Velika internetska imena vode odlučujuću bitku za opstanak

Velika internetska imena vode odlučujuću bitku za opstanak

Foto: Fotolia

Veliki šok i nevjerica uslijedili su nakon objave rezultata NSA. U malverzacije su upletena najveća internetska imena poput Microsofta, Googlea, Applea, YouTubea i Skypea. To su brendovi kojima smo vjerovali i htjeli bi vjerovati, a pitanje je hoćemo li nakon ove priče, jer uništeno povjerenje teško se vraća. Naime radi se o tome da američka vlada ima pristup podatcima klijenata svih ovih gore navedenih velikih imena.

Sve što smo napisali, uključujući i poruke na Facebooku, kao i stavovi koje iznosimo na Twitteru dostupno je predsjedniku Obami. Naravno svi oni oštro demantiraju činjenicu da Obama osobno ima pristup informacijama. Potencijalna šteta mogla bi biti i veća nego zamišljamo, a mrlja na svim tim velikim imenima teško da će se brzo skinuti.

Ova priča digla je veliki broj aktivista na noge i već su krenule brojne akcije i reakcije na ovu temu. Javnost je šokirana činjenicom da naše pravo na privatnost više ne postoji. Navodno postoji tajni program koji omogućuje američkim tajnim službama da prate stotine milijuna ljudi na internetu i to sve navodno radi nacionalne sigurnosti.

„Neizbježne su ozbiljne posljedice za kolektivni ugled svih internetskih tvrtki i u pitanje je dovedeno veliko povjerenje i prestiž koje su godinama gradili. Ove tvrtke ovise o svojim korisnicima i zahvaljujući njima imaju ime i ugled“, dodao je profesor Oxford internet instituta, Viktor Mayer-Schonberger.

Google se brine o sigurnosti podataka svojih korisnika, a iz Applea poručuju da nikada nisu čuli za tzv. tajni program i navode da nikada nisu omogućili bilo kojoj vladinoj agenciji pristup svojim serverima.

Još iz kategorije

Trikovi kojima se hakeri koriste za upad u vaše e-mailove

Trikovi kojima se hakeri koriste za upad u vaše e-mailove

05.12.2019. komentiraj

Hakeri koriste e-mail kao način napada gotovo tri desetljeća, a u tome im pomažu naivni korisnici, koji sa svim tim godinama nisu evoluirali pa i dalje posjećuju web stranice koje im se nude u više nego sumnjivim e-mail porukama. Ujedno, hakeri češće napadaju vikendom jer tad su učinkovitiji.

Kolačići su i dalje problem

Kolačići su i dalje problem

05.12.2019. komentiraj

Nakon što je HAKOM donio odluku o kažnjavanju zbog kršenja odredbi oko kolačića upitali smo u domaćem telekomunikacijskom regulatoru koji nadzire i taj dio internetskog tržišta što se krije iza odluke i kako stvoriti internetsko okruženje gdje se poštuju pravila.

Chrome bi u budućnosti mogao korisniku navesti učitava li se neki web sporo ili brzo

Chrome bi u budućnosti mogao korisniku navesti učitava li se neki web sporo ili brzo

02.12.2019. komentiraj

Google konstantno poboljšava Chrome internetski preglednik i svjestan je da ima dovolju moć da putem njega mijenja situaciju vezanu uz web stranice, pa tako uz višegodišnju borbu protiv onih koji ne koriste HTTPS protokol te onih koji još uvijek koriste flash sadržaj, Google će prokazivati i one čije su web stranice prespore.