YouTube i Chroma key najčešće zeleni - 5 savjeta kako snimati

YouTube i Chroma key najčešće zeleni - 5 savjeta kako snimati

Foto: DepositPhotos

Video produkcija je prije YouTubea bila vrlo kompleksna, zahtijevala je utrošak mnogo vremena i bila je skupa. Naravno, ona može još uvijek biti kompleksna i trošiti vrijeme, ali nije ni blizu toliko skupocjena kao nekad. Dakle, ljestvica se podosta spustila pa kvalitetan materijal mogu činiti i oni kojima bi inače video produkcija bila nedostupna.

YouTube je to uspio omogućavanjem dva benefita. Onaj prvi je besplatna metoda distribucije visokokvalitetnog video sadržaja diljem svijeta. U prošlosti, omogućiti nešto da bi se vidjelo diljem svijeta bilo bi uistinu skupocjeno i zahtijevalo bi brz internet, koji prije 13 i više godina nije bio dostupan u povećem dijelu svijeta. Konkretnije, samo jedan video od deset minuta prije YouTube vremena koštao bi tisuće i tisuće američkih dolara. A sve to za nekoliko stotina pogleda. Dakle, bez velikog budžeta, snimanje videa ostalo bi dostupno samo manjem broju ljudi.

I drugi razlog jest uklanjanje propusnosti jer YouTube je uspio svaki video izvesti tako da ne troši previše internetskog prometa, što je pohvalno i pokazalo se tehnologijom od iznimnog značaja. Samim time, svi alati za video produkciju su tu i oni najkreativniji mogu izvoditi razne stvari, posebno danas kad su i pametni telefoni sve bolji, prvenstveno kad govorimo o kamerama na njima.

Zatim, ako kreator ima znanja koje nadilazi puko snimanje i montiranje, raznim efektima može postići istinska čudesa. A za njih je najbolje koristiti "zeleni zaslon" odnosno Chroma key. Ono što prvo trebate za tako nešto jest prazna prostorija i zelena pozadina, iako može biti i nek druga boja a sve je zapravo jedan veliki Chroma key. Možete biti i plava i još neke boje.

Konkretnije, da bi bilo lakše amaterima, stručnjaci daju pet savjeta kako snimati uz ove pozadine:

1. Izbjegavanje sjena

2. Osvjetljenje mora biti kvalitetno, ne smije biti mračno

3. Površina mora biti glatka i ravna

4. Isključite automatsko pooštravanje slike na kameri

5. Pazite da ne bude refleksije na subjektima i okolini

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

14.06.2019. komentiraj

Trojan malware Qakbot pojavio se ove godine napredniji i opasniji nego prethodnih godina, a meta mu je Microsoftove sustave. Samim time, potvrdila se potreba za antivirusnim alatima, odnosno, dodatku postojećeg Defendera. Ali, tržište još uvijek nije konkretno odlučilo tko je lider na njemu.

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

14.06.2019. komentiraj

Netmarketshare je objavio brojke za svibanj ove godine i one su istovremeno loše, ali i dobre za Microsoft. Jer, dok je Windows 10 napokon blizu 50 posto udjela na tržištu operativnih sustava, njegovi internetski preglednici Edge i Internet Explorer nastavili su padati.

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

13.06.2019. komentiraj

WhatsApp je najavio da će neki pametni telefoni do kraja godine ostati bez pristupa njegovim uslugama, što ne ubraja samo Huawei uređaje već i neke druge koji ne zadovoljavaju kriterije tog Facebookova servisa za slanje poruka.