Velika analiza domaćeg weba i kako se na njemu štite osobni podaci

Velika analiza domaćeg weba i kako se na njemu štite osobni podaci

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Od danas su javnosti potpuno besplatno dostupni rezultati analize zaštite osobnih podataka za preko 1.000 hrvatskih web stranica, pružatelja usluga iz područja različitih područja zdravstva, državne uprave, energetike, financijske industrije, lokalnih uprava, kritične prometne infrastrukture, obrazovanja i znanosti, prehrambene industrije, web-trgovina, komunalnih poduzeća, medija, transporta, telekoma i auto kuća, potvrdio nam je Stanko Cerin direktor Ostendo Consultinga.

Kako ističe, analizu proveo tim analitičara za informacijsku sigurnost i pravnu usklađenost Ostendo Consultinga, a rezultati su objavljeni na adresi https://privacyfriendly.eu.

„Ovu smo analizu proveli kako bi vlasnicima web stranica ukazali na prostor za poboljšanje zaštite podataka i prava njihovih klijenata, a javnosti omogućili jednostavnu i besplatnu usporedbu web stranica po razini zaštite koje one stvarno pružaju u odnosu na razinu koju bi morale pružati sukladno EU regulativi“, ističe Cerin.

Prema njegovim riječima krenuli su sa 1.000 web stranica u Hrvatskoj, a sada se širimo i na druge zemlje i kontinuirano dodajemo rezultate novih analiza.

Glavni cilj ove inicijative je izgraditi sigurnije digitalno društvo radi čega su detaljni rezultati analiza, zajedno sa preporukama za poboljšanje web stranica potpuno besplatni za sve javne zdravstvene institucije i javne škole obuhvaćene ispitivanjem, a za tvrtke na čijim su web stranicama uočeni značajni propusti, osiguran je veliki popust na pripremu izvješća i savjeta za poboljšanje.

Od ciljanih 100 bodova koje mogu dobiti web stranice koje zadovoljavaju najosnovnije zakonske zahtjeve za zaštitu osobnih podataka i prava posjetitelja, prosjek hrvatskih web stranica je ne baš zavidnih 44.

Na začelju su stranice kritične prometne infrastrukture sa svega 29 bodova, lokalne uprave s 31 i zdravstva za 36 bodova. Očekivani predvodnici su banke sa 71 bodom, a neočekivano drugo i treće mjesto drže energetika sa 69 i auto industrija sa 64 boda.

Građani mogu u bilo kojem trenutku, sa svojih računala ili mobitela na web adresi https://privacyfriendly.eu provjeriti razinu zaštite osobnih podataka za analizirane stranice. Vlasnici stranica mogu zatražiti popis nedostataka koje je potrebno popraviti ili detaljnu analizu, kao i usporedbu svojih rezultata s drugim web stranicama unutar iste industrije.

„Organizacije čije web stranice su postigle maksimalan rezultat od 100 bodova, potiču se na objavljivanje poveznice na rezultate testiranja kako bi ukazali na svoju etičnost i odgovornost u obradi podataka posjetitelja.

Na zahtjev, detaljne statističke analize dostupne su i  medijima i javnim tijelima u čijoj su djelatnosti zaštita osobnih podataka i sigurnosti digitalnog društva“, zaključuje Cerin.

 

Još iz kategorije

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

04.06.2020. komentiraj

Glazbeni streaming servis Spotify dozvoljavao je dosad preuzimanje i čuvanje do 10.000 pjesama po korisničkom računu na do pet uređaja, ali taj nelogični limit napokon je podignut u smislu da ga više nema, pretplatnici mogu neometano preuzimati, čuvati i preslagivati pjesme na koje god načine žele. I u količini kojoj žele.

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

03.06.2020. komentiraj

Brave, internetski preglednik otvorenog koda, čija je značajke blokiranje oglasa prilikom surfanja, kao novost u ponudi ima mogućnost kriptiranih videopoziva. Iako se pandemija koronavirusa primirila pa ova mogućnost dolazi malo prekasno, jasno da će imati vjernu publiku.

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

03.06.2020. komentiraj

Zoom aplikacija za videokonferencijske pozive kritizirana je ponajprije zbog manjka sigurnosti i zbog toga su je brojne organizacije diljem svijeta zabranile, zajedno s kompletnim vladama, što se moglo vidjeti na primjeru američke i njemačke. Ali, to se mijenja!