Veliki downtime GitHuba trajao preko 7 sati

Veliki downtime GitHuba trajao preko 7 sati

GitHub se našao u ozbiljnim problemima zbog kvara na sustavu za pohranu podataka, koji je srušio cijelu platformu na duže od sedam sati. Naravno, GitHubovi stručnjaci su se bacili na posao kako bi riješili problem, ali nije to previše umirilo korisnike, nervozne i nemoćne zbog činjenice da ne mogu apsolutno ništa.

Istovremeno, u očaj su bačeni i svi koji stoje iza GitHuba jer ovakvi udarci rijetko prođu nezapaženo, odnosno, rijetko se brzo zaborave. Posebno se to odnosi na ovaj slučaj, gdje je sve naočigled bilo u redu jer su rezervne git usluge bile u funkciji te omogućavale korisnicima ono osnovno. Ipak, ubrzo se primijetilo da stvari nisu kako treba jer su se počeli kroz malo konkretniji rad primjećivati ozbiljne teškoće.

"Nema brige, kad sve riješimo, nitko ništa neće izgubiti. Možda se sad pojavljuju poruke koje upućuju na možebitni gubitak podataka, ali uvjeravamo sve korisnike da to nije slučaj. Naš sustav za pohranu je netaknut i sve je osigurano. Jedino na što je incident utjecao jesu naše MySQL baze podataka, koje čine otvorene kartice s neriješenim slučajevima, kao i one s riješenima. Dakle, jedine teškoće možemo osjetiti mi, korisnici nemaju nikakve brige", tijekom incidenta uvjeravali su u GitHubu korisnike.

Inače, u teoriji,  Git je distribuirani sustav za upravljanje izvornim kôdom nastao 2005. godine iz nezadovoljstva razvijatelja Linux operacijskog sustava karakteristikama postojećeg sustava za upravljanje izvornim kodom ("BitKeeper"). A sami GitHub je hosting servis za Git repozitorije koji omogućava korištenje svih funkcionalnosti Gita u kombinaciji sa setom drugih mogućnosti specifičnih za GitHub. Laički rečeno, GitHub je mjesto gdje svaki (budući) programer može podijeliti svoj izvorni kod i priče s ostatkom svijeta. S GitHubovim stranicama možete napraviti vlastitu web stranicu, web stranicu nekog projekta ili organizacije. Tako opisuje tu platformu Linuxzasve.com.

GitHub trenutno koristi preko deset milijuna ljudi koji su zajedno kreirali preko 26 milijuna GitHub repozitorija. Kako kažu na njihovoj web stranici: "Programeri iz cijelog svijeta zajedno prave nevjerojatne stvari. Njihova priča je i naša priča."

Ali, ovo ostavlja gorak okus u ustima, što se samo nadopunjava na onaj gorak okus kad je prije par mjeseci Microsoft preuzeo platformu za 7,5 milijardi američkih dolara te doveo do egzodusa desetaka tisuća korisnika na konkurentske platforme...

Još iz kategorije

Zaba uvodi m-novčanik za korisnike Maestro i Mastercard kartica

Zaba uvodi m-novčanik za korisnike Maestro i Mastercard kartica

15.02.2019. komentiraj

Uslugu m-novčanik, koja omogućava jednostavna plaćanja pametnim telefonom, odsad mogu koristiti korisnici svih Maestro i Mastercard kartica Zagrebačke banke. Zaba je uvela novu dodatnu uslugu unutar m-zabe te tako omogućila potpunu digitalizaciju kartica i plaćanje mobitelom za korisnike Android uređaja. Sada se u restoran, kupnju ili u večernji izlazak možete uputiti bez novčanika, samo s mobitelom u kojem imate aplikaciju m-zaba.

Nativni (prirodni) oglasi donose najbolju zaradu od weba

Nativni (prirodni) oglasi donose najbolju zaradu od weba

15.02.2019. komentiraj

Digitalni svijet pruža brojne mogućnosti za online zaradu. Lepo je raditi od kuće u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima. Najbolje je kada imate web sajt preko kojeg dobijate prihode. Ako se dosta trudite oko njegovog izgleda i sadržaja, šteta bi bila da ne zaradite. Posao oko sajta je često zahtevan, zaslužujete zbog toga nagradu. Možete već od sutra dobro zarađivati od klikova na reklame.

Otkriven sigurnosni propust u popularnom pluginu za WordPress kojeg koristi 40 tisuća stranica

Otkriven sigurnosni propust u popularnom pluginu za WordPress kojeg koristi 40 tisuća stranica

14.02.2019. komentiraj

Vlasnici WordPress stranica koji koriste Simple Social Buttons plugin za podršku dijeljenja sadržaja putem društvenih mreža trebali bi preuzeti najnoviju nadopunu kako bi anulirali mogući sigurnosni propust. Ukoliko to ne naprave, u opasnosti su da im netko neželjen upravlja stranicama, a tko zna i čime sve još...