Yahoo odustaje od Binga, ponovno kreće u search biznis?

Yahoo odustaje od Binga, ponovno kreće u search biznis?

Foto: Tumblr

Yahoo bi se mogao vratiti u igru na tržištu pretraživanja. Njihov sporazum s Microsoftom, koji već duže vrijeme ne funkcionira, je u konačnici i podbacio, zbog čega je Yahoo nedavno objavio da rade na razvoju novog pretraživačkog proizvoda.

Ako su projekti na kojima Yahoo radi dovoljno ozbiljni, što znači da su više od eksperimenata, kompanija bi novim pretraživačkim proizvodima mogla zamijeniti i nadomjestiti trećinu prihoda koje dobivaju od sporazuma s Microsoftom.

U trećem kalendarskom kvartalu prošle godine, Yahoo je od pretraživačkog sporazuma s Microsoftom zaradio 31 posto svojih ukupnih prihoda. Sporazum s Microsoftom oko Bing pretraživača je od iznimne važnosti za Yahoo. U devetomjesečnom periodu koji je završio 30. rujna, 30 posto tvrtkinih prihoda stiglo je iz sporazuma.

Yahoo je od sporazuma u trećem kvartalu 2012. godine zaradio 27 posto svojih ukupnih prihoda u odnosu na 31 posto iz trećeg kvartala prošle godine. U periodu od 9 mjeseci zaključno s trećim kvartalom 2012. godine, Yahoo je zaradio samo skromnih 24 posto od sporazuma.

Iako je vidljiv stalan napredak, postavlja se pitanje što pokreče taj rast kada Yahoo konstantno gubi udio na tržištu pretraživanja. Procjenjuje se da tvrtkini ostali prihodi padaju mnogo brže nego prihodi iz sporazuma s Microsoftom.

Financijski gledano, posao s Microsoftom je blagodat za Yahoo, koja im pruža stabilne prihode u vrijeme tranzicije. Yahoo trenutno u velikoj mjeri ovisi o prihodima iz sporazuma s Microsoftom, međutim, to bi se moglo uskoro promijeniti ako Yahoo počne koristiti novac od udjela u tvrtki Alibaba, koja svakim danom sve više raste. Prihodi od udjela u Alibabi, mogli bi biti dovoljno visoki da bi se Yahoo mogao osamostaliti i krenuti svojim putem.

Yahoo se prošle godine žalio da su prihodi po pretraživanju iz sporazuma s Microsoftom gori, nego kada je kompanija koristila vlastitu tehnologiju, što je razlog zašto se Yahoo vrača na pretraživačko tržište. Prema nekim predviđanjima, Yahoo bi iz sporazuma s Microsoftom mogao izaći sredinom 2015. godine.

Tržište tražilica je izrazito teško tržište, a to dokazuje Microsoft, koji je uložio godine i milijarde dolara u izgradnju Bing pretraživača koji je u konačnici podbacio.

Još iz kategorije

Zagrebačka banka uvela plaćanje na internetu metodom biometrijske autentifikacije

Zagrebačka banka uvela plaćanje na internetu metodom biometrijske autentifikacije

24.11.2020. komentiraj

Klijenti Zagrebačke banke od sada svoja plaćanja na internetu mogu obavljati još brže i sigurnije. Kako bi svojim klijentima dodatno olakšali korištenje kartica na internetu, a pritom se pridržavali najvišeg stupnja sigurnosti, Zagrebačka banka uvela je plaćanje metodom 3D Secure biometrije.

Nakon dugotrajne procedure Hrvatska pošta postaje regionalni partner Amazona

Nakon dugotrajne procedure Hrvatska pošta postaje regionalni partner Amazona

23.11.2020. komentiraj

U ovom trenutku Hrvatska pošta postat će regionalni partner Amazona za Hrvatsku i Sloveniju, a u narednom periodu i za cijelu našu regiju, saznaje ICTbusiness.info. Iz Hrvatske pošte rekli su nam kako te informacije komentirati, no jasno je da se ulaganje u novi sortirni centra vrijedan oko 50 milijuna eura itekako isplatilo. Pogotovo jer je u Velikoj Gorici instaliran jedan od najmodernijih na svijetu uređaja za sortiranje paketa što je omogućilo suradnju s Amazonom i ostalim velikim trgovcima poput About You, ali i domaćim kao što je e-Kupi.

Najveće streaming platforme na svijetu

Najveće streaming platforme na svijetu

23.11.2020. komentiraj

Platforme za streaming video sadržaja pojavile su se početkom stoljeća s razvojem brzog i neograničenog interneta, a do današnjih su dana nastavile evoluciju te postale neizostavni dio svakodnevice ljudi diljem svijeta.