Zbog EU direktive o zaštiti autorskih prava YouTube bi mogao ograničiti upload i gledanje videa

Zbog EU direktive o zaštiti autorskih prava YouTube bi mogao ograničiti upload i gledanje videa

Foto: Antonio Jularić

Alphabet se odlučio javnije i direktnije suprostaviti direktivama Europske unije, pa nakon što se kroz Google odlučio proizvođačima naplaćivati njegove usluge i aplikacije za Android mobilni operativni sustav, ukoliko ih žele imati predinstalirane na uređajima, sad kroz YouTube otvoreno kritizirati nova pravila.

Naime, Europska unija "izbacila" je Direktivu za zaštitu autorskih prava, ali iznimno je kontroverzan članak 13. U njemu se kaže da platforme kao YouTube moraju pregledavati kroz sve što je na njih postavljeno kako bi se osigurale da ništa od toga ne krši autorska prava. Naravno, time dolazi apsurdnih situacija jer ako se u nekom od videa nalaze fotografije, meme ili segmenti neke glazbe, to je kršenje autorskih prava. Osim ako se neće malo olabaviti u pristupu.

I dok takvu situaciju kritičari direktive otvoreno prozivaju, tek sad kad je javno istupio YouTube, dobiva se na snazi. Ipak je riječ o platformi s više od milijardu korisnika diljem svijeta, platformi koja čini razliku.

"Ako ste u EU, uskoro bi vam moglo biti zabranjeno gledanje video sadržaja koji ne udovoljava kriterijima postavljenima novom direktivom. Ako ste u EU, moglo bi vam biti zabranjeno postavljanje video sadržaja. Milijuni ljudi ostat će uskraćeni za postavljanje sadržaja, mnogi kanali na taj će način propasti i šteta koja se čini ići će na više strana", kritizirao je YouTube postupak Europske unije.

Naravno, postoji i druga strana priče, Direktivom za zaštitu autorskih prava dodani su mehanizmi zaštite za male tvrtke, te za slobodu govora. Stajalište za pregovore s državama članicama usuglašeno je 13. rujna s 438 glasa za, 226 protiv, te 39 suzdržanih. Ono uključuje značajne izmjene prijedloga Odbora za pravna pitanja prvotno predstavljenog u lipnju.

Mnoge od izmjena koje predlaže Europski parlament na početni tekst Europske komisije imaju za cilj osigurati da umjetnici, prije svega glazbenici, izvođači i autori tekstova, novinari i novinski izdavači budu plaćeni za rad kada ih koriste platforme kao što su YouTube ili Facebook ili servisi za prikupljanje vijesti kao što je Google News. Stajalište Parlamenta dodatno jača planove Europske komisije da se internet platforme i servisi prikupljanja učine odgovornima za povrede autorskih prava.

To bi se također primijenilo i na isječke, gdje se prikazuje samo mali dio teksta izdavača vijesti. U praksi, ova odgovornost zahtijeva od tih strana da plate prava nositelja materijala zaštićenog autorskim pravima, koje stavljaju na raspolaganje. Tekst također posebno zahtijeva da novinari, a ne samo njihovi nakladnici, imaju koristi od naknada koje proizlaze iz ove obveze.

Uz to, Direktiva propisuje kako će se nekomercijalni prijenos na online enciklopedije, kao što su Wikipedija ili open source platforma GitHub, automatski isključiti iz zahtjeva za pridržavanje pravila o autorskim pravima.

Još iz kategorije

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

23.04.2019. komentiraj

Sigurnost je svakako tema koja je danas ključna i o kojoj se u posljednje vrijeme više govori i to se prije svega odnosi na dostupnost informacija svima, a upravo se o tome razgovaralo i na MWC19 u Barceloni. Sasvim je jasno da to s jedne strane ukazuje i na činjenicu kako problemi postoje jer se o njima često govori, ali i s druge strane da opća svjesnost o sigurnosti u modernom internetsko ITevskom svijetu polako zaživljava na općeprihvaćen način. O tome smo razgovarali sa Sergeyom Kravchenkom iz Kaspersky Laba.

Brzina interneta i koliko je ona važna

Brzina interneta i koliko je ona važna

23.04.2019. komentiraj

Naravno da je Barcelona i MWC19 kao najveći sajam telekom industrije i to prije svega one mobilne idealno mjesto da se govori o brzom internetu. Međutim, svi uvijek vole govoriti o brzinama internetu brz obzir da li je riječ o fiksnom ili mobilnom internetu, optika ili 4G odnosno LTE ili kabel ili 5G koji tek dolazi. Korisniku je sama tehnologija nevažna, ali i brzina u konačnici nije važna ako ne postoje usluge koje bi opravdale takve brzine.

Servis Divan od sada na novoj domeni

Servis Divan od sada na novoj domeni

21.04.2019. komentiraj

Popularni zagrebački servis za pregled događanja Divan.hr početkom travnja službeno je preselio na međunarodnu domenu fyi, skraćenicu za “for your information”. Također su predstavili niz novih funkcija poput pretraživanja prema geo lokaciji što će omogućiti primjenu u drugim hrvatskim gradovima te prijevod sadržaja na engleski jezik.