WiFi više nije siguran - WPA2 protokol probijen

WiFi više nije siguran - WPA2 protokol probijen

Foto: Fotolia

Negativne vijesti po pitanju prijetnji ili napada koji vrebaju na internetu ne prestaju, a posljednja je vrlo ozbiljna. Naime, probijen je WPA2 protokol, bez obzira što je zaštićen enkripcijom i trebao bi biti neprobojan. Napad je nazvan KRACK (Key Reinstallation Attacks)

S obzirom da je riječ o protokolu koji štiti Wi-Fi ruter i spojene uređaje od napada "treće strane", ovo je više nego ozbiljna informacija i treba napraviti sve kako bi bila sređena na najbolji mogući način za sve korisnike, koji su sad na vjetrometini opasnih napada.

Naime, u teoriji hakeri sad mogu doći do raznih podataka osoba koje prate, i kojima su ušli u Wi-Fi doseg. Konkretnije, riječ je o Wi-Fi lozinkama, aktivnosti na internetu, praćenju nezaštićenog prometa kao upisivanje lozinki na web stranicama koje ne koriste HTTPS... Ne treba posebno naglašavati koliko je ovo opasno.

Nažalost, sve ovo zapravo se moglo očekivati jer WPA2 je star 13 godina i tehnologija je toliko napredovala u svim smjerovma da su hakeri morali napokon doći do načina kako probiti zaštitu. Ako pak želite vidjeti razmjere napada i kompletan način kako se sve dogodilo, onda idite na krackattacks.com i pratite sve izvještaje koji dolaze. Tamo se, uostalom, mogu pronaći i detaljni izvještaji od strane stručnjaka za sigurnost na internetu, od koji je najzvučnije ime Mathy Vanhoef iz imec-DistriNet.

Što zapravo sve ovo znači za korisnike? Pa, sve dok proizvođač rutera ne omogući nadopunu koja može riješiti pitanje problema sa sigurnosti, u realnoj ste opasnosti da oni koji znaju kako probiti WAP2 to i učine tako što se nađu u dometu vaše Wi-Fi mreže. Rješenje je koristiti je što manje i kad surfate ići isključivo na HTTPS web stranice.

Uz to, ako imate pametne uređaje po svom domu, pratite situaciju i preuzimajte sve nadopune koji se tiču sigurnosti, stizat će ovih dana ubrzanim tempom.

Još iz kategorije

Facebook testira AR oglase u News Feedu

Facebook testira AR oglase u News Feedu

18.07.2018. komentiraj

Facebook konstantno nalazi načine kako pružiti oglašivačima dodatni prostor za približavanje potencijalnim korisnicima, a posljednji novitet jest korištenje proširene stvarnosti (AR) i sasvim sigurno bit će to hit. Samim time i dodatni prihodi za najveću društvenu mrežu na svijetu i istoimenu kompaniju koja se nalazi u društvu najvećih.

Internetski preglednik Opera u najnovijoj verziji sadržava ugrađeni Crypto Wallet

Internetski preglednik Opera u najnovijoj verziji sadržava ugrađeni Crypto Wallet

17.07.2018. komentiraj

Internetski preglednik Opera u svojoj verziji namijenjenoj Android operativnom sustavu uskoro će imati mogućnost pohrane kriptovaluta. Odnosno, sadržavat će „wallet“ (hrv. novčanik) pod nazivom Crypto Wallet i sigurno samim time biti zanimljiva određenom broju korisnika koji barataju famoznim digitalnim „novčićima“.

The Pirate Bay uklanja oglase u zamjenu za rudarenje kriptovalute Monero

The Pirate Bay uklanja oglase u zamjenu za rudarenje kriptovalute Monero

15.07.2018. komentiraj

Ozloglašeni The Pirate Bay postat će velikim korporacijama s tržišta zabavne industrije dodatno omražen jer postaje transparentan u jednoj stavci - ostvarivanju prihoda od strane svojih posjetitelja. Naime, odsad svake od njih dočekuje upozorenje koje kaže da ukoliko nastave dalje, njihovo će računalo biti iskorišteno za rudarenje kriptovalute Monero (XMR).