Većina IT stručnjaka smatra da sigurnosni proboji u tvrtkama mogu biti prijetnja i nacionalnoj sigurnosti

Većina IT stručnjaka smatra da sigurnosni proboji u tvrtkama mogu biti prijetnja i nacionalnoj sigurnosti
DepositPhotos

Kibernetička sigurnost konstantno je na kušnji, ali u situaciji kad je sve više hakerskih grupa državno sponzorirano, ne čudi da su odgovorni za sigurnost u IT sektoru pod pritiskom kakvom nikad prije nisu svjedočili. No, u cijeloj toj panici postoji zrno sumnje o kojem ćemo kroz nastavak teksta.

Ali, zato čudi da njih 60,7 posto tvrdi kako njihove kompanije imaju kritične ranjivosti i da su iskusile barem jedan napad tijekom prošle godine. Ono što pak zabrinjava je da njih 69,4 posto tvrdi kako vjeruje da bi uspješan napad na njihovu organizaciju potencijalno bio prijetnja za američku nacionalnu sigurnost.

Možda bi netko mogao pomisliti kako je to pretjerano, ali bivši izvršni direktor (CEO) Twittera Jack Dorsey ne tako davno rekao je da su takve situacije moguće zbog pretjerane centraliziranosti  otkrivanja i identiteta u korporacijama.

"To je stvarno naštetilo internetu", dodao je Dorsey.

A sad spomenuto "zrno sumnje". Istraživanje na kojem se baziraju svi ovi negativni navodi provedeno je od strane kompanije Zerify. U njemu je sudjelovalo tisuću IT zaposlenika i sve to djelovalo bi potpuno legitimno da u opisu iste te kompanije ne stoji:

"Održavamo poslovne sastanke sigurnima, privatnima i usklađenima već više od 20 godina.

Iako su sponzorirali istraživanje kako bi se promovirali kao siguran izbor, zapravo su si "skočili u usta" jer svjedočanstva ispitanika idu u suprotnom smjeru, koji im nikako ne može odgovarati u poslovnom smislu. I ta svjedočanstva ne treba odbaciti, samo uzeti s dozom opreza jer Zerify treba takvu paniku da bi pridobio nove klijente.

Dakle, situacija u smislu kibernetičke sigurnosti svakako nije idealna, no teško je i pomisliti da gotovo 70 posto kompanija ima takvu snagu da bi njihovo ugrožavanje istovremeno ugrozilo i nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država...