Većina tinejdžera bi se radije dopisivala s prijateljima nego se uživo s njima družila

Većina tinejdžera bi se radije dopisivala s prijateljima nego se uživo s njima družila

Foto: Pixabay

Digitalno doba odgojilo je cijelu jednu generaciju, a čini to i s nadolazećima, što znači da su neke navike potpuno drugačije nego sve čemu je društvo svjedočilo kroz svoju povijest. Odnosi se to prvenstveno na interakciju između ljudi, koja se preselila u online sferu ispred druženja uživo.

Tinejdžeri od toga ni ne bježe, otvoreno tvrde da im je draže komunicirati putem poruka nego uživo. Dokazalo se to kroz anketu načinjenu od strane Common Sense Media i objavljenu u radu 2018 Social Media, Social Life. U njoj je sudjelovalo tisuću tinejdžera (13 do 17 godina) iz Sjedinjenih Američkih Država, a otkrili su što točno misle o društvenim mrežama kao Instagram, Facebook, Snapchat...

Osim što se potvrđuje da vrijeme provedeno na društvenim mrežama jest u porastu, zanimljivo je da ih tinejdžeri vide kao sredstvo kojim očvršćuju odnose s drugim ljudima, prvenstveno jer su konstantno u kontaktu. Primjerice, kad još nisu postojali mobiteli i sve ono pristilo s pametnim telefonima, ljudi se se morali družiti uživo, ali nisu provodili većinu dana zajedno. U moderno doba to je moguće, kontakt se može ostvariti uvijek, što znači da svaki sitnicu koju žele, tinejdžeri dijele sa sebi bliskim ljudima.

Ipak, ne treba zanemariti negativne posljedice porasta popularnosti društvenih mreža i pametnih telefona općenito. Naime, u 2012. je samo 34 posto tinejdžera u SAD-u koristilo društvene mreže više puta dnevno, a danas je to na 70 posto. Od toga, njih 16 posto tvrdi da su "praktički stalno na društvenim mrežama", a njih 22 posto da ih koriste više puta unutar sat vremena.

Uz sve to, 2012. je 49 posto tinejdžera izjavilo da najviše preferira komunikaciju uživo, a danas to tvrdi njih 32 posto. A kad se bira metoda komunikacija, to su i dalje tekstualne poruke, što tvrdi njih 34 posto. I sve bi to bilo u redu da nema kontraefekta, a to je izostanak koncentracije, koji kao problem navodi 54 posto tinejdžera. No, to svi znamo, pametni telefoni često nas udalje od onoga što smo radili ili onoga o čemu smo razgovarali i razmišljali...

Još iz kategorije

Hrvatski europarlamentarci pri samom vrhu po korištenju društvenih mreža

Hrvatski europarlamentarci pri samom vrhu po korištenju društvenih mreža

18.05.2019. komentiraj

Uoči izbora za Europski parlament, Grayling i agencija Observer istražili su kako zastupnici europskog parlamenta koriste Twitter i tko to radi najbolje. Istraživanje je pokazalo da od ukupno 751 zastupnika u  europskom parlamentu, njih 496 koristi Twitter dok ih 520 koristi Facebook.

Stižu oglasi u Google Discover

Stižu oglasi u Google Discover

17.05.2019. komentiraj

Google nije previše iznenadio objavom da će se uskoro početi pojavljivati oglasi na feedu njegova Discovera, prvenstveno jer upravo je Discover zamjena za Google Feed koji se pojavljuje slijeva na mnogim zaslonima Android mobilnih uređaja.

Pozivom preko WhatsAppa hakeri šire spyware u vaše mobitele

Pozivom preko WhatsAppa hakeri šire spyware u vaše mobitele

16.05.2019. komentiraj

WhatsApp se našao na udaru hakera koji su iskoristili grešku te aplikacije za razmjenu poruka pa pomoću nje postavili špijunski softver i automatski si otvorili put prema ciljanim korisnicima. Zato je svima preporučeno provjeriti verziju aplikacije i nadopuniti je, ukoliko treba. Jer, to je jedini način za biti siguran kako se napad neće dogoditi.