Većina tinejdžera bi se radije dopisivala s prijateljima nego se uživo s njima družila

Većina tinejdžera bi se radije dopisivala s prijateljima nego se uživo s njima družila

Foto: Pixabay

Digitalno doba odgojilo je cijelu jednu generaciju, a čini to i s nadolazećima, što znači da su neke navike potpuno drugačije nego sve čemu je društvo svjedočilo kroz svoju povijest. Odnosi se to prvenstveno na interakciju između ljudi, koja se preselila u online sferu ispred druženja uživo.

Tinejdžeri od toga ni ne bježe, otvoreno tvrde da im je draže komunicirati putem poruka nego uživo. Dokazalo se to kroz anketu načinjenu od strane Common Sense Media i objavljenu u radu 2018 Social Media, Social Life. U njoj je sudjelovalo tisuću tinejdžera (13 do 17 godina) iz Sjedinjenih Američkih Država, a otkrili su što točno misle o društvenim mrežama kao Instagram, Facebook, Snapchat...

Osim što se potvrđuje da vrijeme provedeno na društvenim mrežama jest u porastu, zanimljivo je da ih tinejdžeri vide kao sredstvo kojim očvršćuju odnose s drugim ljudima, prvenstveno jer su konstantno u kontaktu. Primjerice, kad još nisu postojali mobiteli i sve ono pristilo s pametnim telefonima, ljudi se se morali družiti uživo, ali nisu provodili većinu dana zajedno. U moderno doba to je moguće, kontakt se može ostvariti uvijek, što znači da svaki sitnicu koju žele, tinejdžeri dijele sa sebi bliskim ljudima.

Ipak, ne treba zanemariti negativne posljedice porasta popularnosti društvenih mreža i pametnih telefona općenito. Naime, u 2012. je samo 34 posto tinejdžera u SAD-u koristilo društvene mreže više puta dnevno, a danas je to na 70 posto. Od toga, njih 16 posto tvrdi da su "praktički stalno na društvenim mrežama", a njih 22 posto da ih koriste više puta unutar sat vremena.

Uz sve to, 2012. je 49 posto tinejdžera izjavilo da najviše preferira komunikaciju uživo, a danas to tvrdi njih 32 posto. A kad se bira metoda komunikacija, to su i dalje tekstualne poruke, što tvrdi njih 34 posto. I sve bi to bilo u redu da nema kontraefekta, a to je izostanak koncentracije, koji kao problem navodi 54 posto tinejdžera. No, to svi znamo, pametni telefoni često nas udalje od onoga što smo radili ili onoga o čemu smo razgovarali i razmišljali...

Još iz kategorije

Google gasi AdSense aplikacije za Android i iOS

Google gasi AdSense aplikacije za Android i iOS

22.07.2019. komentiraj

Google ukida AdSense aplikaciju za iOS i Andorid operativne sustave kako bi se okrenuo web aplikacijama. Ta odluka stigla je poprilično iznenada, posebno ako se zna da trećina korisnika jest i u mobilnom okruženju, što znači da im je AdSense nužan za oglašavanje i upravljanje oglasima.

I Firefox će sve HTTP stranice označavati kao nesigurne

I Firefox će sve HTTP stranice označavati kao nesigurne

21.07.2019. komentiraj

Mozilla je sa svojim Firefox internetskim preglednikom odlučila krenuti putem kojim je i Googleov Chrome, jedino što kasni za njime godinu dana. Naime, odlučeno je da će se sve HTTP (Hypertext Transfer Protocol) web stranice početi označavati kao nesigurne dok se surfa u Firefoxu.

Digitalno lice jednako važno kao i ono stvarno

Digitalno lice jednako važno kao i ono stvarno

19.07.2019. komentiraj

U DermaMedu znaju da dobro dizajnirana web stranica i prisutnost na društvenim mrežama predstavljaju „digitalno lice“ tvrtke te da ponekad mogu biti presudni u odlučivanju korisnika čije će usluge koristiti. „Prvi dojam iznimno je važan, a naša poslovna web stranica mnogima je upravo to – prvo upoznavanje s DermaMedom. Nova stranica bit će optimizirana za rad na različitim uređajima i omogućit će nam kvalitetniju interakciju s klijentima. Uz više informacija i niz dodatnih funkcija prilagođenih krajnjem korisniku, vjerujem da će pozitivno doprinijeti našoj konkurentnosti“ smatra dr. med. Anđela Prolić, osnivačica centra.