Yahoo odustaje od Binga, ponovno kreće u search biznis?

Yahoo odustaje od Binga, ponovno kreće u search biznis?

Foto: Tumblr

Yahoo bi se mogao vratiti u igru na tržištu pretraživanja. Njihov sporazum s Microsoftom, koji već duže vrijeme ne funkcionira, je u konačnici i podbacio, zbog čega je Yahoo nedavno objavio da rade na razvoju novog pretraživačkog proizvoda.

Ako su projekti na kojima Yahoo radi dovoljno ozbiljni, što znači da su više od eksperimenata, kompanija bi novim pretraživačkim proizvodima mogla zamijeniti i nadomjestiti trećinu prihoda koje dobivaju od sporazuma s Microsoftom.

U trećem kalendarskom kvartalu prošle godine, Yahoo je od pretraživačkog sporazuma s Microsoftom zaradio 31 posto svojih ukupnih prihoda. Sporazum s Microsoftom oko Bing pretraživača je od iznimne važnosti za Yahoo. U devetomjesečnom periodu koji je završio 30. rujna, 30 posto tvrtkinih prihoda stiglo je iz sporazuma.

Yahoo je od sporazuma u trećem kvartalu 2012. godine zaradio 27 posto svojih ukupnih prihoda u odnosu na 31 posto iz trećeg kvartala prošle godine. U periodu od 9 mjeseci zaključno s trećim kvartalom 2012. godine, Yahoo je zaradio samo skromnih 24 posto od sporazuma.

Iako je vidljiv stalan napredak, postavlja se pitanje što pokreče taj rast kada Yahoo konstantno gubi udio na tržištu pretraživanja. Procjenjuje se da tvrtkini ostali prihodi padaju mnogo brže nego prihodi iz sporazuma s Microsoftom.

Financijski gledano, posao s Microsoftom je blagodat za Yahoo, koja im pruža stabilne prihode u vrijeme tranzicije. Yahoo trenutno u velikoj mjeri ovisi o prihodima iz sporazuma s Microsoftom, međutim, to bi se moglo uskoro promijeniti ako Yahoo počne koristiti novac od udjela u tvrtki Alibaba, koja svakim danom sve više raste. Prihodi od udjela u Alibabi, mogli bi biti dovoljno visoki da bi se Yahoo mogao osamostaliti i krenuti svojim putem.

Yahoo se prošle godine žalio da su prihodi po pretraživanju iz sporazuma s Microsoftom gori, nego kada je kompanija koristila vlastitu tehnologiju, što je razlog zašto se Yahoo vrača na pretraživačko tržište. Prema nekim predviđanjima, Yahoo bi iz sporazuma s Microsoftom mogao izaći sredinom 2015. godine.

Tržište tražilica je izrazito teško tržište, a to dokazuje Microsoft, koji je uložio godine i milijarde dolara u izgradnju Bing pretraživača koji je u konačnici podbacio.

Još iz kategorije

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

03.06.2020. komentiraj

Brave, internetski preglednik otvorenog koda, čija je značajke blokiranje oglasa prilikom surfanja, kao novost u ponudi ima mogućnost kriptiranih videopoziva. Iako se pandemija koronavirusa primirila pa ova mogućnost dolazi malo prekasno, jasno da će imati vjernu publiku.

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

03.06.2020. komentiraj

Zoom aplikacija za videokonferencijske pozive kritizirana je ponajprije zbog manjka sigurnosti i zbog toga su je brojne organizacije diljem svijeta zabranile, zajedno s kompletnim vladama, što se moglo vidjeti na primjeru američke i njemačke. Ali, to se mijenja!

Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica

Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica

02.06.2020. komentiraj

Privredna banka Zagreb (PBZ) od danas korisnicima svojih Mastercard kartica donosi uslugu Apple Pay, koja mobilna plaćanja pretvara u jednostavan, siguran i privatan način plaćanja koji je brz i praktičan. Sigurnost i privatnost u središtu su usluge Apple Pay. Kada putem usluge Apple Pay koristite kreditnu ili debitnu karticu, stvarni brojevi kartica ne pohranjuju se na uređaju niti na Apple poslužiteljima. Umjesto toga, dodjeljuje se jedinstveni broj računa uređaja koji je tokeniziran i sigurno pohranjen na modulu Secure Element na vašem uređaju. Svaka je transakcija autorizirana jednokratnim jedinstvenim dinamičkim sigurnosnim kodom.