WiFi ipak nije štetan za zdravlje

WiFi ipak nije štetan za zdravlje

Foto: Fotolia

Mit da WiFi utječe na zdravlje postoji koliko i ta tehnologija, ali znanstvenici s američkog sveučilišta Pennsylvania možda su napokon otklonili sve sumnje. U znanstvenom radu koncentrirali su se na tvrdnje kako su signali koje odašilje WiFi, ali i drugi signali radio frekvencija (RF) opasni po ljudsko zdravlje.

Stanje koje se pritom kod zagovornika teze o štetnosti navodi jest "elektromagnetska hipersenzibilnost". Ipak, te tvrdnje nikad nisu bile potvrđene ni priznate od strane znanstvene zajednice, ali nitko nije ni prionuo poslu kako bi detaljno opovrgnuo teoretičare u "mainstream" smislu, bez obzira na brojne odvojene i značajne studije. Stručnjaci s američkog sveučilišta dali su si truda pa odlučili doznati istinu pravim, znanstvenim metodama i objediniti sva saznanja na jednom mjestu, zajedno sa svojima. Kompletni rad možete pronaći OVDJE.

Prvenstveno, teza da WiFi čini probleme pobija se u samom startu jer dnevno WiFi čini tek četiri posto svih RF signala koji su oko nas. Dakle, već po tome ne mogu biti opasni. A kad se tome pridoda činjenica da se u 3700 provedenih studija zaključno s 2018. godinom nikad nije zabilježen nijedan zdravstveni problem vezan uz RF, jasno je da ni WiFi ne može biti štetan, posebno ne kad čini svega četiri posto udjela "u zraku".

Treba znati da ljudima nije strano zazirati od noviteta i da su jednake sumnje prolazili odašiljači, telekomunikacijski i električni stupovi, prvi radio uređaji, televizija, telefoni... Uvijek se netko pojavio i govorio o negativnom učinki za zdravlje no svejedno smo ovdje, prisutni, uz moderniju tehnologiju nego ikad i s više RF signala nego ikad prije. A svejedno nijednim slučajem koji bi potvrdio njihovu štetnost na ljudsko zdravlje.

Svakako, najznačajnija studija o RF signalima kao štetnima, ujedno i najcitiranija jest BioInitiative Report, koja na skoro 1500 stranica istražuje biološke efekte elektromagnetskih polja na zdravlje. Pritom su uključeni samo izabrani autori i provedene su pristrane metode istraživanja, bez uvrštenja opozicije u cijelu priču. Najgore od svega jest što u tom radu nema izvještaja o nepostojanju efekata na zdravlje, već samo mogućeg utjecaja, koji tako "usamljen" ostavlja daleko opasniji dojam.

U stvarnosti, opasnosti nema, WiFi je siguran.

Još iz kategorije

Cisco pokrenuo vlastiti CDN servis kao konkurenciju Cloudflareu

Cisco pokrenuo vlastiti CDN servis kao konkurenciju Cloudflareu

22.10.2020. komentiraj

Tržište koje se tiče mreža za dostavu sadržaja (CDN) postaje konkurentnije nakon najave da se u njega aktivnije uključuju velikani kao Cisco, Qwilt i Digital Alpha. Ideja im je ponuditi ponudu baziranu na Open Caching s britanskim telekomom BT, koji bi im trebao biti glavni i najmoćniji klijent, top prioritet u svakom smislu.

Facebook Dating stiže u Europu, naravno i Hrvatsku

Facebook Dating stiže u Europu, naravno i Hrvatsku

22.10.2020. komentiraj

Facebook je danas lansirao Facebook Dating na području Europe kako bi pomogao ljudima u potrazi za smislenim, dubljim vezama koje se temelje na stvarima koje su im zajedničke, poput interesa, događaja ili grupa. U 20 država u kojima je Facebook Dating dosad bio dostupan do danas je ostvareno više od 1,5 milijardi spojeva na temelju podudarnosti korisnika.

Veliki porast napada hakera

Veliki porast napada hakera

21.10.2020. komentiraj

Check Point u svom je izvještaju razotkrio da se ransomware napadi šire nezaustavljivom brzinom te da su mete napada sve češće organizacije svih vrsta, od onih manjih do većih. Jer, tijekom pandemije koronavirusa i rada na daljinu, lakše je probiti se u sustave iz razloga što su privatne mreže slabije zaštićene o korporativnih.