Znanstvenici sa sveučilišta MIT mogu probiti anonimnost Tora bez da taknu enkripciju

Znanstvenici sa sveučilišta MIT mogu probiti anonimnost Tora bez da taknu enkripciju

Foto: Fotolia

Tor je izvorno razvijen od strane US Naval Research Laboratory zaposlenika, a Tor je kratica za „The Onion Router“. Inače, radi se o popularnom softveru dizajniranom na način kako bi se omogućila anonimna komunikacija na Internetu.

Procjenjuje se kako se danas oko 2,5 milijuna ljudi (na dnevnoj bazi) služi Tor značajkom. Čak je i NSA morala priznati poraz pred Torom, a izvještaj koji je procurio u javnost („Tor Stinks“) ističe sljedeće:

„ Mi nikada nećemo biti u mogućnosti identificirati pojedine anonimne korisnike.“, naglašava NSA u svojem izvještaju, a za otkriće ove rečenice je zaslužan, naravno, Edward Snowden.

Da, Tor je prilično siguran kada se radi o čuvanju privatnosti na webu, no znanstvenici sa MIT-a i Katar Computing Research Institute-a tvrde kako se može „slomiti“ Tor. Prema njima, Tor nudi anonimni pristup online resursima prolaskom korisničkih zahtjeva kroz više slojeva šifrirane veze.

Sve počinje ulaznim čvorom koji se ponekada naziva „čuvarem ili stražom“. To je jedini sustav koji zna naše stvarne IP adrese, a napadači mogu postaviti računalo na Tor mrežu kao ulazni čvor i čekati da korisnici šalju zahtjeve kroz njega.

MIT istraživači su koristili algoritme za strojno učenje te su koristeći ovaj mjerni sustav odredili s 99% točnosti kakvim resursima korisnik pristupa. Istraživači su postigli uspjeh u više od 88 % slučajeva identifikacije korisnika. U svakom slučaju, sigurno korisna vijest za NSA....eh, da su to prije znali....

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

12.10.2019. komentiraj

Emoji svijet raste iz dana u dan pa će korisnici tako ove godine dobiti 230 potpuno novih, što će osvježiti ponudu i učiniti ih tijekom razmjene poruka još popularnijima. Ukupno, sad će biti 3019 tih piktograma koje nazivamo emoji.

Redizajniran portal za zapošljavanje posao.hr - poprimio je novo digitalno lice

Redizajniran portal za zapošljavanje posao.hr - poprimio je novo digitalno lice

12.10.2019. komentiraj

Specijalizirani portal za oglašavanje radnih mjesta - posao.hr predstavio je novi dizajn koji će korisnicima omogućiti jednostavnije snalaženje i praćenje aktualnih događaja na tržištu rada. Portal posao.hr ove godine slavi 17 godina svojeg postojanja i u tom je razdoblju na njemu objavljeno više od pola milijuna oglasa za posao, a trenutno je i među 15 najposjećenijih hrvatskih stranica.

INFOGRAFIKA: YouTube kanali s najviše pretplatnika

INFOGRAFIKA: YouTube kanali s najviše pretplatnika

11.10.2019. komentiraj

Pretplatnici su ono za što se bori svaki YouTube autor jer što ih je više, više je pogleda, više je slave i više je prihoda. A zanimljivo je da su se stvari ponešto promijenile s obzirom da činjenicu da su YouTubea kao platformu prepoznali mnogi u raznim granama moćne zabavne industrije.