Za 50 godina na Facebooku će biti više mrtvih nego živih

Za 50 godina na Facebooku će biti više mrtvih nego živih

Foto: DepositPhotos

Facebook u ovom trenutku ima oko 2,5 milijardi aktivnih korisnika na mjesečno bazi i do 2022. godine bi ih trebalo biti blizu tri milijarde, što znači da se i na društvenoj mreži odvijaju neke prirodne stvari kao i u stvarnosti. Konkretnije, do kraja stoljeća će na Facebooku biti više mrtvih, odnosno njih ukupno 4,9 milijardi, nego živih korisnika, kojih bi do 2100. trebalo biti oko četiri milijarde.

Pritom se ne misli samo na aktualne i nove korisnike već činjenicu da Facebook ne briše korisničke račune mrtvih nego im posvećuje stranicu, tako da se svi bliski toj osobi mogu vratiti i vidjeti fotografije, ostaviti poruku. Nešto kao digitalno groblje, što bi Facebook i mogao postati do kraja stoljeća - doslovno.

Pritom se uzima u obzir prosječna starost u ovom trenutku, a ona je na svjetskoj razini 76 godina. Uzima se u obzir i da će do kraja stoljeća na svijetu biti oko devet milijardi ljudi i da će 80 posto njih imati pristup internetu u svakom trenutku. Dakle, prognoza se temelji i na drugim brojkama vezanima uz svjetsku populacije te njihove naviše pa bi u slučaju neke prirodne katastrofe ili ratova sve moglo ispasti krivo. No, ako situacija ostane ovakva, ili barem približna, bit će upravo kako se predviđa - više mrtvih nego živih.

Uistinu, malo tko razmišlja toliko daleko, ali ne živimo vječno i ako Facebook zaživi sljedećih 80 godina, jasno je da većina nas koji smo trenutno na njemu napustiti ovaj svijet. A naši potomci moći će nas vidjeti na fotografijama iz ranih dana pa sve do starosti...

Zamislimo samo da možemo u ovom trenutku vidjeti fotografije naših djedova i baka otprije 70 godina, dok su bili mladi i naslikavali se prilikom izlazaka ili nekih njima bitnih događaja. Zvuči zanimljivo, ali i neprocjenjivo, u najmanju ruku.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Kina je stvorila svoj paralelni online svijet

INFOGRAFIKA: Kina je stvorila svoj paralelni online svijet

20.01.2020. komentiraj

Kina je sveprisutna no za nju ipak vrijede druga pravila i to se posebno može iščitati u online svijetu, gdje ne postoje Google, Facebook ili Amazon, već njihove više nego uspješne kopije, odnosno, zamjene.

Google promjenio izgled rezultata pretraživanja za desktope

Google promjenio izgled rezultata pretraživanja za desktope

20.01.2020. komentiraj

Google je predstavio nadograđeni izgled plaćenih i organskih rezultata pretrage na desktopu i sad podsjećaju više na ono što vidimo u mobilnom okruženju. To znači prvenstveno da se oznaka oglasa “Ad” ističe više no što se prije, baš kao i ikonica web stranice (favicon).

Facebook: Potpuna enkripcija Messengera će trajati godinama

Facebook: Potpuna enkripcija Messengera će trajati godinama

19.01.2020. komentiraj

Osnivač i izvršni direktor (CEO) Facebooka Mark Zuckerberg u ožujku prošle godine obvezao se omogućiti šifriranje s kraja na kraj. Ili, na engleskom, end-to-end enkripciju. Ipak, s razlogom nije naveo kad će ta mogućnost stići jer je svjestan svih poteškoća i sad je jasno da nećemo svjedočiti takvoj situaciji narednih nekoliko godina.