YouTube i Chroma key najčešće zeleni - 5 savjeta kako snimati

YouTube i Chroma key najčešće zeleni - 5 savjeta kako snimati

Foto: DepositPhotos

Video produkcija je prije YouTubea bila vrlo kompleksna, zahtijevala je utrošak mnogo vremena i bila je skupa. Naravno, ona može još uvijek biti kompleksna i trošiti vrijeme, ali nije ni blizu toliko skupocjena kao nekad. Dakle, ljestvica se podosta spustila pa kvalitetan materijal mogu činiti i oni kojima bi inače video produkcija bila nedostupna.

YouTube je to uspio omogućavanjem dva benefita. Onaj prvi je besplatna metoda distribucije visokokvalitetnog video sadržaja diljem svijeta. U prošlosti, omogućiti nešto da bi se vidjelo diljem svijeta bilo bi uistinu skupocjeno i zahtijevalo bi brz internet, koji prije 13 i više godina nije bio dostupan u povećem dijelu svijeta. Konkretnije, samo jedan video od deset minuta prije YouTube vremena koštao bi tisuće i tisuće američkih dolara. A sve to za nekoliko stotina pogleda. Dakle, bez velikog budžeta, snimanje videa ostalo bi dostupno samo manjem broju ljudi.

I drugi razlog jest uklanjanje propusnosti jer YouTube je uspio svaki video izvesti tako da ne troši previše internetskog prometa, što je pohvalno i pokazalo se tehnologijom od iznimnog značaja. Samim time, svi alati za video produkciju su tu i oni najkreativniji mogu izvoditi razne stvari, posebno danas kad su i pametni telefoni sve bolji, prvenstveno kad govorimo o kamerama na njima.

Zatim, ako kreator ima znanja koje nadilazi puko snimanje i montiranje, raznim efektima može postići istinska čudesa. A za njih je najbolje koristiti "zeleni zaslon" odnosno Chroma key. Ono što prvo trebate za tako nešto jest prazna prostorija i zelena pozadina, iako može biti i nek druga boja a sve je zapravo jedan veliki Chroma key. Možete biti i plava i još neke boje.

Konkretnije, da bi bilo lakše amaterima, stručnjaci daju pet savjeta kako snimati uz ove pozadine:

1. Izbjegavanje sjena

2. Osvjetljenje mora biti kvalitetno, ne smije biti mračno

3. Površina mora biti glatka i ravna

4. Isključite automatsko pooštravanje slike na kameri

5. Pazite da ne bude refleksije na subjektima i okolini

Još iz kategorije

Python pretekao Javu

Python pretekao Javu

25.04.2019. komentiraj

Programski jezik Python posljednje tri do četiri godine bilježi iznimnu popularnost kod developera i prema podacima koje nudi SlashData, provedenima uz pomoć praćenja navika kod 20 tisuća developera diljem svijeta, taj se trend nastavio i u ovom trenutku nadmašena je čak i Java!

Facebook kao običan tekst čuvao i lozinke stotina milijuna korisnika Instagrama

Facebook kao običan tekst čuvao i lozinke stotina milijuna korisnika Instagrama

25.04.2019. komentiraj

Facebook se doveo u neugodnu situaciju kad je krajem prošlog mjeseca priznao da se stotine milijuna lozinki njegovih korisnika nalazi u običnom tekstualnom obliku, da bi sad sredinom travnja priznao identičnu stvar za Instagram! A sve to pohranjeno je unutar internih sustava, što znači da su u teoriji zaposlenici s pristupom tim lozinkama mogli ući na bilo koji korisnički profil.

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

23.04.2019. komentiraj

Sigurnost je svakako tema koja je danas ključna i o kojoj se u posljednje vrijeme više govori i to se prije svega odnosi na dostupnost informacija svima, a upravo se o tome razgovaralo i na MWC19 u Barceloni. Sasvim je jasno da to s jedne strane ukazuje i na činjenicu kako problemi postoje jer se o njima često govori, ali i s druge strane da opća svjesnost o sigurnosti u modernom internetsko ITevskom svijetu polako zaživljava na općeprihvaćen način. O tome smo razgovarali sa Sergeyom Kravchenkom iz Kaspersky Laba.