Velika internetska imena vode odlučujuću bitku za opstanak

Velika internetska imena vode odlučujuću bitku za opstanak

Foto: Fotolia

Veliki šok i nevjerica uslijedili su nakon objave rezultata NSA. U malverzacije su upletena najveća internetska imena poput Microsofta, Googlea, Applea, YouTubea i Skypea. To su brendovi kojima smo vjerovali i htjeli bi vjerovati, a pitanje je hoćemo li nakon ove priče, jer uništeno povjerenje teško se vraća. Naime radi se o tome da američka vlada ima pristup podatcima klijenata svih ovih gore navedenih velikih imena.

Sve što smo napisali, uključujući i poruke na Facebooku, kao i stavovi koje iznosimo na Twitteru dostupno je predsjedniku Obami. Naravno svi oni oštro demantiraju činjenicu da Obama osobno ima pristup informacijama. Potencijalna šteta mogla bi biti i veća nego zamišljamo, a mrlja na svim tim velikim imenima teško da će se brzo skinuti.

Ova priča digla je veliki broj aktivista na noge i već su krenule brojne akcije i reakcije na ovu temu. Javnost je šokirana činjenicom da naše pravo na privatnost više ne postoji. Navodno postoji tajni program koji omogućuje američkim tajnim službama da prate stotine milijuna ljudi na internetu i to sve navodno radi nacionalne sigurnosti.

„Neizbježne su ozbiljne posljedice za kolektivni ugled svih internetskih tvrtki i u pitanje je dovedeno veliko povjerenje i prestiž koje su godinama gradili. Ove tvrtke ovise o svojim korisnicima i zahvaljujući njima imaju ime i ugled“, dodao je profesor Oxford internet instituta, Viktor Mayer-Schonberger.

Google se brine o sigurnosti podataka svojih korisnika, a iz Applea poručuju da nikada nisu čuli za tzv. tajni program i navode da nikada nisu omogućili bilo kojoj vladinoj agenciji pristup svojim serverima.

Još iz kategorije

Facebook nastavlja sa širenjem interoperabilnosti između Instagrama i Messengera

Facebook nastavlja sa širenjem interoperabilnosti između Instagrama i Messengera

21.10.2021.

Facebook nastavlja s podosta hvalevrijednim naporima u smislu poboljšanja interoperabilnosti između Instagrama i Messengera. Konkretnije, gigant na tržištu društvenih mreža dodao je nove značajke za grupne razgovore na različitim platformama i time će svakako korisnicima olakšati međusobnu komunikaciju. Pritom se misli ponajprije i na poslovni segment, odnosno, brendove, influensere...

Hakeri sve češće probijaju zaštitu kriptomjenjačnica

Hakeri sve češće probijaju zaštitu kriptomjenjačnica

20.10.2021.

Hakeri su se uspjeli infiltrirati na osobne račune oko 6000 korisnika Coinbasea na način da su iskoristili ranjivost u sustavu dvostruke verifikacije te platforme, navodi Bleeping Computer. Riječ je o jednoj od najvećih mjenjačnica i općenito platformi za poslovanje kriptovalutama pa je, logično, jako “odzvonila” ova informacija.

Firefox na Androidu će automatski popunjavati pristupne podatke na sve vaše aplikacije

Firefox na Androidu će automatski popunjavati pristupne podatke na sve vaše aplikacije

20.10.2021.

Mozilla je pripremila novo iznenađenje za korisnike Firefoxa u vidu lakšeg i sigurnijeg načina prijave na aplikacije unutar Android okruženja. Time ide u smjeru Google Chromea, što nije loše već upravo suprotno - sjajno.