WiFi ipak nije štetan za zdravlje

WiFi ipak nije štetan za zdravlje

Foto: Fotolia

Mit da WiFi utječe na zdravlje postoji koliko i ta tehnologija, ali znanstvenici s američkog sveučilišta Pennsylvania možda su napokon otklonili sve sumnje. U znanstvenom radu koncentrirali su se na tvrdnje kako su signali koje odašilje WiFi, ali i drugi signali radio frekvencija (RF) opasni po ljudsko zdravlje.

Stanje koje se pritom kod zagovornika teze o štetnosti navodi jest "elektromagnetska hipersenzibilnost". Ipak, te tvrdnje nikad nisu bile potvrđene ni priznate od strane znanstvene zajednice, ali nitko nije ni prionuo poslu kako bi detaljno opovrgnuo teoretičare u "mainstream" smislu, bez obzira na brojne odvojene i značajne studije. Stručnjaci s američkog sveučilišta dali su si truda pa odlučili doznati istinu pravim, znanstvenim metodama i objediniti sva saznanja na jednom mjestu, zajedno sa svojima. Kompletni rad možete pronaći OVDJE.

Prvenstveno, teza da WiFi čini probleme pobija se u samom startu jer dnevno WiFi čini tek četiri posto svih RF signala koji su oko nas. Dakle, već po tome ne mogu biti opasni. A kad se tome pridoda činjenica da se u 3700 provedenih studija zaključno s 2018. godinom nikad nije zabilježen nijedan zdravstveni problem vezan uz RF, jasno je da ni WiFi ne može biti štetan, posebno ne kad čini svega četiri posto udjela "u zraku".

Treba znati da ljudima nije strano zazirati od noviteta i da su jednake sumnje prolazili odašiljači, telekomunikacijski i električni stupovi, prvi radio uređaji, televizija, telefoni... Uvijek se netko pojavio i govorio o negativnom učinki za zdravlje no svejedno smo ovdje, prisutni, uz moderniju tehnologiju nego ikad i s više RF signala nego ikad prije. A svejedno nijednim slučajem koji bi potvrdio njihovu štetnost na ljudsko zdravlje.

Svakako, najznačajnija studija o RF signalima kao štetnima, ujedno i najcitiranija jest BioInitiative Report, koja na skoro 1500 stranica istražuje biološke efekte elektromagnetskih polja na zdravlje. Pritom su uključeni samo izabrani autori i provedene su pristrane metode istraživanja, bez uvrštenja opozicije u cijelu priču. Najgore od svega jest što u tom radu nema izvještaja o nepostojanju efekata na zdravlje, već samo mogućeg utjecaja, koji tako "usamljen" ostavlja daleko opasniji dojam.

U stvarnosti, opasnosti nema, WiFi je siguran.

Još iz kategorije

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

23.09.2019. komentiraj

Firefox je napokon omogućio svim korisnicima mjeru zaštite protiv trackinga, najavljenu još u listopadu prošle godine. Naime, s verzijom Firefox 69 stigla je obrana protiv napasti koja posljednjih godina čini podosta štete po pitanju privatnosti korisnicima raznih internetskih preglednika, ne samo ovog Mozillinog.

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

23.09.2019. komentiraj

Facebook je tijekom drugog kvartala ove godine bilježio 2,41 milijarde aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, što je rast od osam posto u odnosu na isto razdoblje lani, no u sjevernoj Americi taj pozitivni trend jedva da vrijedi.

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

20.09.2019. komentiraj

Digitalni život ili na engleskom “digital life” postala je realnost u današnje vrijeme, pojam koji označava koliko je određena sredina omogućila ljudima u njoj pristup digitalnoj sferi, prvenstveno po pitanju onoga što bi im pomoglo u svakodnevici. Kao, primjerice, što Estonija praktički sve nudi u digitalnom obliku i tako olakšava živote građanima.