YouTube i Chroma key najčešće zeleni - 5 savjeta kako snimati

YouTube i Chroma key najčešće zeleni - 5 savjeta kako snimati

Foto: DepositPhotos

Video produkcija je prije YouTubea bila vrlo kompleksna, zahtijevala je utrošak mnogo vremena i bila je skupa. Naravno, ona može još uvijek biti kompleksna i trošiti vrijeme, ali nije ni blizu toliko skupocjena kao nekad. Dakle, ljestvica se podosta spustila pa kvalitetan materijal mogu činiti i oni kojima bi inače video produkcija bila nedostupna.

YouTube je to uspio omogućavanjem dva benefita. Onaj prvi je besplatna metoda distribucije visokokvalitetnog video sadržaja diljem svijeta. U prošlosti, omogućiti nešto da bi se vidjelo diljem svijeta bilo bi uistinu skupocjeno i zahtijevalo bi brz internet, koji prije 13 i više godina nije bio dostupan u povećem dijelu svijeta. Konkretnije, samo jedan video od deset minuta prije YouTube vremena koštao bi tisuće i tisuće američkih dolara. A sve to za nekoliko stotina pogleda. Dakle, bez velikog budžeta, snimanje videa ostalo bi dostupno samo manjem broju ljudi.

I drugi razlog jest uklanjanje propusnosti jer YouTube je uspio svaki video izvesti tako da ne troši previše internetskog prometa, što je pohvalno i pokazalo se tehnologijom od iznimnog značaja. Samim time, svi alati za video produkciju su tu i oni najkreativniji mogu izvoditi razne stvari, posebno danas kad su i pametni telefoni sve bolji, prvenstveno kad govorimo o kamerama na njima.

Zatim, ako kreator ima znanja koje nadilazi puko snimanje i montiranje, raznim efektima može postići istinska čudesa. A za njih je najbolje koristiti "zeleni zaslon" odnosno Chroma key. Ono što prvo trebate za tako nešto jest prazna prostorija i zelena pozadina, iako može biti i nek druga boja a sve je zapravo jedan veliki Chroma key. Možete biti i plava i još neke boje.

Konkretnije, da bi bilo lakše amaterima, stručnjaci daju pet savjeta kako snimati uz ove pozadine:

1. Izbjegavanje sjena

2. Osvjetljenje mora biti kvalitetno, ne smije biti mračno

3. Površina mora biti glatka i ravna

4. Isključite automatsko pooštravanje slike na kameri

5. Pazite da ne bude refleksije na subjektima i okolini

Još iz kategorije

Booking.com uvodi ocjene kvalitete za apartmane, vikendice i vile

Booking.com uvodi ocjene kvalitete za apartmane, vikendice i vile

24.01.2020. komentiraj

Kad je riječ o ponudi savršenih smještaja, putnicima se danas nudi veći izbor no ikad prije. Hotelska klasifikacija sa zvjezdicama poznata je diljem svijeta te se koristi kao sredstvo prepoznavanja i usporedbe kvalitete određenog hotela, a do sada nije postojao sustav ocjenjivanja koji će istu informaciju pružiti putnicima koji žele odsjesti u nehotelskom smještaju poput apartmana ili kuće za odmor. Misija Booking.com-a je olakšati svima da istraže svijet, a u prosjeku se svake sekunde sedam gostiju prijavi u kuću za odmor, apartman ili neki drugi nehotelski smještajni objekt rezerviran putem Booking.com-a. Stoga Booking.com preuzima vodeću ulogu u stvaranju jedinstvenog, globalno dosljednog i objektivnog sustava s ocjenama kvalitete za apartmane, vikendice i vile.

Google Duo na webu sada možete koristiti i bez telefonskog broja

Google Duo na webu sada možete koristiti i bez telefonskog broja

24.01.2020. komentiraj

Google je bez previše pompe omogućio Duo pozive preko weba bez potrebe povezivanja telefonskog broja s korisničkim računom, što je poprilično praktično i moglo bi značiti veću popularnost za Duo, koji neopravdano stoji nekako po strani.

LinkedIn koristi umjetnu inteligenciju za prepoznavanje i brisanje neprikladnih korisničkih računa

LinkedIn koristi umjetnu inteligenciju za prepoznavanje i brisanje neprikladnih korisničkih računa

24.01.2020. komentiraj

Društvene mreže suočavaju se s problemom lažnih korisnika i postavljanjem nepoćudnog sadržaja, a da bi im se stalo na kraj, koristi se umjetna inteligencija. Takvom načinu otkrivanja lažnih profila te njihovom uklanjanju priklonio se LinkedIn.