WhatsApp uveo nestajuće poruke

WhatsApp uveo nestajuće poruke

Foto: Antonio Jularić

WhatsApp je predstavio “nestajuće poruke” (eng. disappearing messages), mogućnost koja nudi korisnicima slanje upravo poruka koje nestaju. Ukoliko se odluče na ovo, rok trajanja poruka jest sedam dana.

Iako se poduže pričalo o ovoj mogućnosti, tek sad je i službeno predstavljena, a WhatsApp se potrudio ponuditi i kratke upute kako nitko ne bi bio zbunjen onime pred sobom.

Dakle, kao što je navedeno, "nestajuće poruke" treba uključiti pritiskom na razgovor o kojem se radi pa odabrati ovu opciju. I to je zapravo to. Nestat će za sedam dana od trenutka kad su poslane, neovisno radi li se o grupi ili razgovoru s jednom osobom. Ako je riječ o grupi, tad mogućnost može uključiti samo administrator grupe. Naglašava se i da uključenje ove mogućnosti neće utjecati ni na jednu poruku poslanu prije njenog uključenja.

Isto tako, ukoliko isključite ovaj novitet, a potom ga uključite, sve poruke poslane dok je opcija isključena, neće biti "dirnute" novim uključenjem. Odnosno, neće se izbrisati. I možda je najbolje kazati ukratko da se nakon sedam dana brišu samo poruke poslane dok su "nestajuće poruke" uključene.

Iz WhatsAppa objašnjavaju da ako korisnik ne otvori aplikaciju tijekom perioda od sedam dana, poruke će svejedno nestati, ali obavijest o njoj ostat će sve dok korisnik ne otvori aplikaciju. Ujedno, sve identično vrijedi ako ste odgovorili na "nestajuću poruku". Naime, poslije sedam dana neće se vidjeti citat već samo odgovor. Osim ako i odgovor nije "nestajuća poruka".

Zanimljivost je da ukoliko netko proslijedi ovakvu vrstu poruke u razgovoru gdje mogućnost nije uključena, ta poruka neće nestati za sedam dana. Taj dio će vrlo vjerojatno naići na podosta kritika, kao što već nailazi jer ukoliko se radi o poslovnim razgovorima, bilo tko može proslijediti poruke pa ih na taj način arhivirati. Naravno, odgovor na te kritike jest da isto tako bilo tko u bilo kojem trenutku može "arhivirati" poruke običnim "screenshotom".

Za backup vrijedi sve isto, unutar sedam dana poruke će biti pohranjene, ali kad se obnovi (eng. restore) pohrana, nestat će ukoliko su starije od sedam dana...

Još iz kategorije

Google gasi svoju cloud gaming platformu Stadia

Google gasi svoju cloud gaming platformu Stadia

01.10.2022.

Google je povukao očekivani potez i gasi cloud gaming uslugu Stadia zaključno s 18. siječnjem iduće godine, što je ujedno krajnji rok u kojem će igrači imati priliku uživati u ponudi koja je ne tako davno obećavala i potom se urušila.

Pazite kada radite video intervjue za posao, prevaranti koriste deepfake za krađu podataka

Pazite kada radite video intervjue za posao, prevaranti koriste deepfake za krađu podataka

30.09.2022.

Deepfake tehnologija oslanja se na umjetnu inteligenciju i omogućava kreiranje videosadržaja na kojem određena osoba nešto govori, a da zapravo to nikad nije rekla. Ukratko, moguće je kreirati video takve vrste i nekoga prevariti, što se sve češće i događa.

Gotovo 200 milijuna dolara u kriptovalutama ukradeno kroz romantične prijevare

Gotovo 200 milijuna dolara u kriptovalutama ukradeno kroz romantične prijevare

28.09.2022.

Američka Savezna komisija za trgovinu (FTC) objavila je da su kibernetički kriminalci uspjeli od 46.000 Amerikanaca ukrasti više od milijardu dolara od siječnja prošle do ožujka ove godine. I to se bazira isključivo na prijavama žrtava, što znači da ih potencijalno ima još, ali nisu prijavili zločin.