WhatsApp redizajnirao alat za čišćenje datoteka i slika

WhatsApp redizajnirao alat za čišćenje datoteka i slika
Antonio Jularić

WhatsApp je redizajnirao alat za upravljanje pohranom podataka i na taj način korisnicima olakšao pronaći i obrisati datoteke koje zauzimaju previše prostora na njihovom uređaju. Nova mogućnost do sredine mjeseca trebala bi biti dostupna svima diljem svijeta.

A kad stigne, moći će se pronaći u Settings > Storage and data > Manage storage (hrv. Postavke > Pohrana i datoteke > Upravljanje pohranom). Osjetno je to poboljšanje u odnosu na aktualni alat koji samo slaže dostupne razgovore po tome koliko prostora zauzimaju te pritom prikazuje broj poruka, fotografija, GIF-ova i videa u svakom od tih razgovora. Na taj način korisnik može obrisati svaku kategoriju uz nekoliko pritisaka prstom.

Naravno, ta mogućnost iznimno je korisna, ali uz nju nije moguće pregledavati sadržaj koji se uklanja. A tako nešto važno je imati jer ponekad ne želimo izbrisati baš sve što se nalazi u pojedinom razgovoru, pa je bolje ići selektivnim pristupom i zadržati ono što bi nam možda moglo biti važno i u narednom periodu.

Nova mogućnost, s druge strane, nudi ikone sadržaja koji se briše te grupira datoteke u kategorije kao "Proslijeđeno mnogo puta" (eng. Forwarded many times) ili "Veće od 5MB" (eng. Larger than 5MB). Već to je dovoljno za identificirati o čemu se radi i bezbrižnije ukloniti cijelu kategoriju odjednom. Ili, ako netko želi, može ući u kategoriju pa "ručno" odabrati što obrisati.

Ukratko, Facebook kroz svoju "zlatnu koku" WhatsApp konstantno nudi novitete i korisnici na njih pozitivno reagiraju pa su još vjerniji aplikaciji na kojoj dnevno u prosjeku šalju oko stotinu milijardi poruka. To znači da u prosjeku svaki korisnik dnevno pošalje oko 50 poruka. Vjerojatno ste sad zastali, razmislili i složili ste da pripadate u tu skupni. Naime, 50 poruka dnevno lako je "ispucati", posebno u današnje doba kad se WhatsApp koristi praktički za svu pisanu komunikaciju.

A sve to znači i ogromnu količinu podataka, od kojih veći dio nije toliko bitan da bi morao ostati na našim uređajima...