Velika cyber blamaža Njemačke

Velika cyber blamaža Njemačke

Foto: Fotolia

Njemački nacionalni centar za kibernetičku sigurnost (BSI) brani način na koji se postavio u slučaju masovnog hakerskog napada na sve vodeće političare i političke stranke u zemlji, izuzev stranke ekstremne desnice Alternativa za Njemačku (AfD). Naime, iako je o napadu Ministarstvo unutarnjih poslova (BMI) doznalo tek u petak 4. siječnja, BSI je znao još za sve početkom prosinca i postavio se na svoj način prema njemu.

Dakle, izostavili su vodeće institucije za suzbijanje kriminala sve do trenutka kad je napad analiziran i kad su se otkrili svi potrebni detalji za daljnju istragu, što je iznimno razljutilo BMI.

"Ovo djeluje kao da BSI nešto skriva i neovisno o tome, takav potez je neprihvatljiv", kazao je Dietmar Bartsch, lider lijeve stranke Die Linke, a nadovezao se i povjerenik te stranke u Bundestagu te pravnik André Han:

"Nevjerojatno mi je da o svemu moram doznati iz medija. Dužnost je informirati sve članove Bundestaga o ovako nečemu!"

Slične reakcije dolaze iz svih stranaka, ali to samo potvrđuje i količinu panike u Njemačkoj, s obzirom da je hakerski napad bio iznimnog intenziteta, žrtve su visokoprofilne osobe i organizacije, a motivi su još uvijek potpuno nepoznati. Ukradeni podaci proširili su se prije Božića i objavljivani su na Twitteru po principu adventskog kalendara.

Također, navodno je napadnuta i Angela Merkel jer u objavama na Twitteru našli su se njezina e-mail adresa, broj telefona, kao i nekoliko pisama koje je primila ili uputila. Uz nju, navodno je napadnut i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier. To samo znači da nitko od vodećih ljudi u Njemačkoj nije pošteđen, ali nisu jedini...

Osim političara, žrtve hakerskih napada bile su i brojne njemačke slavne osobe i novinari, a objavljene su čak i njihove privatne fotografije s odmora. Tek će vrijeme pokazati hoće li se motivi napada doznati ili neće...

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

14.06.2019. komentiraj

Trojan malware Qakbot pojavio se ove godine napredniji i opasniji nego prethodnih godina, a meta mu je Microsoftove sustave. Samim time, potvrdila se potreba za antivirusnim alatima, odnosno, dodatku postojećeg Defendera. Ali, tržište još uvijek nije konkretno odlučilo tko je lider na njemu.

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

14.06.2019. komentiraj

Netmarketshare je objavio brojke za svibanj ove godine i one su istovremeno loše, ali i dobre za Microsoft. Jer, dok je Windows 10 napokon blizu 50 posto udjela na tržištu operativnih sustava, njegovi internetski preglednici Edge i Internet Explorer nastavili su padati.

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

13.06.2019. komentiraj

WhatsApp je najavio da će neki pametni telefoni do kraja godine ostati bez pristupa njegovim uslugama, što ne ubraja samo Huawei uređaje već i neke druge koji ne zadovoljavaju kriterije tog Facebookova servisa za slanje poruka.