YouTube i Chroma key najčešće zeleni - 5 savjeta kako snimati

YouTube i Chroma key najčešće zeleni - 5 savjeta kako snimati

Foto: DepositPhotos

Video produkcija je prije YouTubea bila vrlo kompleksna, zahtijevala je utrošak mnogo vremena i bila je skupa. Naravno, ona može još uvijek biti kompleksna i trošiti vrijeme, ali nije ni blizu toliko skupocjena kao nekad. Dakle, ljestvica se podosta spustila pa kvalitetan materijal mogu činiti i oni kojima bi inače video produkcija bila nedostupna.

YouTube je to uspio omogućavanjem dva benefita. Onaj prvi je besplatna metoda distribucije visokokvalitetnog video sadržaja diljem svijeta. U prošlosti, omogućiti nešto da bi se vidjelo diljem svijeta bilo bi uistinu skupocjeno i zahtijevalo bi brz internet, koji prije 13 i više godina nije bio dostupan u povećem dijelu svijeta. Konkretnije, samo jedan video od deset minuta prije YouTube vremena koštao bi tisuće i tisuće američkih dolara. A sve to za nekoliko stotina pogleda. Dakle, bez velikog budžeta, snimanje videa ostalo bi dostupno samo manjem broju ljudi.

I drugi razlog jest uklanjanje propusnosti jer YouTube je uspio svaki video izvesti tako da ne troši previše internetskog prometa, što je pohvalno i pokazalo se tehnologijom od iznimnog značaja. Samim time, svi alati za video produkciju su tu i oni najkreativniji mogu izvoditi razne stvari, posebno danas kad su i pametni telefoni sve bolji, prvenstveno kad govorimo o kamerama na njima.

Zatim, ako kreator ima znanja koje nadilazi puko snimanje i montiranje, raznim efektima može postići istinska čudesa. A za njih je najbolje koristiti "zeleni zaslon" odnosno Chroma key. Ono što prvo trebate za tako nešto jest prazna prostorija i zelena pozadina, iako može biti i nek druga boja a sve je zapravo jedan veliki Chroma key. Možete biti i plava i još neke boje.

Konkretnije, da bi bilo lakše amaterima, stručnjaci daju pet savjeta kako snimati uz ove pozadine:

1. Izbjegavanje sjena

2. Osvjetljenje mora biti kvalitetno, ne smije biti mračno

3. Površina mora biti glatka i ravna

4. Isključite automatsko pooštravanje slike na kameri

5. Pazite da ne bude refleksije na subjektima i okolini

Još iz kategorije

Spotify usprkos žestokoj konkurenciji Apple Musica uspješno održava prednost

Spotify usprkos žestokoj konkurenciji Apple Musica uspješno održava prednost

21.10.2019. komentiraj

Apple Music je gigant u svijetu streaminga glazbe, što se vidi po brojci pretplatnika koja je dosegnula 60 milijuna u lipnju ove godine, ali se razmak koji održava Spotify sa svojih 108 milijuna povećao za dva milijuna u odnosu na prosinac 2018.

Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

18.10.2019. komentiraj

Ljudi diljem svijeta prepoznali su slanje paketa poštom kao normalan način dijeljenja, ali i prodaje onoga što posjeduju, pa ne treba čuditi što u prosjeku jedna osoba godišnje pošalje čak 23 paketa. Te brojke otkrio je Pitney Bowes i tiču se najjačih zemalja svijeta u ekonomskom smislu.

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

17.10.2019. komentiraj

U vrijeme digitalizacije i digitalne transformacije događaju se velike promjene u načinu korištenja različitih usluga pa tako i interneta, stoga je dobra prilika da o tome popričamo s Krešimirom Madunovićem, glavnim izvršnim direktorom Iskona Krešimirom Madunovićem.