Velika cyber blamaža Njemačke

Velika cyber blamaža Njemačke

Foto: Fotolia

Njemački nacionalni centar za kibernetičku sigurnost (BSI) brani način na koji se postavio u slučaju masovnog hakerskog napada na sve vodeće političare i političke stranke u zemlji, izuzev stranke ekstremne desnice Alternativa za Njemačku (AfD). Naime, iako je o napadu Ministarstvo unutarnjih poslova (BMI) doznalo tek u petak 4. siječnja, BSI je znao još za sve početkom prosinca i postavio se na svoj način prema njemu.

Dakle, izostavili su vodeće institucije za suzbijanje kriminala sve do trenutka kad je napad analiziran i kad su se otkrili svi potrebni detalji za daljnju istragu, što je iznimno razljutilo BMI.

"Ovo djeluje kao da BSI nešto skriva i neovisno o tome, takav potez je neprihvatljiv", kazao je Dietmar Bartsch, lider lijeve stranke Die Linke, a nadovezao se i povjerenik te stranke u Bundestagu te pravnik André Han:

"Nevjerojatno mi je da o svemu moram doznati iz medija. Dužnost je informirati sve članove Bundestaga o ovako nečemu!"

Slične reakcije dolaze iz svih stranaka, ali to samo potvrđuje i količinu panike u Njemačkoj, s obzirom da je hakerski napad bio iznimnog intenziteta, žrtve su visokoprofilne osobe i organizacije, a motivi su još uvijek potpuno nepoznati. Ukradeni podaci proširili su se prije Božića i objavljivani su na Twitteru po principu adventskog kalendara.

Također, navodno je napadnuta i Angela Merkel jer u objavama na Twitteru našli su se njezina e-mail adresa, broj telefona, kao i nekoliko pisama koje je primila ili uputila. Uz nju, navodno je napadnut i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier. To samo znači da nitko od vodećih ljudi u Njemačkoj nije pošteđen, ali nisu jedini...

Osim političara, žrtve hakerskih napada bile su i brojne njemačke slavne osobe i novinari, a objavljene su čak i njihove privatne fotografije s odmora. Tek će vrijeme pokazati hoće li se motivi napada doznati ili neće...

Još iz kategorije

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

14.01.2019. komentiraj

Microsoft je novu godinu započeo s praskom i omogućio svima besplatno kreiranje repozitorija na GitHubu, što će i one tvrdokorne približiti platformi kojoj su možda okrenuli leđa kad je u lipnju prošle godine za 7,5 milijardi američkih dolara prodana Microsoftu. A nije ni to sve, broj repozitorija je neograničen i sve besplatno!

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

12.01.2019. komentiraj

Kompanija Abine, koja stoji iza Blur upravljača lozinkama i DeleteMe online uslugom za zaštitu privatnosti, objavila je da se suočila s probojem koji je utjecao na oko 2,4 milijuna korisnika. Nezgodna situacija zbila se 13. prosinca prošle godine i odmah je uslijedila reakcija, no javnost je za sve doznala tek s početkom godine.

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

10.01.2019. komentiraj

Od dvije velike povrede osobnih podataka u Njemačkoj, ona koja je pogodila političare privukla je gotovo 65 puta veću pažnju. Hoće li EDPB reagirati? Mjesec dana nakon što je njemačko nadzorno tijelo za zaštitu osobnih podataka LfDI upravo simboličnom kaznom od 20.000 eura kaznilo Knuddels.de za curenje osobnih podataka njihovih 330.000 korisnika, bumerang se vratio u obliku objave ukradenih osjetljivih osobnih podataka stotina članova njemačkog parlamenta i drugih javnih osoba.