Windows 10 počeo sugerirati korisnicima da ne instaliraju druge internet preglednike

Windows 10 počeo sugerirati korisnicima da ne instaliraju druge internet preglednike

Foto: Screenshot

Edge ima reputaciju internetskog preglednika „koji služi kako bi korisnik preuzeo Chrome“ i Microsoft to nikako ne voli pa se odlučio na prljavu strategiju kojom bi odvratio ljude od Chromea. Ili Firefoxa. Naime, Windows 10 operativni sustav šalje obavijest kojom napominje da nije potrebno preuzimati drugi internetski preglednik kad postoji Edge.

Tako nešto doznalo se pregledom u posljednjem Windows 10 Insideru kojeg je Microsoft omogućio zatvorenoj bazi stručnjaka koji testiraju operativni sustav. I ono što su vidjeli je čudno, ali kad se zna da je riječ o Microsoftu, ništa zapravo ne bi trebalo iznenaditi. Pa tako, kad korisnik pokuša instalirati Chrome ili Firefox, iskoči na zaslon posebna poruka koja objašnjava da postoji Edge pa ništa drugo nije potrebno.

"Već imate Microsoft Edge - sigurniji i brži internetski preglednik za Windows 10", stoji u poruci koja se pojavljuje pred korisnikom kad pokušava postaviti konkurentski internetski preglednik na Windows 10 računalo.

Naravno, korisnik može neovisno o toj poruci svejedno postaviti željeni internetski preglednik, ali svakako da će određen broj ljudi baš zbog tog dijaloga pred njima dati priliku Edgeu te se ne okretati prema konkurenciji. Nije ovo ni prvi put kako Microsoft pokušava nešto slično kako bi popularizirao Edge.

Jer, neko vrijeme je Microsoft pokušao natjerati korisnike da prilikom otvaranja linkova unutar Windows Maila, oni budu otvoreni u Edgeu, kao što je i slao prioritetne notifikacije Chrome korisnicima kako bi ih uvjerio da bi bilo bolje pokušati koristiti Edge. Od svega se brzo odustalo, a i ništa nije bilo toliko direktno kao ovo sad. I moglo bi biti izrazito kontraproduktivno. Ne bi čudilo da se korisnici okrenu sad u potpunosti od preglednika koji uistini ni po čemu nije kao Internet Explorer i zapravo je poprilično osvježavajuć. Samo, lošeg se imidža teško riješiti...

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

14.06.2019. komentiraj

Trojan malware Qakbot pojavio se ove godine napredniji i opasniji nego prethodnih godina, a meta mu je Microsoftove sustave. Samim time, potvrdila se potreba za antivirusnim alatima, odnosno, dodatku postojećeg Defendera. Ali, tržište još uvijek nije konkretno odlučilo tko je lider na njemu.

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

14.06.2019. komentiraj

Netmarketshare je objavio brojke za svibanj ove godine i one su istovremeno loše, ali i dobre za Microsoft. Jer, dok je Windows 10 napokon blizu 50 posto udjela na tržištu operativnih sustava, njegovi internetski preglednici Edge i Internet Explorer nastavili su padati.

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

13.06.2019. komentiraj

WhatsApp je najavio da će neki pametni telefoni do kraja godine ostati bez pristupa njegovim uslugama, što ne ubraja samo Huawei uređaje već i neke druge koji ne zadovoljavaju kriterije tog Facebookova servisa za slanje poruka.