Windows 10 počeo sugerirati korisnicima da ne instaliraju druge internet preglednike

Windows 10 počeo sugerirati korisnicima da ne instaliraju druge internet preglednike

Foto: Screenshot

Edge ima reputaciju internetskog preglednika „koji služi kako bi korisnik preuzeo Chrome“ i Microsoft to nikako ne voli pa se odlučio na prljavu strategiju kojom bi odvratio ljude od Chromea. Ili Firefoxa. Naime, Windows 10 operativni sustav šalje obavijest kojom napominje da nije potrebno preuzimati drugi internetski preglednik kad postoji Edge.

Tako nešto doznalo se pregledom u posljednjem Windows 10 Insideru kojeg je Microsoft omogućio zatvorenoj bazi stručnjaka koji testiraju operativni sustav. I ono što su vidjeli je čudno, ali kad se zna da je riječ o Microsoftu, ništa zapravo ne bi trebalo iznenaditi. Pa tako, kad korisnik pokuša instalirati Chrome ili Firefox, iskoči na zaslon posebna poruka koja objašnjava da postoji Edge pa ništa drugo nije potrebno.

"Već imate Microsoft Edge - sigurniji i brži internetski preglednik za Windows 10", stoji u poruci koja se pojavljuje pred korisnikom kad pokušava postaviti konkurentski internetski preglednik na Windows 10 računalo.

Naravno, korisnik može neovisno o toj poruci svejedno postaviti željeni internetski preglednik, ali svakako da će određen broj ljudi baš zbog tog dijaloga pred njima dati priliku Edgeu te se ne okretati prema konkurenciji. Nije ovo ni prvi put kako Microsoft pokušava nešto slično kako bi popularizirao Edge.

Jer, neko vrijeme je Microsoft pokušao natjerati korisnike da prilikom otvaranja linkova unutar Windows Maila, oni budu otvoreni u Edgeu, kao što je i slao prioritetne notifikacije Chrome korisnicima kako bi ih uvjerio da bi bilo bolje pokušati koristiti Edge. Od svega se brzo odustalo, a i ništa nije bilo toliko direktno kao ovo sad. I moglo bi biti izrazito kontraproduktivno. Ne bi čudilo da se korisnici okrenu sad u potpunosti od preglednika koji uistini ni po čemu nije kao Internet Explorer i zapravo je poprilično osvježavajuć. Samo, lošeg se imidža teško riješiti...

Još iz kategorije

Windows 10 šalje podatke o vašim aktivnostima Microsoftu čak i kada mu to zabranite

Windows 10 šalje podatke o vašim aktivnostima Microsoftu čak i kada mu to zabranite

14.12.2018. komentiraj

Microsoft je krenuo u samom startu uistinu odlično sa svojim Windows 10 operativnim sustavom u baš svakom pogledu. Korisnici su ga prihvatili i njihov broj je rasta, a što je bolje od svega - ostali su uz njega. Čak ni bugova ili raznih problema nije bilo. I u takvoj situaciji očekivalo bi se kako će se biti idealno, a kad ono Microsoft je morao biti Microsoft i narušiti privatnost korisnika te se o tome priča već dvije godine, a stvari se nisu poboljšale.

Saznajte što su Hrvati najviše pretraživali na Googleu u 2018.

Saznajte što su Hrvati najviše pretraživali na Googleu u 2018.

13.12.2018. komentiraj

Na temelju pretraživanja u Hrvatskoj tijekom 2018. godine Google je objavio listu najtraženijih pojmova te donosi jedinstveni uvid u velika događanja i najpopularnije trendove. Kao nacija koja voli reći kako joj je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu očekivano smo najviše u protekloj godini na Googleu pretraživali pojam Svjetskog prvenstva, koje se tijekom lipnja i srpnja održavalo u Rusiji i na kojem je Hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila senzacionalan uspjeh pozicioniravši se kao druga na svijetu.

Google sada može prikazati određene rezultate za mobilna pretraživanja bez spajanja na web

Google sada može prikazati određene rezultate za mobilna pretraživanja bez spajanja na web

12.12.2018. komentiraj

Google Search sadrži niz korisnih alata koji omogućavaju da se pretrage više ne prikazuju kroz direktne linkove već kroz direktni rezultat, bilo da se radi o kalkulatoru, konverteru jedinica ili satu. Svi ti rezultati ujedno se prikazuju na samom vrhu pretraga pa su vrlo praktični.