WiFi ipak nije štetan za zdravlje

WiFi ipak nije štetan za zdravlje

Foto: Fotolia

Mit da WiFi utječe na zdravlje postoji koliko i ta tehnologija, ali znanstvenici s američkog sveučilišta Pennsylvania možda su napokon otklonili sve sumnje. U znanstvenom radu koncentrirali su se na tvrdnje kako su signali koje odašilje WiFi, ali i drugi signali radio frekvencija (RF) opasni po ljudsko zdravlje.

Stanje koje se pritom kod zagovornika teze o štetnosti navodi jest "elektromagnetska hipersenzibilnost". Ipak, te tvrdnje nikad nisu bile potvrđene ni priznate od strane znanstvene zajednice, ali nitko nije ni prionuo poslu kako bi detaljno opovrgnuo teoretičare u "mainstream" smislu, bez obzira na brojne odvojene i značajne studije. Stručnjaci s američkog sveučilišta dali su si truda pa odlučili doznati istinu pravim, znanstvenim metodama i objediniti sva saznanja na jednom mjestu, zajedno sa svojima. Kompletni rad možete pronaći OVDJE.

Prvenstveno, teza da WiFi čini probleme pobija se u samom startu jer dnevno WiFi čini tek četiri posto svih RF signala koji su oko nas. Dakle, već po tome ne mogu biti opasni. A kad se tome pridoda činjenica da se u 3700 provedenih studija zaključno s 2018. godinom nikad nije zabilježen nijedan zdravstveni problem vezan uz RF, jasno je da ni WiFi ne može biti štetan, posebno ne kad čini svega četiri posto udjela "u zraku".

Treba znati da ljudima nije strano zazirati od noviteta i da su jednake sumnje prolazili odašiljači, telekomunikacijski i električni stupovi, prvi radio uređaji, televizija, telefoni... Uvijek se netko pojavio i govorio o negativnom učinki za zdravlje no svejedno smo ovdje, prisutni, uz moderniju tehnologiju nego ikad i s više RF signala nego ikad prije. A svejedno nijednim slučajem koji bi potvrdio njihovu štetnost na ljudsko zdravlje.

Svakako, najznačajnija studija o RF signalima kao štetnima, ujedno i najcitiranija jest BioInitiative Report, koja na skoro 1500 stranica istražuje biološke efekte elektromagnetskih polja na zdravlje. Pritom su uključeni samo izabrani autori i provedene su pristrane metode istraživanja, bez uvrštenja opozicije u cijelu priču. Najgore od svega jest što u tom radu nema izvještaja o nepostojanju efekata na zdravlje, već samo mogućeg utjecaja, koji tako "usamljen" ostavlja daleko opasniji dojam.

U stvarnosti, opasnosti nema, WiFi je siguran.

Još iz kategorije

Gen-D - Platforma koja će ubrzati reforme digitalnog obrazovanja diljem regije

Gen-D - Platforma koja će ubrzati reforme digitalnog obrazovanja diljem regije

25.06.2019. komentiraj

Program „Gen-D – Nurturing a Digital Future“ pokrenut je s ciljem doprinosa digitalnoj transformaciji u obrazovanju u Hrvatskoj i ostalim zemljama sudionicama programa. Imajući u vidu značajne kurikularne reforme koje se trenutno provode u Hrvatskoj, suradnja u okviru prezentiranog programa predstavljat će resurs za nastavu informatike, zaključeno je na panel-diskusiji. Program provodi Propulsion uz podršku Microsofta.

Završava projekt GrowCERT financiran sredstvima Europske unije

Završava projekt GrowCERT financiran sredstvima Europske unije

23.06.2019. komentiraj

Projekt GrowCERT – Jačanje kapaciteta Nacionalnog CERT-a i poboljšanje suradnje na nacionalnoj i europskoj razini provodi CARNET – Hrvatska akademska i istraživačka mreža, a sufinanciran je sredstvima Europske komisije putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF – Connecting Europe Facility). Ukupna vrijednost projekta bila je gotovo milijun eura odnosno 984.132,81 eura, a projekt je trajao dvije godine od početka srpnja 2017. godine do kraja lipnja ove godine.

Građani žele plaćati mobitelom i koristiti biometriju te traže veću razinu sigurnosti pri kupnji online

Građani žele plaćati mobitelom i koristiti biometriju te traže veću razinu sigurnosti pri kupnji online

19.06.2019. komentiraj

Hrvati koriste sve više digitalnih usluga te traže više inovacija u segmentima zdravstva, obrazovanja, javnom prijevozu i financijskim uslugama, a kad je riječ o digitalnim uslugama bitni su im sigurnost i troškovi, pokazuje istraživanje o digitalizaciji koje je Mastercard danas predstavio u Zagrebu. Studija, koju je Ipsos proveo u 13 europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, donosi uvid u stavove građana prema digitalnim uslugama, digitalnim plaćanjima i digitalnoj sigurnosti.