Velika internetska imena vode odlučujuću bitku za opstanak

Velika internetska imena vode odlučujuću bitku za opstanak

Foto: Fotolia

Veliki šok i nevjerica uslijedili su nakon objave rezultata NSA. U malverzacije su upletena najveća internetska imena poput Microsofta, Googlea, Applea, YouTubea i Skypea. To su brendovi kojima smo vjerovali i htjeli bi vjerovati, a pitanje je hoćemo li nakon ove priče, jer uništeno povjerenje teško se vraća. Naime radi se o tome da američka vlada ima pristup podatcima klijenata svih ovih gore navedenih velikih imena.

Sve što smo napisali, uključujući i poruke na Facebooku, kao i stavovi koje iznosimo na Twitteru dostupno je predsjedniku Obami. Naravno svi oni oštro demantiraju činjenicu da Obama osobno ima pristup informacijama. Potencijalna šteta mogla bi biti i veća nego zamišljamo, a mrlja na svim tim velikim imenima teško da će se brzo skinuti.

Ova priča digla je veliki broj aktivista na noge i već su krenule brojne akcije i reakcije na ovu temu. Javnost je šokirana činjenicom da naše pravo na privatnost više ne postoji. Navodno postoji tajni program koji omogućuje američkim tajnim službama da prate stotine milijuna ljudi na internetu i to sve navodno radi nacionalne sigurnosti.

„Neizbježne su ozbiljne posljedice za kolektivni ugled svih internetskih tvrtki i u pitanje je dovedeno veliko povjerenje i prestiž koje su godinama gradili. Ove tvrtke ovise o svojim korisnicima i zahvaljujući njima imaju ime i ugled“, dodao je profesor Oxford internet instituta, Viktor Mayer-Schonberger.

Google se brine o sigurnosti podataka svojih korisnika, a iz Applea poručuju da nikada nisu čuli za tzv. tajni program i navode da nikada nisu omogućili bilo kojoj vladinoj agenciji pristup svojim serverima.

Još iz kategorije

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

12.08.2022.

Vivaldi je internetski preglednik, kalendar, RSS „feed reader“, a po novome i e-mail klijent. Upravo tako, developeri su integrirali pravi i potpuni e-mail klijent unutar internetskog preglednika, što znači da se korisnici više ne moraju zamarati oko preuzimanja posebne desktop aplikacije.

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

11.08.2022.

Kompanija Snap, koja stoji iza popularnog Snapchata, je najavila pokretanje novog premium paketa za korisnike koji žele malo više značajki i bržu podršku nego što je ona u besplatnom 'paketu'.

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

11.08.2022.

Neprofitna organizacija Cloud Security Alliance je uz pomoć 700 stručnjaka iz industrije vezane za cloud računalstvo i kibernetičku sigurnost napravila istraživanje o najvećim prijetnjama za cloud u ovom trenutku.