Yahoo odustaje od Binga, ponovno kreće u search biznis?

Yahoo odustaje od Binga, ponovno kreće u search biznis?

Foto: Tumblr

Yahoo bi se mogao vratiti u igru na tržištu pretraživanja. Njihov sporazum s Microsoftom, koji već duže vrijeme ne funkcionira, je u konačnici i podbacio, zbog čega je Yahoo nedavno objavio da rade na razvoju novog pretraživačkog proizvoda.

Ako su projekti na kojima Yahoo radi dovoljno ozbiljni, što znači da su više od eksperimenata, kompanija bi novim pretraživačkim proizvodima mogla zamijeniti i nadomjestiti trećinu prihoda koje dobivaju od sporazuma s Microsoftom.

U trećem kalendarskom kvartalu prošle godine, Yahoo je od pretraživačkog sporazuma s Microsoftom zaradio 31 posto svojih ukupnih prihoda. Sporazum s Microsoftom oko Bing pretraživača je od iznimne važnosti za Yahoo. U devetomjesečnom periodu koji je završio 30. rujna, 30 posto tvrtkinih prihoda stiglo je iz sporazuma.

Yahoo je od sporazuma u trećem kvartalu 2012. godine zaradio 27 posto svojih ukupnih prihoda u odnosu na 31 posto iz trećeg kvartala prošle godine. U periodu od 9 mjeseci zaključno s trećim kvartalom 2012. godine, Yahoo je zaradio samo skromnih 24 posto od sporazuma.

Iako je vidljiv stalan napredak, postavlja se pitanje što pokreče taj rast kada Yahoo konstantno gubi udio na tržištu pretraživanja. Procjenjuje se da tvrtkini ostali prihodi padaju mnogo brže nego prihodi iz sporazuma s Microsoftom.

Financijski gledano, posao s Microsoftom je blagodat za Yahoo, koja im pruža stabilne prihode u vrijeme tranzicije. Yahoo trenutno u velikoj mjeri ovisi o prihodima iz sporazuma s Microsoftom, međutim, to bi se moglo uskoro promijeniti ako Yahoo počne koristiti novac od udjela u tvrtki Alibaba, koja svakim danom sve više raste. Prihodi od udjela u Alibabi, mogli bi biti dovoljno visoki da bi se Yahoo mogao osamostaliti i krenuti svojim putem.

Yahoo se prošle godine žalio da su prihodi po pretraživanju iz sporazuma s Microsoftom gori, nego kada je kompanija koristila vlastitu tehnologiju, što je razlog zašto se Yahoo vrača na pretraživačko tržište. Prema nekim predviđanjima, Yahoo bi iz sporazuma s Microsoftom mogao izaći sredinom 2015. godine.

Tržište tražilica je izrazito teško tržište, a to dokazuje Microsoft, koji je uložio godine i milijarde dolara u izgradnju Bing pretraživača koji je u konačnici podbacio.

Još iz kategorije

Alibaba ponovno oborila rekord online prodaje za Singles Day

Alibaba ponovno oborila rekord online prodaje za Singles Day

16.11.2019. komentiraj

Alibaba je na Dan samaca 11.11. uprihodila nevjerojatnih 38,4 milijardi američkih dolara od prodaje putem svoje e-trgovine, ali i uz partnerstva s maloprodajnim i veleprodajnim trgovačkim lancima u Kini. I to sve za samo 24 sata! To je za 7,6 milijardi dolara bolji rezultat nego prošle godine. Ali, krenimo redom...

Addiko Bank osvojila nagradu za najbolju europsku inovaciju bankarskog proizvoda odnosno uslugu

Addiko Bank osvojila nagradu za najbolju europsku inovaciju bankarskog proizvoda odnosno uslugu

16.11.2019. komentiraj

Addiko Virtualna poslovnica proglašena je najboljom europskom bankarskom inovacijom u cijeloj Europi te je Addiko banci na svečanoj ceremoniji u Pragu uručena nagrada 'Retail Banking Europe Awards 2019 - Best Product Innovation'.

Mobilno igranje na 5G mreži

Mobilno igranje na 5G mreži

15.11.2019. komentiraj

U A1 5G Gaming Areni na Reboot InfoGameru  powered by A1 danas je po prvi puta u regiji i među prvima u svijetu, mobilne igre igrati na 5G mreži. Veliko finale četvrte sezone A1 Adria Lige igra se na testnoj A1 5G mreži. Natjecatelji će koristiti Huawei Mate 20X 5G uređaje. Danas je održano finale u dvjema igrama Hearthstone i Clash Royale, a vikend je rezerviran za računalne igre CS:GO i DOTA 2.