Windows 10 počeo sugerirati korisnicima da ne instaliraju druge internet preglednike

Windows 10 počeo sugerirati korisnicima da ne instaliraju druge internet preglednike

Foto: Screenshot

Edge ima reputaciju internetskog preglednika „koji služi kako bi korisnik preuzeo Chrome“ i Microsoft to nikako ne voli pa se odlučio na prljavu strategiju kojom bi odvratio ljude od Chromea. Ili Firefoxa. Naime, Windows 10 operativni sustav šalje obavijest kojom napominje da nije potrebno preuzimati drugi internetski preglednik kad postoji Edge.

Tako nešto doznalo se pregledom u posljednjem Windows 10 Insideru kojeg je Microsoft omogućio zatvorenoj bazi stručnjaka koji testiraju operativni sustav. I ono što su vidjeli je čudno, ali kad se zna da je riječ o Microsoftu, ništa zapravo ne bi trebalo iznenaditi. Pa tako, kad korisnik pokuša instalirati Chrome ili Firefox, iskoči na zaslon posebna poruka koja objašnjava da postoji Edge pa ništa drugo nije potrebno.

"Već imate Microsoft Edge - sigurniji i brži internetski preglednik za Windows 10", stoji u poruci koja se pojavljuje pred korisnikom kad pokušava postaviti konkurentski internetski preglednik na Windows 10 računalo.

Naravno, korisnik može neovisno o toj poruci svejedno postaviti željeni internetski preglednik, ali svakako da će određen broj ljudi baš zbog tog dijaloga pred njima dati priliku Edgeu te se ne okretati prema konkurenciji. Nije ovo ni prvi put kako Microsoft pokušava nešto slično kako bi popularizirao Edge.

Jer, neko vrijeme je Microsoft pokušao natjerati korisnike da prilikom otvaranja linkova unutar Windows Maila, oni budu otvoreni u Edgeu, kao što je i slao prioritetne notifikacije Chrome korisnicima kako bi ih uvjerio da bi bilo bolje pokušati koristiti Edge. Od svega se brzo odustalo, a i ništa nije bilo toliko direktno kao ovo sad. I moglo bi biti izrazito kontraproduktivno. Ne bi čudilo da se korisnici okrenu sad u potpunosti od preglednika koji uistini ni po čemu nije kao Internet Explorer i zapravo je poprilično osvježavajuć. Samo, lošeg se imidža teško riješiti...

Još iz kategorije

Apple, Google, Microsoft i Mozilla najavili ukidanje podrške za TLS 1.0 i 1.1

Apple, Google, Microsoft i Mozilla najavili ukidanje podrške za TLS 1.0 i 1.1

19.10.2018. komentiraj

Apple, Google, Microsoft i Mozilla najavili su da će onemogućiti podršku za Transparent Layer Security (TLS) 1.0 i 1.1 u svojim internetskim preglednicima u prvoj polovici 2020. godine.

Oko 62 posto web stranica za 10 tjedana će raditi na nepodržanoj verziji PHP-a

Oko 62 posto web stranica za 10 tjedana će raditi na nepodržanoj verziji PHP-a

19.10.2018. komentiraj

Podaci kojima raspolaže W3Techs pokazuju da oko 78,9 posto svih web stranica koriste PHP za rad, što znači da bi za samo deset tjedana 62 posto istih tih web stranica moglo ostati bez PHP podrške. Jer, 31. prosinca ove godine sigurnosna podrška za PHP 5.6.x će službeno biti prekinuta, što znači da će uslijediti kraj podrške za bilo koju od PHP 5.x verzija.

Na Totalni JoomBoos dolazi 50 poznatih youtubera

Na Totalni JoomBoos dolazi 50 poznatih youtubera

18.10.2018. komentiraj

U povodu trećeg rođendana platforme JoomBoos, predstojećeg će se vikenda u zagrebačkoj Areni održati najveći YouTube događaj u regiji. Zagreb će tako 21. listopada postati središte europske YouTube scene, a očekuje se dolazak više od deset tisuća posjetitelja.