Znanstvenici sa sveučilišta MIT mogu probiti anonimnost Tora bez da taknu enkripciju

Znanstvenici sa sveučilišta MIT mogu probiti anonimnost Tora bez da taknu enkripciju

Foto: Fotolia

Tor je izvorno razvijen od strane US Naval Research Laboratory zaposlenika, a Tor je kratica za „The Onion Router“. Inače, radi se o popularnom softveru dizajniranom na način kako bi se omogućila anonimna komunikacija na Internetu.

Procjenjuje se kako se danas oko 2,5 milijuna ljudi (na dnevnoj bazi) služi Tor značajkom. Čak je i NSA morala priznati poraz pred Torom, a izvještaj koji je procurio u javnost („Tor Stinks“) ističe sljedeće:

„ Mi nikada nećemo biti u mogućnosti identificirati pojedine anonimne korisnike.“, naglašava NSA u svojem izvještaju, a za otkriće ove rečenice je zaslužan, naravno, Edward Snowden.

Da, Tor je prilično siguran kada se radi o čuvanju privatnosti na webu, no znanstvenici sa MIT-a i Katar Computing Research Institute-a tvrde kako se može „slomiti“ Tor. Prema njima, Tor nudi anonimni pristup online resursima prolaskom korisničkih zahtjeva kroz više slojeva šifrirane veze.

Sve počinje ulaznim čvorom koji se ponekada naziva „čuvarem ili stražom“. To je jedini sustav koji zna naše stvarne IP adrese, a napadači mogu postaviti računalo na Tor mrežu kao ulazni čvor i čekati da korisnici šalju zahtjeve kroz njega.

MIT istraživači su koristili algoritme za strojno učenje te su koristeći ovaj mjerni sustav odredili s 99% točnosti kakvim resursima korisnik pristupa. Istraživači su postigli uspjeh u više od 88 % slučajeva identifikacije korisnika. U svakom slučaju, sigurno korisna vijest za NSA....eh, da su to prije znali....

Još iz kategorije

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

20.09.2019. komentiraj

Digitalni život ili na engleskom “digital life” postala je realnost u današnje vrijeme, pojam koji označava koliko je određena sredina omogućila ljudima u njoj pristup digitalnoj sferi, prvenstveno po pitanju onoga što bi im pomoglo u svakodnevici. Kao, primjerice, što Estonija praktički sve nudi u digitalnom obliku i tako olakšava živote građanima.

Preslabe lozinke predstavljaju najveći rizik za napade ransomwareom

Preslabe lozinke predstavljaju najveći rizik za napade ransomwareom

19.09.2019. komentiraj

Napadi koje kibernetički kriminalci izvode posljednjih godina u prvom redu vezani su uz ransomware, koji im nudi podosta kontrole nad žrtvom i usput jako brzu zaradu, a izvode se ponajprije jer žrtve imaju preslabu zaštitu u vidu jednostavno postavljenih lozinki, koje su za korisnike najveći rizik.

Otkrivena nova sigurnosna rupa u WordPressu

Otkrivena nova sigurnosna rupa u WordPressu

19.09.2019. komentiraj

WordPress se ponovno našao u opasnosti jer su hakeri uspjeli pronaći način kako eksploatirati postojeću manu popularne web hosting stranice pa na taj način stvoriti lažne administratorske račune, kojima se pak može neometano činiti šteta korisnicima.