Velika internetska imena vode odlučujuću bitku za opstanak

Velika internetska imena vode odlučujuću bitku za opstanak

Foto: Fotolia

Veliki šok i nevjerica uslijedili su nakon objave rezultata NSA. U malverzacije su upletena najveća internetska imena poput Microsofta, Googlea, Applea, YouTubea i Skypea. To su brendovi kojima smo vjerovali i htjeli bi vjerovati, a pitanje je hoćemo li nakon ove priče, jer uništeno povjerenje teško se vraća. Naime radi se o tome da američka vlada ima pristup podatcima klijenata svih ovih gore navedenih velikih imena.

Sve što smo napisali, uključujući i poruke na Facebooku, kao i stavovi koje iznosimo na Twitteru dostupno je predsjedniku Obami. Naravno svi oni oštro demantiraju činjenicu da Obama osobno ima pristup informacijama. Potencijalna šteta mogla bi biti i veća nego zamišljamo, a mrlja na svim tim velikim imenima teško da će se brzo skinuti.

Ova priča digla je veliki broj aktivista na noge i već su krenule brojne akcije i reakcije na ovu temu. Javnost je šokirana činjenicom da naše pravo na privatnost više ne postoji. Navodno postoji tajni program koji omogućuje američkim tajnim službama da prate stotine milijuna ljudi na internetu i to sve navodno radi nacionalne sigurnosti.

„Neizbježne su ozbiljne posljedice za kolektivni ugled svih internetskih tvrtki i u pitanje je dovedeno veliko povjerenje i prestiž koje su godinama gradili. Ove tvrtke ovise o svojim korisnicima i zahvaljujući njima imaju ime i ugled“, dodao je profesor Oxford internet instituta, Viktor Mayer-Schonberger.

Google se brine o sigurnosti podataka svojih korisnika, a iz Applea poručuju da nikada nisu čuli za tzv. tajni program i navode da nikada nisu omogućili bilo kojoj vladinoj agenciji pristup svojim serverima.

Još iz kategorije

Elektronički zahtjev za karticu vozača eTahograf nova je usluga na servisu e-Građani

Elektronički zahtjev za karticu vozača eTahograf nova je usluga na servisu e-Građani

06.07.2020. komentiraj

Od sada vozači mogu podnijeti zahtjev za karticu za pametni tahograf i kroz sustav e-Građani. Pružatelj usluge eTahograf je AKD kao nositelj javne ovlasti za poslove izdavanja tahografskih kartica. Nova usluga eTahograf omogućava fizičkim osobama – vozačima podnošenje elektroničkog zahtjeva za izdavanje kartice koja služi za identifikaciju vozača i omogućuje pohranu podataka o njegovim aktivnostima. Zahtjev za izdavanje kartice vozača putem usluge eTahograf može podnijeti hrvatski državljanin koji posjeduje važeću vozačku dozvolu minimalno B kategorije izdanu u RH, a omogućeno je podnošenje sljedećih vrsta zahtjeva: prvi zahtjev, obnavljanje (produljenje) zbog isteka roka valjanosti i nadomještanje zbog gubitka ili krađe.

Croatia osiguranje lansira novu mobilnu aplikaciju

Croatia osiguranje lansira novu mobilnu aplikaciju

06.07.2020. komentiraj

Croatia osiguranje lansiralo je novu mobilnu aplikaciju pod imenom Moja Croatia. Nova Croatijina aplikacija razvijena je s fokusom na jednostavnost, učinkovitost i brzinu korištenja. Svojim funkcionalnostima te modernim, atraktivnim i interaktivnim sučeljem, Moja Croatia podiže iskustvo klijenata u korištenju osiguranja na novu razinu, ističu u ovom osiguravajućem društvu.

Microsoft Teams pregazio Zoom

Microsoft Teams pregazio Zoom

05.07.2020. komentiraj

Microsoft Teams ipak je uspio ostvariti pobjedu na Zoomom, što se može vidjeti po tome koliko se obje platforme koriste u razdoblju od 17. veljače do 14. lipnja ove godine. Podatke donosi Aternity i kažu da je Teams porastao za 894 posto, a Zoom za 677 posto. Sve to pomalo mijenja percepciju jer Zoom je platforma o kojoj se priča svih ovih mjeseci, koliko traje pandemija koronavirusa.