Zbog Brexita nastao kaos s .eu domenama

Zbog Brexita nastao kaos s .eu domenama

Foto: DepositPhotos

Nejasnoće oko izlaska Velike Britanije iz Europske unije čini cijeli niz problema građanima, kompanijama, samim političarima, ali i vlasnicima .eu domena, koje će u konačnici morati promijeniti. Srećom, ipak neće morati još neko vrijeme, odlučio je EURid, koji ih dodjeljuje.

"S obzirom na trenutnu situaciju oko izlaska Velike Britanije iz Europske unije, plan koji smo iznijeli na Brexit web stranici, stavljen je na čekanje. Sve nove informacije bit će iznesene čim dobijemo daljnje naputke Europske komisije", potvrdio je EURid.

A planovi o kojima se priča bili su oni vezani za 24. listopada i ukidanje .eu domena svim njihovim vlasnicima u Velikoj Britaniji. S obzirom da je nepoznanica kad će se Brexit odviti, EURid ne želi ništa komplicirati niti donositi na svoju ruku pa odluku o .eu domenama prepušta Europskoj komisiji. Naravno, to sve otežava situaciju vlasnicima domena jer ne znaju kad će ostati bez njih. Stoga, možda im je pametnije obaviti tranziciju na svoju ruku, bez nepotrebnog čekanja.

Što se Brexita tiče, nastavit će komplicirati situaciju do nepojmljivih razina. Izglasan je još 2016. na velikom referendumu, kojim se Velika Britanija podijelila kao rijetko prije toga. Trebao je stupiti na snagu 29. ožujka ove godine, no nije postignut sporazum, a bez njega EU ne želi prihvatiti istupanje Velike Britanije. Tamošnji političari to sve gledaju kao da će proći samo od sebe i u konstantnoj su svađi s nasljednikom premijerkom Therese May, Borisom Johnsonom.

Zaključno, kompanije i svi strani radnici u Velikoj Britaniji, imaju velike upitnike nad glavom. Dok, istovremeno, Irci i Nizozemci žive bolje dane. Dublin je raj za startupe i privlači sve one koji se više ne osjećaju sigurno u Londonu. Uostalom, kompanije kao Twitter, Airbnb i Slack otprije imaju sjedišta u glavnom gradu Irske i iznimno su zadovoljne njime, čak ga nazivaju  Silicon Docks (Silicijska luka).

Osim zvučnih imena sa sjedištima, u Dublinu je i Googleov kampu, koji nazivaju Googletown. A na području cijele Irske Google zapošljava 6000 ljudi, Apple 5500, Microsoft 2000, Dell 2500. Ukupno, zahvaljujući tehnološkim kompanijama, posao ima oko 80 tisuća ljudi u Irskoj! Riječ je o državi malo većoj od Hrvatske po broju stanovnika (6,3 milijuna). Dublin je pak malo veći od Zagreba (1,2 milijuna).

Što se Nizozemske tiče, gotovo stotinu kompanija otišlo je iz Velike Britanije unju. Uz to, dodatnih 325 kompanija razmišlja o preseljenju u Nizozemsku jer strahuju da bi Brexit mogao naštetiti njihovu poslovanju na europskom tržištu.

Još iz kategorije

Google uvodi partnere za sigurnosnu zaštitu kako bi poboljšao sigurnost Play Store-a

Google uvodi partnere za sigurnosnu zaštitu kako bi poboljšao sigurnost Play Store-a

19.11.2019. komentiraj

Google se uvelike trudi zaustaviti pošast zaraženih aplikacija na Play Storeu i da bi to postigao u još boljoj mjeri no dosad, odlučio je sklopiti partnerstva sa sigurnosnim kompanijama ESET, Lookout i Zimperium, koje su specijalizirane za mobilnu zaštiti te će svakako pomoći poboljšanju sigurnosti u Play Storeu.

Esport na Digital Shapersima

Esport na Digital Shapersima

18.11.2019. komentiraj

Digitalna transformacija društva i gospodarstva nije zaobišla niti sportsku industriju što je dovelo do razvoja novog oblika sporta – esporta ili natjecanja u igranju videoigara. Procjenjuje se da će vrijednost te industrije do 2020. godine doseći čak 1, 4 milijarde dolara. Virtualni sport u kojem pojedini igrači zarađuju i nekoliko milijuna dolara po samo jednom turniru, koji puni arene i apsolutni je hit u svijetu, stiže i na ovogodišnje izdanje RTL-ove konferencije Digital Shapers.

Alibaba ponovno oborila rekord online prodaje za Singles Day

Alibaba ponovno oborila rekord online prodaje za Singles Day

16.11.2019. komentiraj

Alibaba je na Dan samaca 11.11. uprihodila nevjerojatnih 38,4 milijardi američkih dolara od prodaje putem svoje e-trgovine, ali i uz partnerstva s maloprodajnim i veleprodajnim trgovačkim lancima u Kini. I to sve za samo 24 sata! To je za 7,6 milijardi dolara bolji rezultat nego prošle godine. Ali, krenimo redom...