Znanstvenici sa sveučilišta MIT mogu probiti anonimnost Tora bez da taknu enkripciju

Znanstvenici sa sveučilišta MIT mogu probiti anonimnost Tora bez da taknu enkripciju

Foto: Fotolia

Tor je izvorno razvijen od strane US Naval Research Laboratory zaposlenika, a Tor je kratica za „The Onion Router“. Inače, radi se o popularnom softveru dizajniranom na način kako bi se omogućila anonimna komunikacija na Internetu.

Procjenjuje se kako se danas oko 2,5 milijuna ljudi (na dnevnoj bazi) služi Tor značajkom. Čak je i NSA morala priznati poraz pred Torom, a izvještaj koji je procurio u javnost („Tor Stinks“) ističe sljedeće:

„ Mi nikada nećemo biti u mogućnosti identificirati pojedine anonimne korisnike.“, naglašava NSA u svojem izvještaju, a za otkriće ove rečenice je zaslužan, naravno, Edward Snowden.

Da, Tor je prilično siguran kada se radi o čuvanju privatnosti na webu, no znanstvenici sa MIT-a i Katar Computing Research Institute-a tvrde kako se može „slomiti“ Tor. Prema njima, Tor nudi anonimni pristup online resursima prolaskom korisničkih zahtjeva kroz više slojeva šifrirane veze.

Sve počinje ulaznim čvorom koji se ponekada naziva „čuvarem ili stražom“. To je jedini sustav koji zna naše stvarne IP adrese, a napadači mogu postaviti računalo na Tor mrežu kao ulazni čvor i čekati da korisnici šalju zahtjeve kroz njega.

MIT istraživači su koristili algoritme za strojno učenje te su koristeći ovaj mjerni sustav odredili s 99% točnosti kakvim resursima korisnik pristupa. Istraživači su postigli uspjeh u više od 88 % slučajeva identifikacije korisnika. U svakom slučaju, sigurno korisna vijest za NSA....eh, da su to prije znali....

Još iz kategorije

Na Dark Webu se prodaje gotovo 620 milijuna ukradenih korisničkih računa

Na Dark Webu se prodaje gotovo 620 milijuna ukradenih korisničkih računa

17.02.2019. komentiraj

Hakeri su kroz nekoliko posljednjih godina otuđili stotine milijuna korisničkih računa s povjerljivim informacijama na nekima od najposjećenijih web stranica i nude ih za pristojne svote na Dark Webu. Konkretnije, riječ je o 617 milijuna korisničkih računa, a sve ih se može dobiti za svega 20 tisuća američkih dolara, ali u protuvrijednosti bitcoina.

Njemačka želi porez na internetsko oglašavanje

Njemačka želi porez na internetsko oglašavanje

16.02.2019. komentiraj

Kako bi zaštitila svoje medije od američkih tvrtki koje uz igru velikih brojeva žele cijelo oglašavanje preusmjeriti prema sebi njemačka država želi uvesti 15 postotni porez na internetsko oglašavanje i pri tome su vrlo ozbiljni.

Zaba uvodi m-novčanik za korisnike Maestro i Mastercard kartica

Zaba uvodi m-novčanik za korisnike Maestro i Mastercard kartica

15.02.2019. komentiraj

Uslugu m-novčanik, koja omogućava jednostavna plaćanja pametnim telefonom, odsad mogu koristiti korisnici svih Maestro i Mastercard kartica Zagrebačke banke. Zaba je uvela novu dodatnu uslugu unutar m-zabe te tako omogućila potpunu digitalizaciju kartica i plaćanje mobitelom za korisnike Android uređaja. Sada se u restoran, kupnju ili u večernji izlazak možete uputiti bez novčanika, samo s mobitelom u kojem imate aplikaciju m-zaba.