Veliki downtime GitHuba trajao preko 7 sati

Veliki downtime GitHuba trajao preko 7 sati

GitHub se našao u ozbiljnim problemima zbog kvara na sustavu za pohranu podataka, koji je srušio cijelu platformu na duže od sedam sati. Naravno, GitHubovi stručnjaci su se bacili na posao kako bi riješili problem, ali nije to previše umirilo korisnike, nervozne i nemoćne zbog činjenice da ne mogu apsolutno ništa.

Istovremeno, u očaj su bačeni i svi koji stoje iza GitHuba jer ovakvi udarci rijetko prođu nezapaženo, odnosno, rijetko se brzo zaborave. Posebno se to odnosi na ovaj slučaj, gdje je sve naočigled bilo u redu jer su rezervne git usluge bile u funkciji te omogućavale korisnicima ono osnovno. Ipak, ubrzo se primijetilo da stvari nisu kako treba jer su se počeli kroz malo konkretniji rad primjećivati ozbiljne teškoće.

"Nema brige, kad sve riješimo, nitko ništa neće izgubiti. Možda se sad pojavljuju poruke koje upućuju na možebitni gubitak podataka, ali uvjeravamo sve korisnike da to nije slučaj. Naš sustav za pohranu je netaknut i sve je osigurano. Jedino na što je incident utjecao jesu naše MySQL baze podataka, koje čine otvorene kartice s neriješenim slučajevima, kao i one s riješenima. Dakle, jedine teškoće možemo osjetiti mi, korisnici nemaju nikakve brige", tijekom incidenta uvjeravali su u GitHubu korisnike.

Inače, u teoriji,  Git je distribuirani sustav za upravljanje izvornim kôdom nastao 2005. godine iz nezadovoljstva razvijatelja Linux operacijskog sustava karakteristikama postojećeg sustava za upravljanje izvornim kodom ("BitKeeper"). A sami GitHub je hosting servis za Git repozitorije koji omogućava korištenje svih funkcionalnosti Gita u kombinaciji sa setom drugih mogućnosti specifičnih za GitHub. Laički rečeno, GitHub je mjesto gdje svaki (budući) programer može podijeliti svoj izvorni kod i priče s ostatkom svijeta. S GitHubovim stranicama možete napraviti vlastitu web stranicu, web stranicu nekog projekta ili organizacije. Tako opisuje tu platformu Linuxzasve.com.

GitHub trenutno koristi preko deset milijuna ljudi koji su zajedno kreirali preko 26 milijuna GitHub repozitorija. Kako kažu na njihovoj web stranici: "Programeri iz cijelog svijeta zajedno prave nevjerojatne stvari. Njihova priča je i naša priča."

Ali, ovo ostavlja gorak okus u ustima, što se samo nadopunjava na onaj gorak okus kad je prije par mjeseci Microsoft preuzeo platformu za 7,5 milijardi američkih dolara te doveo do egzodusa desetaka tisuća korisnika na konkurentske platforme...

Još iz kategorije

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

23.04.2019. komentiraj

Sigurnost je svakako tema koja je danas ključna i o kojoj se u posljednje vrijeme više govori i to se prije svega odnosi na dostupnost informacija svima, a upravo se o tome razgovaralo i na MWC19 u Barceloni. Sasvim je jasno da to s jedne strane ukazuje i na činjenicu kako problemi postoje jer se o njima često govori, ali i s druge strane da opća svjesnost o sigurnosti u modernom internetsko ITevskom svijetu polako zaživljava na općeprihvaćen način. O tome smo razgovarali sa Sergeyom Kravchenkom iz Kaspersky Laba.

Brzina interneta i koliko je ona važna

Brzina interneta i koliko je ona važna

23.04.2019. komentiraj

Naravno da je Barcelona i MWC19 kao najveći sajam telekom industrije i to prije svega one mobilne idealno mjesto da se govori o brzom internetu. Međutim, svi uvijek vole govoriti o brzinama internetu brz obzir da li je riječ o fiksnom ili mobilnom internetu, optika ili 4G odnosno LTE ili kabel ili 5G koji tek dolazi. Korisniku je sama tehnologija nevažna, ali i brzina u konačnici nije važna ako ne postoje usluge koje bi opravdale takve brzine.

Servis Divan od sada na novoj domeni

Servis Divan od sada na novoj domeni

21.04.2019. komentiraj

Popularni zagrebački servis za pregled događanja Divan.hr početkom travnja službeno je preselio na međunarodnu domenu fyi, skraćenicu za “for your information”. Također su predstavili niz novih funkcija poput pretraživanja prema geo lokaciji što će omogućiti primjenu u drugim hrvatskim gradovima te prijevod sadržaja na engleski jezik.