WiFi ipak nije štetan za zdravlje

WiFi ipak nije štetan za zdravlje

Foto: Fotolia

Mit da WiFi utječe na zdravlje postoji koliko i ta tehnologija, ali znanstvenici s američkog sveučilišta Pennsylvania možda su napokon otklonili sve sumnje. U znanstvenom radu koncentrirali su se na tvrdnje kako su signali koje odašilje WiFi, ali i drugi signali radio frekvencija (RF) opasni po ljudsko zdravlje.

Stanje koje se pritom kod zagovornika teze o štetnosti navodi jest "elektromagnetska hipersenzibilnost". Ipak, te tvrdnje nikad nisu bile potvrđene ni priznate od strane znanstvene zajednice, ali nitko nije ni prionuo poslu kako bi detaljno opovrgnuo teoretičare u "mainstream" smislu, bez obzira na brojne odvojene i značajne studije. Stručnjaci s američkog sveučilišta dali su si truda pa odlučili doznati istinu pravim, znanstvenim metodama i objediniti sva saznanja na jednom mjestu, zajedno sa svojima. Kompletni rad možete pronaći OVDJE.

Prvenstveno, teza da WiFi čini probleme pobija se u samom startu jer dnevno WiFi čini tek četiri posto svih RF signala koji su oko nas. Dakle, već po tome ne mogu biti opasni. A kad se tome pridoda činjenica da se u 3700 provedenih studija zaključno s 2018. godinom nikad nije zabilježen nijedan zdravstveni problem vezan uz RF, jasno je da ni WiFi ne može biti štetan, posebno ne kad čini svega četiri posto udjela "u zraku".

Treba znati da ljudima nije strano zazirati od noviteta i da su jednake sumnje prolazili odašiljači, telekomunikacijski i električni stupovi, prvi radio uređaji, televizija, telefoni... Uvijek se netko pojavio i govorio o negativnom učinki za zdravlje no svejedno smo ovdje, prisutni, uz moderniju tehnologiju nego ikad i s više RF signala nego ikad prije. A svejedno nijednim slučajem koji bi potvrdio njihovu štetnost na ljudsko zdravlje.

Svakako, najznačajnija studija o RF signalima kao štetnima, ujedno i najcitiranija jest BioInitiative Report, koja na skoro 1500 stranica istražuje biološke efekte elektromagnetskih polja na zdravlje. Pritom su uključeni samo izabrani autori i provedene su pristrane metode istraživanja, bez uvrštenja opozicije u cijelu priču. Najgore od svega jest što u tom radu nema izvještaja o nepostojanju efekata na zdravlje, već samo mogućeg utjecaja, koji tako "usamljen" ostavlja daleko opasniji dojam.

U stvarnosti, opasnosti nema, WiFi je siguran.

Još iz kategorije

Sve više oglašivača bojkotira Facebook

Sve više oglašivača bojkotira Facebook

14.07.2020. komentiraj

Facebook se nalazi u sve većim problemima zbog sve više kompanija koje su odlučile bojkotirati tu platformu na minimalno mjesec dana tako što su povukle oglase, ali veliko je pitanje koliko to zapravo šteti gigantu Marka Zuckerberga.

CARNET-ov projekt e-Škole u finalu natjecanja za nagradu Europske komisije - RegioStars

CARNET-ov projekt e-Škole u finalu natjecanja za nagradu Europske komisije - RegioStars

11.07.2020. komentiraj

CARNET-ov pilot-projekt „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ jedan je od pet finalista RegioStars natjecanja u kategoriji Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu, na koje je ukupno bilo prijavljeno 206 projekata u pet kategorija. Svečana dodjela nagrada održat će se u listopadu 2020. u Bruxellesu.

Učenje iz sigurnosti vlastitog doma

Učenje iz sigurnosti vlastitog doma

10.07.2020. komentiraj

Sustav obrazovanja, kako formalnog tako i neformalnog, prošlih je mjeseci doživio velike promjene. Održavanje nastave u uobičajenim uvjetima postalo je nemoguće, a učenje i poučavanje gotovo u potpunosti su preneseni u online okruženje.