompanija. Primjerice, američki Blackrock Microsystems i irski Medtronic ulažu novac kako bi što prije stigli konkretni rezultati.

Ali, nitko još nije uspio što je uspio ovaj međunarodni tim, slati signale obostrano, tako da su u priču uključene moždane ćelije, umjetne neuronske veze i memristori. A sve to, da se odvija putem internetske veze. Naravno, proći će godine prije no što počnu testiranja na ljudima, a potom i određeno vrijeme prije nego cijela priča postane stvarnost.

Kad bi postala, osim Parkinsona i bolesti vezanih uz živčani sustav, implantanti umjetne inteligencije u ovom bi smjeru mogli pacijentima kontrolirati krvni tlak, spriječiti probleme s mjehurom i sve ostalo što se veže uz neurološke probleme. Iznimno je to otkriće i korak naprijed, u svakom slučaju.

Još iz kategorije

Chrome premašio 70 posto udjela na tržištu internet preglednika

Chrome premašio 70 posto udjela na tržištu internet preglednika

09.07.2020. komentiraj

Chrome je uspio premašiti 70 posto udjela na tržištu web internetskih preglednika i na taj način srušiti rekord iz prošlog mjeseca, kad je bilo riječi o 69,2 posto. Ujedno, prvi je put taj internetski preglednik zabilježio udio na tržištu veći od 68 posto prije samo dva mjeseca, što znači da je aktualna kriza pomogla Chromeu da sruši osobne rekorde te pridobije još pokojeg korisnika, otkriva Netmarketshare u svom izvještaju.

Facebook priznao ponovno curenje podataka korisnika

Facebook priznao ponovno curenje podataka korisnika

08.07.2020. komentiraj

Facebook se još jednom našao u centru skandala jer priznali su iz kompanije dijeljenje privatnih informacija neaktivnih korisnika aplikacije “treće strane” duže no što su smjeli. To je priznanje stiglo na službenom blogu i još jednom usmjerilo pažnju prema Marku Zuckerbergu i njegovoj kreaciji.

Samouništavajuće poruke za sve chatove su sad dostupne i u Hrvatskoj

Samouništavajuće poruke za sve chatove su sad dostupne i u Hrvatskoj

07.07.2020. komentiraj

Rakuten Viber najavio je skorašnje uvođenje samouništavajućih poruka u sve oblike chata. Ta je vrsta poruka dosada bila dostupna samo u tajnim chatovima, a uskoro će je korisnici moći koristiti u svim oblicima chata. Jednostavno će postaviti željeno vrijeme nakon kojeg će se poruka sama izbrisati, i to nebitno radi li se o tekstu, fotografiji, video ili drugoj vrsti datoteke.