YouTube će dobiti paprenu kaznu zbog kršenja dječje privatnosti

YouTube će dobiti paprenu kaznu zbog kršenja dječje privatnosti

Foto: Google

YouTube se nalazi u problemima jer mu američka Savezna trgovinska komisija prije kaznom od 150 do 200 milijuna američkih dolara zbog propusta na platformi YouTube Kids.

Naime, s obzirom da je namijenjena djeci kojoj su ozbiljno narušavana prava privatnosti, zahvaljujući propustima koje je učinio YouTube, kazna bi trebala uslijediti kao zalog da se tako nešto više nikad ne ponovi. Konkretno, prikupljali su se podaci o djeci, iako imaju manje od 13 godina i pritom roditelji nisu bili traženi dati svoju suglasnost za tako nešto.

Ako do kazne i dođe, to se može u prvom redu zahvaliti aktivističkim grupacijama koje se bave upravo problemima kršenja privatnosti. Ali, ljudi koji su slali pritužbe nisu zadovoljni jer 150 do 200 milijuna dolara za YouTube, iza kojeg stoji Google, nije dovoljno stroga da bi prekinula štetnu praksu. Ipak, iz kompanije su se opetovano ispričavali i ponavljali da se tako nešto neće ponoviti pa bi u budućnosti situacija mogla biti bolja.

Također, nije to jedini problem s kojim se djeca na YouTube Kids suočavaju. Prije nešto manje od dvije godine na platformi su se pojavili video uratci kojima nikako nije mjesto pred očima djece. Bilo je riječi o  zastrašujućem sadržaju, koji može ostaviti posljedice na uzrast od tri godine pa sve do desetak. Primjerice, crtani film s Mickey Mousom koji mrtav pluta u bazenu prepunom krvi dok Minnie sve to promatra u užasu.

Čini se da je za tehološke gigante, koji ostvaruju prihode na internetu zahvaljujući oglašavanju kroz svoje usluge, stiglo vrijeme kad više ne mogu raskrštenih ruku promatrati što se događa. Svako malo neki od njih imaju propuste koji nisu nimalo zanemarujući. A ako ih pak i pokušaju zanemariti, stižu kazne kao što bi mogla biti ova i kao što su sve one na prostoru Europske unije, a broje se u milijardama dolara...

Još iz kategorije

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

23.09.2019. komentiraj

Firefox je napokon omogućio svim korisnicima mjeru zaštite protiv trackinga, najavljenu još u listopadu prošle godine. Naime, s verzijom Firefox 69 stigla je obrana protiv napasti koja posljednjih godina čini podosta štete po pitanju privatnosti korisnicima raznih internetskih preglednika, ne samo ovog Mozillinog.

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

23.09.2019. komentiraj

Facebook je tijekom drugog kvartala ove godine bilježio 2,41 milijarde aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, što je rast od osam posto u odnosu na isto razdoblje lani, no u sjevernoj Americi taj pozitivni trend jedva da vrijedi.

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

20.09.2019. komentiraj

Digitalni život ili na engleskom “digital life” postala je realnost u današnje vrijeme, pojam koji označava koliko je određena sredina omogućila ljudima u njoj pristup digitalnoj sferi, prvenstveno po pitanju onoga što bi im pomoglo u svakodnevici. Kao, primjerice, što Estonija praktički sve nudi u digitalnom obliku i tako olakšava živote građanima.